Όσκαρ 2020: Συγκινημένοι οι Νοτιοκορεάτες για τα “Παράσιτα” – “Υπέροχο να ακούς επινίκια ομιλία στα κορεατικά”

Όσκαρ 2020: Συγκινημένοι οι Νοτιοκορεάτες για τα “Παράσιτα” – “Υπέροχο να ακούς επινίκια ομιλία στα κορεατικά”
Κάτοικοι της Σεούλ παρακολουθούν την βράβευση του σκηνοθέτη Bong Joon Ho στα Όσκαρ AP

Η ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που απέσπασε την ύψιστη διάκριση του Χόλιγουντ προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στη Νότια Κορέα.

Ενθουσιασμός, υπερηφάνεια και συγκίνηση επικρατούν σήμερα στη νοτιοκορεατική κοινωνία έπειτα από την επιτυχία της ταινίαςΠαράσιτα” που διακρίθηκε στις σημαντικότερες κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η ταινία έγραψε ιστορία στον νοτιοκορεατικό κινηματογράφο, αλλά και στα Όσκαρ.

Η ταινία του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο με θέμα το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους στην πατρίδα του έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που απέσπασε την ύψιστη διάκριση του Χόλιγουντ προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στη Νότια Κορέα.

Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζάε-ιν δήλωσε κατενθουσιασμένος με την διεθνή αναγνώριση που απέσπασε ο νοτιοκορεατικός κινηματογράφος.

“Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την δύναμη και την υπερηφάνεια που εμπνέει (η ταινία) στον νοτιοκορεατικό λαό. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο και για τους συντελεστές”, δήλωσε.

Τα “Παράσιτα” κέρδισαν τέσσερα Όσκαρ–καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας–καταρρίπτοντας την επικρατούσα άποψη που προέβλεπε ότι η Ακαδημία θα περιφρονούσε μια υποτιτλισμένη ασιατική ταινία.

Οι λάτρεις του νοτιοκορεατικού κινηματογράφου αντέδρασαν με ενθουσιασμό.

“Μου’ ρχονται δάκρυα”, έγραψε ένας χρήστης του Twitter. “Είμαι τόσο υπερήφανος για τον Μπονγκ Τζουν-χο. Είναι υπέροχο να ακούς επινίκια ομιλία στα κορεατικά”.

Ένας άλλος αστειεύτηκε: “Δεν θα έπρεπε σήμερα να κηρυχθεί αργία;”.

Μαζί με ένα συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter ο αμερικανός πρεσβευτής στη Σεούλ ανέβασε μια φωτογραφία με κάτι που θυμίζει jjapaguri — ένα είδος νουντλ που εμφανίζεται στην ταινία, όπου συνοδεύεται από κόντρα φιλέτο.

“Γουάου! Συγχαρητήρια Σκηνοθέτη Μπονγκ, Ομάδα#Παράσιτα & Νοτιοκορεατικέ κινηματογράφε!”, έγραψε ο Χάρις.

Η επιτυχία της ταινίας σημειώνεται παρά την παγκόσμια ηγεμονία του αγγλόφωνου κινηματογράφου στην 92χρονη ιστορία του θεσμού.

Η ηθοποιός Σάντρα Ο, η οποία είναι γνωστή από την τηλεοπτική σειρά Grey’s Anatomy όπου υποδύεται την δρα Κριστίνα Γιανγκ, είναι Καναδή, κόρη Νοτιοκορεατών μεταναστών και ήταν μια από τις παρουσιάστριες της τελετής στο Λος Άντζελες: “Τόσο υπερήφανη που είμαι Κορεάτισσα!”, έγραψε στο Twitter μαζί με τα συγχαρητήριά της.

Ο Ντάρσι Πακέ, ένα κριτικός κινηματογράφου με έδρα τη Σεούλ, ο οποίος έγραψε τους υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα για τα “Παράσιτα”, δήλωσε: “Είμαι τόσο χαρούμενος…δεν υπάρχει”.

“Ελπίζω όλοι οι κορεάτες κινηματογραφιστές να μπορέσουν να μοιραστούν αυτή τη στιγμή και να αισθανθούν υπερήφανοι γιατί είναι η υπερβολικά σκληρή δουλειά και ο επαγγελματισμός της βιομηχανίας στο σύνολό της που συμβάλλουν στο να γίνει μια ταινία σαν τα ‘Παράσιτα’ “.

Η νοτιοκορεάτισσα κινηματογραφίστρια και ακαδημαϊκός Κιμ Σο-γιάνγκ, η οποία το 2000 έκανε γνωστή στους διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν μια από τις πρώτες κωμωδίες του Μπονγκ, με τίτλο “Σκύλοι που Γαβγίζουν Δεν Δαγκώνουν”, δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης “κέρδισε με την αξία του”.

“Παρακολουθώ τη δουλειά του τα τελευταία 20 χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι ένας αληθινός καλλιτέχνης. Χαίρομαι πολύ για εκείνον σαν συνάδελφος κινηματογραφίστρια στη Νότια Κορέα καθώς ο Μπονγκ υπήρξε πάντα ένας ευυπόληπτος συνάδελφος που παρέμενε ανέκαθεν κοινωνικά ευαίσθητος, ειλικρινής πολίτης ακόμη και εκτός της βιομηχανίας του κινηματογράφου”.

Κέρδισαν Βραβεία? Κέρδισαν μία θέση στη Nova.
Απόλαυσε βραβευμένες ταινίες της χρονιάς με Nova Cinema pack μόνο με 19,90€ το μήνα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα