Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Οι 5 πιο τολμηρές ταινίες που επιβάλλεται να δεις σήμερα

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Οι 5 πιο τολμηρές ταινίες που επιβάλλεται να δεις σήμερα
Decision to Leave

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου

Δύο σπουδαία αφιερώματα, το ένα στο τολμηρό σινεμά των αριστουργημάτων των ‘70s (New Hollywood) και το άλλο στο βρετανικό queer σινεμά (Queer Britannia) δεσπόζουν στο φετινό πρόγραμμα των Νυχτών, προσφέροντας εξαιρετικές επιλογές για όσους και όσες θέλουν να δουν κλασικά φιλμ στη μεγάλη οθόνη.

Σήμερα ξεχωρίζουμε το σπουδαίο φιλμ του Τζον Σλέσιντζερ, τη μοναδική Αυστηρώς Ακατάλληλη δημιουργία που βραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (πλάι σε αυτά της σκηνοθεσίας και του διασκευασμένου σεναρίου). Στην ταινία, αφελές χωριατόπαιδο και wannabe ζιγκολό αφήνει το Τέξας, και με μοναδικά μπαγκάζια ένα τρανζιστοράκι και την αμφίεση καουμπόι, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να βγάλει χρήματα πουλώντας το κορμί του σε ευκατάστατες κυρίες. Μόνο που εκεί κανείς δεν προσέχει το μπανάλ παρουσιαστικό και τις υπηρεσίες του, πέραν ίσως από έναν περιθωριακό απατεωνίσκο. Οι δυο τους θα βρουν στο πρόσωπό του άλλου μια οικεία φιγούρα, όμοια απόκληρη και τραυματισμένη με τον εαυτό τους. Με Γιον Βόιτ και Ντάστιν Χόφμαν. (Άστυ, 22.00)

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Απόφαση Φυγής

Η ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης προβάλλεται την πρώτη μέρα για το κοινό. Η προβολή είναι ήδη sold out, όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ανοίξει κάποια θέση, έστω και τελευταία στιγμή. (Κι αν δεν τα καταφέρεις, η ταινία βγαίνει ευτυχώς σύντομα στις αίθουσες.)

Ένας αστυνομικός ερευνά το μυστηριώδη θάνατο ενός ευκατάστατου μεσήλικα. Η νεαρή χήρα του, μια όμορφη Κινέζα νοσοκόμα, γίνεται η βασική ύποπτος της υπόθεσης. Όταν εν τέλει αποφανθεί πως πρόκειται για αυτοκτονία, η σχέση μεταξύ εκείνης και του αστυνόμου πυκνώνει, μέχρι που ένας δεύτερος θάνατος επαναφέρει τις υποψίες εναντίον της. Μετά την “Υπηρέτρια”, Παρκ Τσαν-γουκ συνθέτει μια κινηματογραφική συμφωνία ήχων, εικόνων και συναισθημάτων, σε ένα καθηλωτικό νουάρ μελόδραμα που ξεχώρισε και στις Κάννες, κερδίζοντας δικαιότατα το βραβείο σκηνοθεσίας. (Δαναός 1, 21.45)

ΔΙΑΒΑΣΕ: Η γνώμη μας για την “Απόφαση Φυγής” μετά την πρεμιέρα στις Κάννες

Αν θες να δεις μια ταινία για έναν ήρωά σου…

Γκοντάρ

Το τμήμα ICONS του φεστιβάλ συνεχίζει να φέρνει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς πάνω σε άλλα σύμβολα του σινεμά και της τέχνης. Φέτος θα δούμε αρκετά τέτοια πορτρέτα, με πρώτο όλων και το πιο ατυχώς επίκαιρο. Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, οι Νύχτες Πρεμιέρας φέρνουν ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του στη μεγάλη οθόνη.

