Τι περιμένουμε να δούμε στις φετινές Χρυσές Σφαίρες

Τι περιμένουμε να δούμε στις φετινές Χρυσές Σφαίρες

Προβλέψεις, εκτιμήσεις και βεβαιότητες για την 76η απονομή Χρυσών Σφαιρών, αυτής της Κυριακής βράδυ.

Οι Χρυσές Σφαίρες είναι μοναδικά σαν βραβεία. Δεν ψηφίζουν σε αυτά μέλη της δημιουργικής κοινότητας όπως γίνεται στα Όσκαρ ή στα διάφορα σωματεία (ηθοποιών, σκηνοθετών, κλπ). Ούτε ψηφίζουν κριτικοί, όπως στα αντίστοιχα βραβεία των διαφόρων ενώσεων. Ούτε φυσικά ψηφίζει το κοινό, που έχει τους δικούς του τρόπους (τα ταμεία!) να δίνει τα δικά του βραβεία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αντ’αυτών, ψηφίζει μια κάπως ακαθόριστη -και ολιγομελής- ένωση διεθνών ανταποκριτών στο Χόλιγουντ, έχοντας ως αποτέλεσμα βραβεία που περισσότερο είναι εκεί για να στρώσουν το δρόμο για τα επόμενα, και απλά στην πορεία μας προσφέρουν ένα συχνά απείρως διασκεδαστικό βράδυ.

Στις Χρυσές Σφαίρες βραβεύονται πολύ συχνά μεγάλα ονόματα απλά και μόνο επειδή είναι εκεί (ειδικά στις τηλεοπτικές κατηγορίες), θα πάρουν μεγάλες υποψηφιότητες ταινίες σαν το διαβόητο φιάσκο “Tourist” απλά και μόνο για να έρθουν στην τελετή ο Τζόνι Ντεπ κι η Αντζελίνα Τζολί, θα διακριθούν σειρές και ταινίες που εμφανέστατα τα μέλη δεν καν ακόμα δει. (Φέτος είναι ας πούμε υποψήφια η 2η σεζόν του “Marvelous Mrs. Maisel”, το οποίο κυκλοφόρησε το βράδυ πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.)

Για να το πούμε αλλιώς, οι Χρυσές Σφαίρες είναι σαν το παιχνίδι πρόβλεψης των Όσκαρ που κάνουμε όλοι μας, βάσει των όσων διαβάζουν, ακούμε και -όχι απαραιτήτως- δούμε. Έχοντας πει και κανά ποτήρι κρασί παραπάνω. Είναι, με άλλα λόγια, όχι κάτι τρομερά σοβαρό, αλλά κάτι πάντοτε διασκεδαστικό.

Με όλα αυτά κατά νου, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι φετινές Σφαίρες έχουν ένα επιπλέον σημείο ενδιαφέροντος για εμάς καθώς ο πιο σημαντικός Έλληνας με καριέρα στο εξωτερικό μετά τον Αντετοκούνμπο κατεβαίνει στην απονομή με μεγάλες ελπίδες διάκρισης. Το “Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο για 5 Χρυσές Σφαίρες σε 4 κατηγορίες και μπορεί να το δούμε να κερδίζει από 1 μέχρι και τις 4.

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τη φετινή απονομή;

(Εδώ δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες.)

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ LADY GAGA

Το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” αναμένεται να φύγει με τα περισσότερα βραβεία από την τελετή, και 2 από αυτά θα είναι της Lady Gaga. Η Gaga, που θυμίζουμε πως έχει ήδη βραβευτεί στο παρελθόν με Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας (επειδή, είπαμε, Χρυσές Σφαίρες) για το τηλεοπτικό “American Horror Story: Hotel”, μπορεί την Κυριακή να πάρει όχι μόνο το δεύτερό της ερμηνευτικό, αλλά κι ένα συμπληρωματικό για τραγούδι. Το άμεσα εμβληματικό “Shallow” θεωρείται από τις πιο σίγουρες βραβεύσεις της βραδιάς, αλλά η ταινία είναι σχεδόν εξίσου φαβορί και στις άλλες δύο κατηγορίες που αναμένεται να κερδίσει: Στον Α’ Γυναικείο Ρόλο η Gaga έχει αντίπαλο την Γκλεν Κλόουζ (για το δράμα “The Wife”) αλλά ειδικά οι Σφαίρες θα είναι απίθανο να μην την προτιμήσουν.

