Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις την Τρίτη 4 Οκτωβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις την Τρίτη 4 Οκτωβρίου

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Δεν έχουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε σήμερα από το New Hollywood αφιέρωμα, διαλέξτε ανάλογα με το ποιο προλαβαίνετε ή τι διάθεση έχετε, είναι όλα σπουδαία φιλμ (που σπάνια παίζονται στη μεγάλη οθόνη).

Όταν Ξέσπασε η Βία

Τέσσερις επιχειρηματίες φίλοι, απόλυτα βολεμένοι στην αγκαλιά του καπιταλισμού, αποφασίζουν να εκδράμουν με κανό στον άγριο ποταμό Καχουλαγουάσι πριν μετατραπεί σε λίμνη χάρη σε ένα τεχνητό φράγμα. Ακραίος ανδρισμός σε μια διόλου τυπική «man versus nature» περιπέτεια, τυλιγμένη σε ονειρική ομίχλη, η ταινία του Τζον Μπούρμαν οφείλει πολλά στη φωτογραφία του Βίλμος Ζίγκμοντ, που σέβεται τις ρωμαλέες προθέσεις του σεναρίου, αλλά δεν ξεχνάει ότι πρόκειται για μια πρωτόγονη φαντασίωση.

Οι Μπαρτ Ρέινολντς και Γιον Βόιτ κωπηλατούν με μανία ενάντια στην κατά τα άλλα συμβατική τους ύπαρξη, σε ένα ταξίδι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τα πιο ζωώδη ένστικτα της αμερικανικής επαρχίας. Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ) για μια από τις πιο βάναυσες δημιουργίες που γέννησε το Χόλιγουντ. (Τριανόν, 19.30

Νυχτερινές Υποθέσεις

Λίγα χρόνια αφότου ύψωσε το λάβαρο του Νέου Χόλιγουντ με το “Μπόνι και Κλάιντ”, ο Άρθουρ Πεν έκλεινε μια ολόκληρη εποχή πεσιμισμού και παράνοιας σε ένα απελπισμένο νεο-νουάρ που αργότερα θα αναγνωριζόταν ως ένα από τα κρυφά διαμάντια των ‘70s. Όπως η “Τσάιναταουν” αποτελεί τη συντριβή του ιδεαλιστή ήρωα μπροστά στην πλήρη επικράτηση του κακού, έτσι και οι “Νυχτερινές Υποθέσεις” καταλήγουν τις προσπάθειες ενός ιδιωτικού ερευνητή (ένας υπέροχος Τζιν Χάκμαν) που αναζητά τη χαμένη κόρη μιας έκπτωτης σταρ, στην παραδοχή της αποτυχίας του να αποκωδικοποιήσει τα ανησυχητικά σήματα ενός αδυσώπητου κόσμου που απλώνεται γύρω του. (Άστυ, 22.00)

Σφαγέας Προβάτων

O Κασσαβέτης τον εξήρε για την ικανότητά του να διευθύνει μη-επαγγελματίες ηθοποιούς, ο Όλτμαν για τον τρόπο που προσέγγισε τα απτά και τα καθημερινά της ανθρώπινης διάδρασης, ενώ ο Κιούμπρικ για την οξύνοια που επέδειξε στην αντίστιξη μουσικής και εικόνας. Ο Τσαρλς Μπερνέτ σίγουρα δεν ήταν μια τυχαία περίπτωση και είναι απορίας άξιο το πού θα είχε φτάσει αν οι ταινίες του κυκλοφορούσαν στον καιρό τους.

Ο αριστουργηματικός “Σφαγέας Προβάτων”, πάντως, εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στα οικοδομήματα του Μαύρου, του ανεξάρτητου και του art-house αμερικανικού κινηματογράφου. Μια αβάσταχτα λυρική σημείωση για όσους δεν τους επιτράπηκε να μάθουν να κερδίζουν, απλά να επιβιώνουν. Προβάλλεται στην ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ. (Άστορ, 17.15)

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Νεαρή γυναίκα με ανίατη ασθένεια ανακαλύπτει το μπλογκ ενός άντρα με παρόμοια μοίρα, ο οποίος ζει στη Νορβηγία και μοιάζει συμφιλιωμένος με το δικό του επικείμενο τέλος. Όταν εκείνη επιλέγει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της και να ταξιδέψει για να τον συναντήσει, ο σύντροφός της (ο Γκασπάρ Ουλιέλ, στον τελευταίο του ρόλο) αδυνατεί να πάρει ψύχραιμα την απόφασή της.

Όσο αβανταδόρικος κι αν είναι ο κεντρικός ρόλος, η Βίκι Κριπς της “Αόρατης Κλωστής” τον ενδύει με περισσή αξιοπρέπεια και είναι πραγματικά στοιχειωτική, σε μια ελεγεία που ανακαλύπτει τον χαμένο χρόνο μιας ζωής που διακόπτεται απότομα σε λυτρωτικές σιωπές. Mια από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. (Ιντεάλ, 19.30)

Αν θες να πειραματιστείς…

Επιστροφή στη Σεούλ

Η Φρέντι, μια νεαρή Γαλλίδα ασιατικής καταγωγής, ταξιδεύει κρυφά από τη μητέρα της στη Νότια Κορέα για να συναντήσει τους βιολογικούς γονείς της. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να δώσουν και οι δύο τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτή τη συνάντηση αλλιώς το ταξίδι της δεν έχει νόημα.

Με μια στοχαστική, αλλά συνάμα περίτεχνη αφήγηση που ξεδιπλώνεται σε ελλείψεις, ο Ντέιβι Τσου ανακαλεί γνώριμους κώδικες της ταινίας ενηλικίωσης και υπογράφει μια πανανθρώπινη σονάτα για όσα μας καθορίζουν κι όσα νομίζουμε πως θέλουμε αλλά ποτέ μας δεν θα γίνουμε. Εξωπραγματική κεντρική ερμηνεία από την πρωτοεμφανιζόμενη (αλλά διακεκριμένη εικαστικό) Παρκ Τζι-Μιν. Με αισθητή διαφορά μία από τις καλύτερες ταινίες του 75ου Φεστιβάλ Καννών. (Άστορ, 21.45)

Joyland

Καθώς η αυστηρά παραδοσιακή οικογένεια των Ράνα ανυπομονεί για τη γέννηση ενός ακόμη αγοριού, ο νεότερος γιος εντάσσεται κρυφά σε ερωτικό χορευτικό θίασο και ερωτεύεται ένα από τα τρανς μέλη του. Μόνο που στο περιθώριο του δικού του αθέατου φλερτ, σύσσωμη η φαμίλια αρχίζει να ξανοίγεται προς έναν αναπάντεχο ερωτικό πειραματισμό.

O φετινός Queer Φοίνικας είναι ένα ανέλπιστα απελευθερωτικό φιλμ από το Πακιστάν, το πρώτο στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών από τη χώρα, που μαζί με τα έμφυλα στερεότυπα, συμπαρασύρει με πανσεξουαλική ορμή κάθε προκατάληψη πως μια ταινία σαν το «Joyland», θα μπορούσε ποτέ να ξεπηδήσει από ένα προπύργιο της παραδοσιακής πατριαρχίας και του θρησκευτικού πουριτανισμού. (Ιντεάλ, 22.00)

*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version