Ελάχιστες προσωπικότητες είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένες με την κινηματογραφική τέχνη όσο ο Γκοντάρ. Και κανείς δεν την καθόρισε, δεν τη ριζοσπαστικοποίησε και δεν την προβόκαρε ενίοτε όσο ο πατριάρχης της Νουβέλ Βαγκ, σε βάθος μιας καριέρας μυθικής που γαλουχήθηκε στα Cahiers du Cinema και εκτινάχθηκε από τα αναλογικά χρόνια των ‘60s, όπου τα πάντα στον κόσμο άλλαζαν, έως τις μέρες της ψηφιακής μας πραγματικότητας. Ένα ντοκιμαντέρ απαραίτητο και μαζί σημαδεμένο από τον πρόσφατο θάνατο του μέγιστου δημιουργού, το οποίο αντικρίζει με δέος το ανεξίτηλο στίγμα του και σκιαγραφεί τη γραμμή κατά την οποία οι έννοιες Γκοντάρ και σινεμά ταυτίζονται. (Τριανόν, 19.30)

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς ο Γκοντάρ σχημάτισε τον κινηματογράφο όσο κανείς

Αν θες να πειραματιστείς…

Αστρακάν

Εκτός από τους μεγάλους τίτλους και τα θρυλικά ονόματα, ένας όμως ακόμα λόγος να αγαπά κανείς τις Νύχτες Πρεμιέρας είναι και οι ανακαλύψεις. Τα φεστιβαλικά διαμαντάκια που λέμε. Έτσι, σήμερα ξεχωρίζουμε δύο ταινίες από το φετινό φεστιβάλ Λοκάρνο, που μπορεί να βρουν τους φανς τους ανάμεσα στο κοινό των Νυχτών.

Στο “Αστρακάν”, δωδεκάχρονο αγόρι μεγαλώνει σε ανάδοχη οικογένεια στη γαλλική επαρχία. Το συνεσταλμένο φλερτ του με μια συμμαθήτρια, η νεφελώδης σχέση του με τη νεαρή που έχει αναλάβει την κηδεμονία με βασικό κίνητρο τα λεφτά, ο θρησκευτικός συντηρητισμός της τοπικής κοινότητας και οι εξάρσεις βίας που αναδύονται μέσα από τις πιο αναπάντεχες καθημερινές καταστάσεις, εξαρχής προορισμένες να εγγραφούν σε άβατες γωνιές της μνήμης, αποτελούν τα υλικά με τα οποία ο πρωτοεμφανιζόμενος Νταβίντ Ντεπεσβίλ φιλοτεχνεί το ιμπρεσιονιστικό πορτραίτο μιας ευάλωτης προεφηβικής εμπειρίας. (Τριανόν, 22.00)

Κανόνας 34

Η Χρυσή Λεοπάρδαλη του φετινού Λοκάρνο, και ακατάλληλο φιλμ για ανηλίκους. Φοιτήτρια ποινικού δικαίου και ακτιβίστρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων το πρωί, online σεξεργάτρια τα βράδια, η νεαρή Σιμόνε αρχίζει να βαδίζει σε ανεξερεύνητα μονοπάτια όταν ανακαλύπτει ότι την ελκύει ο σαδομαζοχισμός και οι πιο βίαιες ερωτικές συμπεριφορές. Μέχρι που οι πειραματισμοί της αρχίζουν να φλερτάρουν με τον κίνδυνο. Ειλικρινείς σκηνές πορνογραφικού σεξ, η πρωτοεμφανιζόμενη Σολ Μιράντα ατρόμητη σε ένα ρόλο που απαιτεί απ’ αυτή μεγάλη τόλμη, ένας ανοιχτόμυαλος στοχασμός για το τι σημαίνει να διεκδικείς την κυριότητα στο σώμα, τις επιθυμίες και τις ηδονές σου. Ένα φιλμ θαρραλέο, προκλητικό και γεμάτο ιδέες. (Άστορ, 21.45)

*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version