Ενώ στην Καλύτερη Ταινία, το “Αστέρι” πρακτικά παίζει μόνο του. Θυμίζουμε πως στις Σφαίρες τα μεγάλα βραβεία χωρίζονται σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ και Δράμα. Η ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ παρότι μιούζικαλ, επέλεξε να διαγωνιστεί ως δράμα. (Και πάλι, μη ρωτάτε, Χρυσές Σφαίρες.) Όμως οι άλλες ταινίες με μεγάλες οσκαρικές βλέψεις είτε διαγωνίζονται ως κωμωδίες (“The Favourite”, “Το Πράσινο Βιβλίο”) είτε δεν είχαν δικαίωμα υποψηφιότητας στις μεγάλες κατηγορίες (το “Ρόμα” του Αλφόνσο Κουαρόν, καθότι ξενόγλωσσο). Άρα η Καλύτερη Ταινία δύσκολα θα πάει αλλού.

Όσο για τον Μπράντλεϊ Κούπερ, είναι υποψήφιος και για Α’ Ανδρικό Ρόλο και για Σκηνοθεσία. Στα Όσκαρ ίσως έχει καλύτερη τύχη σε μια από αυτές τις δύο κατηγορίες, αλλά εδώ λογικά θα περιοριστεί σε Τραγούδι και Ταινία το οποίο, εντάξει, δεν το λες και άσχημο.

ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

H Σάντρα Ο του “Killing Eve” (γνωστή για χρόνια από το “Grey’s Anatomy”) κι ο Άντι Σάμπεργκ του “Brooklyn Nine-Nine” θα παρουσιάσουν τη βραδιά έχοντας προηγουμένως απονείμει μαζί ένα βραβεία στα πρόσφατα Έμμυ. Εκτός του ότι μαζί κάνουν ένα τρομερά φωτογενές ζευγάρι με φυσικά λαμπρή παρουσία στην οθόνη, δε θα είναι απίθανο να δούμε να συμβαίνει και κάτι απίστευτο στη διάρκεια της βραδιάς. Η Σάντρα Ο είναι υποψήφια για Σφαίρα Α’ Γυναικείου στις τηλεοπτικές κατηγορίες, για την ερμηνεία της στο “Killing Eve”.

Εκεί, το λογικό φαβορί είναι η Τζούλια Ρόμπερτς (για το “Homecoming”) μιας και εμπίπτει στον κανόνα περί δύναμης των σταρ που λέγαμε παραπάνω ότι ισχύει στις Χρυσές Σφαίρες. Όμως το “Killing Eve” είναι αγγλική συμπαραγωγή και αληθινή επιτυχία, πράγματα που για τις Σφαίρες επίσης μετράνε. Αν κάποια μπορεί να το κλέψει από τη Ρόμπερτς είναι η Ο, κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα ζήσουμε σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα / αστεία / συγκινητική στιγμή στη διάρκεια της βραδιάς.

ΥΠΕΡ-ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι υπερηρωικές ταινίες έχουν πολύ ισχυρή εμφάνιση στις φετινές Σφαίρες, που αναμένεται να ισχυροποιηθεί και στα Όσκαρ. Έχουμε φτάσει πια σε αυτό το σημείο, πώς να το κάνουμε. Το “Black Panther” θα είναι από τους πιο ισχυρούς οσκαρικούς παίχτες φέτος, κι ενώ έχει και 3 υποψηφιότητες για Σφαίρες (ανάμεσα στις οποίες το Καλύτερης Ταινίας!) η κατηγορία στην οποία είναι πιθανότερο να αναγνωριστεί, είναι της Μουσικής. Εκεί, ξεχωρίζει η σπουδαία δουλειά του Τζάστιν Χέρβιτς για το “First Man”, μια ταινία που όμως εμφανώς δεν άρεσε αρκετά, ενώ απουσιάζει πλήρως το μεγαλειώδες score του Νίκολας Μπριτέλ για το αριστούργημα “Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει” του Μπάρι Τζένκινς, που λογικά θα κερδίσει το αντίστοιχο Όσκαρ.

Αλλά μέχρι τα Όσκαρ έχουμε δρόμο, και στις Σφαίρες το πιθανότερο είναι πως η μελετημένη δουλειά του Λούντβιχ Γκόρανσον για το “Black Panther” θα είναι η κατηγορία στην οποία οι Σφαίρες θα μπορέσουν ευκολότερα να αναγνωρίσουν τη φετινή καθοριστική εμφάνιση της ταινίας.

Αλλού, στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων, τα επικρατέστερα φιλμ είναι οι “Απίθανοι 2” της Pixar, η οποία έχει κερδίσει 8/12 φορές την κατηγορία και είναι σίγουρα η πιο αυτόματη ψήφος, και το εκπληκτικό “Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν” που έχει με το μέρος του τους κριτικούς και θα είναι το λογικό οσκαρικό φαβορί, αλλά ίσως παραείναι απότομη στροφή για τους ψηφοφόρους των Σφαιρών. (Και ας μην αποκλείσουμε τελείως και ενδεχόμενη έκπληξη με το “Νησί των Σκύλων” του Γουές Άντερσον. Που δεν είναι υπερηρωικό, αλλά είναι κινουμένων σχεδίων, και αρκετά διεθνές κιόλας.)

Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ

Με το “Ρόμα” αποκλεισμένο λόγω γλώσσας και το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” να παίζει ως δράμα, οι κατηγορίες της κωμωδίας φέτος μοιάζουν πιο ανταγωνιστικές (και σημαντικές!) από όσο φαίνονταν τα τελευταία χρόνια. Το “Vice” του Άνταμ ΜακΚέι, για τα έργα και τις ημέρες του Ντικ Τσέινι στο Λευκό Οίκο, έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες από οποιαδήποτε άλλη ταινία -με 6- αλλά οι κριτικές που βγήκαν μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων κάπως διέλυσαν την ταινία οπότε ίσως περιοριστεί στο Α’ Ανδρικού για την ερμηνεία-μεταμόρφωση του Κρίστιαν Μπέιλ, κι ως εκεί.

Αυτό αφήνει δύο πολύ δυνατούς διεκδικητές όμως, εκ των οποίων κι η ταινία του Λάνθιμου. Η άλλη είναι το “Πράσινο Βιβλίο”, μια ταινία που έχει αρέσει στο κοινό (αν και το κοινό γενικά μιλώντας δεν την βρήκε στις αίθουσες) και γενικά είναι το είδος της ταινίας που θα σάρωνε στα Όσκαρ το 1994. Ανάμεσα σε αυτή την ταινία και στο “Favourite” θα κριθεί λογικά η κατηγορία Καλύτερης Κωμωδίας. Ο πιο διεθνής αέρας της ταινίας του Λάνθιμου ίσως είναι αρκετή αιχμή νίκης σε μια πολύ κοντινή κούρσα. Μεγαλύτερες ακόμα πιθανότητες νίκης έχει το “Favourite” στην κατηγορία του Σεναρίου.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ “THE FAVOURITE”: Διαβάστε την ανταπόκριση από το Φεστιβάλ Βενετίας και την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

Και οι πρωταγωνίστριες; Είναι κι οι τρεις τους υποψήφιες και, ειλικρινά, δε θα γινόταν αλλιώς. Η βασίλισσα Ολίβια Κόλμαν είναι το φαβορί στον Α’ Γυναικείο Ρόλο, αλλά δε θα εκπλαγούμε αν της το βουτήξει μέσα από τα χέρια η Έμιλι Μπλαντ για τη νέα “Μαίρη Πόπινς”, καθώς η ηθοποιός είχε ένα σπουδαίο 2018, ανάμεσα στην “Πόπινς” και στο υπερ-επιτυχημένο “Ένα Ήσυχο Μέρος”. Όσο για τον Β’ Ρόλο, εκεί κονταροχτυπιούνται η Έμμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις. Είναι κι οι δύο εκπληκτικές στην ταινία, αλλά η κατηγορία είναι παντελώς ανοιχτή: Μαζί τους, έχουν προταθεί η Έιμι Άνταμς (για το “Vice”), η Ρετζίνα Κινγκ (για το “Μπιλ Στριτ”, που είναι μάλλον και το οσκαρικό φαβορί) και η Κλερ Φόι για το “First Man” (η οποία έχει κερδίσει στο παρελθόν για το “Crown” και προτείνεται για τρίτη συνεχή χρονιά). Όποια από τις πέντε κι αν κερδίσει δε θα πρέπει να σοκάρει κανέναν.

Θα είναι απίθανο το “Favourite” να μην κερδίσει τίποτα, αλλά από την άλλη δεν έχει και κανένα βραβείο σίγουρο. Και τα 4 για τα οποία διαγωνίζεται είναι ανοιχτές κούρσες. Αν τα βάζαμε με σειρά σιγουριάς, θα πήγαινε Σενάριο > Α΄Γυναικείος > Ταινία > Β’ Γυναικείος. Κι αν αναλογιστούμε πως στις Σφαίρες αρέσει γενικά να μοιράζουν τον πλούτο σε όσο περισσότερες ταινίες γίνεται, τότε το πιθανότερο είναι πως πρέπει να περιμένουμε μια βραδιά με 1-2 νίκες, χωρίς καθόλου να αποκλείεται και οποιαδήποτε άλλη επίδοση.

CROWD PLEASERS

Φέτος αναμένεται ακόμα και στα Όσκαρ μια χρονιά γεμάτη βραβεύσεις σε ταινίες που είδε και απόλαυσε πολύς κόσμος, από το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” μέχρι το “Black Panther”, κι αυτό το effect στις Σφαίρες θα είναι ακόμα εντονότερο. Εκτός από τις προαναφερθείσες ταινίες, μεγάλη παρουσία έχουν και φιλμ όπως το “Bohemian Rhapsody” και “Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει”. Και μάλιστα, έχουν μεγάλη πιθανότητα να βραβευτούν κιόλας, στις αντίστοιχες κατηγορίες πρώτων ρόλων για τους θρυλικούς κεντρικούς τους ήρωες.

Έτσι, η Έμιλι Μπλαντ, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να κλέψει τη Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου από την Ολίβια Κόλμαν του “Favourite” και ο Ραμί Μάλεκ ως Φρέντι Μέρκιουρι έρχεται με φόρα για να βουτήξει τη Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου από τον Μπράντλεϊ Κούπερ του “Αστεριού”. Είναι οι δύο πιθανότερες επιβραβεύσεις για δύο δημοφιλείς ταινίες, στην κατηγορία που εστιάζει περισσότερο από τις άλλες στην εμβληματική διάστασή των ηρώων τους.

ΕΪΜΙ ΑΝΤΑΜΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ, ΕΠΙ ΔΥΟ

Δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες της χρονιάς βρίσκονται αντιμέτωπες στις φετινές Σφαίρες όχι μία, αλλά δύο φορές. Η Έιμι Άνταμς κι η Ρετζίνα Κινγκ, βραβευμένες κι οι δύο πολλαπλώς, έχουν από δύο υποψηφιότητες φέτος. Μία στο κινηματογραφικό Β’ Γυναικείο Ρόλο (η Άνταμς για το “Vice”, η Κινγκ για το “Μπιλ Στριτ”) και μία στον τηλεοπτικό Α’ Ρόλο σε Δράμα (η Άνταμς για τα “Αιχμηρά Αντικείμενα” του ΗΒΟ, η Κινγκ για το “Seven Seconds” του Netflix, για το οποίο κέρδισε και το αντίστοιχο Έμμυ).

Η Άνταμς είναι πολύ πιθανό να πάρει και τα δύο. Στην τηλεοπτική της κατηγορία έχουν ανταγωνίστρια την Πατρίσια Αρκέτ της καλής μίνι σειράς “Escape at Dannemora” όμως ο συνδυασμός πρεστίζ της σειράς (που είναι διασκευή βιβλίου της Τζίλιαν Φλιν) και ονόματος της Άνταμς (που έχει κερδίσει Σφαίρες άλλες δύο φορές) είναι ίσως αρκετά να της δώσουν τη νίκη εδώ. Μπορεί να κάνει το double; Έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια κάποια φόρα καθώς πλησιάζουμε στα Όσκαρ, αλλά η Ρετζίνα Κινγκ είναι ακόμα το θεωρητικό φαβορί της κατηγορίας. Ισχύει όμως αυτό και για τις Σφαίρες; Ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία που, όπως λέγαμε και παραπάνω, είναι η πιο ανοιχτή από όλες.

ΚΑΙ ΤΟ “ΡΟΜΑ”;

Το “Ρόμα” δεν μπορούσε να διαγωνιστεί στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας επειδή είναι ξενόγλωσσο, μπορεί όμως να διαγωνιστεί στις υπόλοιπες. Έχει 3 υποψηφιότητες, κι αν το Σενάριο είναι μάλλον μακρινό στοίχημα (η ‘κωμική’ τριπλέτα των “Favourite”, “Πράσινο Βιβλίο” και “Vice” λογικά προηγούνται εδώ), τότε τα άλλα δύο μοιάζουν άχαστα.

Η Ξενόγλωσση κατηγορία είναι κλειδωμένη, όσο δυνατή κι αν είναι η χρονιά, ενώ ο Κουαρόν λογικά θα τιμηθεί και με το βραβείο Σκηνοθεσίας για μια τεχνικά εντυπωσιακή δουλειά. Θυμίζουμε πως μπορείτε να διαβάσετε τη μεγάλη μας συνέντευξη με τον Αλφόνσο Κουαρόν για τη δημιουργία του “Ρόμα”.

Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου 2019, και θα παρουσιάσουν οι Σάντρα Ο και Άντι Σάμπεργκ. Διαβάστε αναλυτικά τις υποψηφιότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα