Με αφορμή το αρωματικό κρίταμο, μια μικρή ορεινή πόλη της Σάμου αποκτά ζωή

Με αφορμή το αρωματικό κρίταμο, μια μικρή ορεινή πόλη της Σάμου αποκτά ζωή
easyupstream

Καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και οραματιστές κάθε είδους ενώνονται στη Σάμο για να αναπτύξουν ιδέες διεπιστημονικών έργων μαζί με τους ανθρώπους της μικρής ορεινής πόλης του Μαραθόκαμπου.

Με την έκθεση «Kritamon Oracle – Κρίταμον Χρησμός», το πρώτο δημόσιο έργο της, συστήνεται στο κοινό η KERKIS ECHO, η καλλιτεχνική – φιλοσοφική κοινότητα λόγου στη Σάμο που συστάθηκε το 2021 με στόχο, σε έναν τόπο που περιβάλλεται από την πνευματική αύρα του Πυθαγόρα, το όρος Κέρκης με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, να οικοδομηθεί μια διεθνής ποιητική κοινότητα σκέψης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και οραματιστές κάθε είδους ενώνονται για να αναπτύξουν ιδέες διεπιστημονικών έργων μαζί με τους ανθρώπους της μικρής ορεινής πόλης του Μαραθόκαμπου.

guelbin_uenlue

Ένας χρησμός περιγράφει ταυτόχρονα το γεγονός, το μήνυμα, το πρόσωπο, τον τόπο και τη μαγεία που συσσωρεύουν. Σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, από ιδέες περί ομορφιάς και καταστροφής έως την αβεβαιότητα του μέλλοντος, το «Kritamon Oracle» θα ενεργοποιήσει ιστορίες, αλλά και οραματικές ιδέες που αιωρούνται ανάμεσα στην υλική και την άυλη καλλιτεχνική παρέμβαση, καθώς και την πολύ ευαίσθητη αντίληψη του σήμερα.

Το κρίταμο είναι ένα άγριο αρωματικό παχύφυτο που φύεται και ευδοκιμεί κατά μήκος των βραχωδών ακτών του Αιγαίου γύρω από τη θάλασσα. Με τον ίδιο τρόπο που το κρίταμο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στις πιο τραχιές επιφάνειες, θα προκύψουν ειδικές παρεμβάσεις και παραστάσεις στο χωριό Μαραθόκαμπος. Υβριδικά σχήματα τέχνης, παρεμβάσεις, γλυπτά και έργα νέων μέσων θα αναμειχθούν με τοπικές ανακαλύψεις, καθώς και αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, τη χλωρίδα και την πανίδα της Σάμου.

Έτσι, συναντάμε υφάσματα που φέρουν μυστηριώδεις κώδικες, μαντικά μηνύματα που φυσούν από ερειπωμένα σπίτια –από τους πρώην κατοίκους ή από το μέλλον;–, ένα ερειπωμένο κτίριο μπροστά από το μοναστήρι της Παναγίτσας που μετατρέπεται σε εικονική σπηλιά, ένα προχριστιανικό δωμάτιο προσευχής, από το οποίο ο Πυθαγόρας θα μπορούσε να είχε μιλήσει στους μαθητές του…

Jakob_Wiessner

Στα στενά δρομάκια του Μαραθόκαμπου η καλλιτέχνις Pollyester δίνει παράσταση τραγουδώντας ωδές για τα πολυάριθμα υπνοδωμάτια στα σπίτια της μικρής ορεινής πόλης, ένα φαινόμενο που ιστορικά απαντάται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Φυσικά, δεν λείπουν οι παλιοί θεοί του Ηραίου, που έφυγαν από το νησί εδώ και καιρό. Στον χώρο όπου προηγουμένως στεγαζόταν ένας ναός του καταναλωτισμού –το παλιό σούπερ μάρκετ– κρέμονται έως και αυτοφωτιζόμενα ανάγλυφα θεοτήτων φτιαγμένα από πλεξιγκλάς. Εικονίδια με νέον χρώματα εκπέμπουν μια απόκοσμη λάμψη. Η ήσυχη ορεινή πόλη του Μαραθόκαμπου, που έχει συρρικνωθεί από 5.000 σε 900 κατοίκους, είναι το ιδανικό μέρος για την έκθεση «Kritamon Oracle». Εκεί θα βρείτε άδεια καφενεία, σιντριβάνια, ελαιώνες, ερείπια, μια παλιά λεκάνη – αντικείμενα και χώρους που κουβαλούν μακροχρόνια ιστορία και μας καλούν να τους ξαναδώσουμε ζωή.

Την έκθεση διοργανώνει το easy!upstream, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών που παρουσιάζει εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες από το 2015. Η έκθεση «Kritamon Oracle» σηματοδοτεί την έναρξη ενός τριετούς εκθεσιακού έργου στον Μαραθόκαμπο. Την επιμέλεια της σειράς έχουν οι καλλιτέχνες Susi Gelb και Niko Abramidis &NE.

Για τα εγκαίνια του «Kritamon Oracle», που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα γεμάτο παρεμβάσεις και ζωντανές εμφανίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στον Μαραθόκαμπο της Σάμου από μια διεθνή ομάδα εικαστικών, ηθοποιών και μουσικών από πολλαπλά backgrounds. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Ξενοφών Γιαννούλης (aka Fonda Mentalism), Niko Abramidis &NE, Αναστασία Τσουκαλά (aka Nouvelle), Tatjana Vall, Justin Urbach, Gülbin Ünlü, Katrin Savvulidi, Susi Gelb, Pollyester και Mikko Gaestel.

Περισσότερα για την KERKIS ECHO

Η KERKIS ECHO φιλοδοξεί να καταστεί ένα διαυγές πειραματικό εργαστήριο, ένα πεδίο αισθητικής και πνευματικής δοκιμής, ακολουθώντας την παράδοση θρυλικών ορεινών κολεκτίβων, όπως η Monte Verita στην Ελβετία (1900-1920) ή το Black Mountain College στις ΗΠΑ (1933-1957). Μια πολυφωνία που προοριζόταν να ηχήσει αυτή τη φορά από το όρος Κέρκης της Σάμου.

Η Julia Benkert, συγγραφέας και παραγωγός ντοκιμαντέρ από το Μόναχο, είναι η εμπνεύστρια του έργου και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ καλλιτεχνών, διανοουμένων και ντόπιων. Εκπαιδευμένη μέσα από τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τον χώρο της λογοτεχνίας, της τέχνης και της φιλοσοφίας, επιδιώκει να εισαγάγει μια νέα κουλτούρα λόγου στη Σάμο με την KERKIS ECHO: τη συνομιλία ως καθαυτό μορφή τέχνης, παιχνιδιάρικη και με ιερή σοβαρότητα ταυτόχρονα.

Ο Μαραθόκαμπος, η μικρή ορεινή πόλη στους πρόποδες του Κέρκη, είναι το ιδανικό σημείο για κάτι τέτοιο, όχι μόνο λόγω της υπέροχης τοποθεσίας και της μαγευτικής θέας, αλλά και χάρη στο ιδιαίτερα δημιουργικό κλίμα που δημιουργεί η άμεση γειτνίαση με το σπήλαιο του Πυθαγόρα.

Kerkis_Echo

Περισσότερα για τους διοργανωτές

Ο Νίκος Αβραμίδης &ΝΕ του easy!upstream είναι καλλιτέχνης, σχεδιαστής και φιλόσοφος με παππού Έλληνα, από τη Θεσσαλονίκη. Έχοντας κάπως παραμελήσει τις ελληνικές του ρίζες για καιρό, χαίρεται που με την έκθεση επιστρέφει στις απαρχές και τη μυθολογική αλλά και πολιτισμικο-ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας του.

Η Susi Gelb είναι μια καλλιτέχνις από το Βερολίνο που δημιουργεί αλχημικές σχέσεις από φυσικά και τεχνητά υλικά. Οι ιδιαίτερες και διακριτικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, τόσο ως καλλιτέχνιδας όσο και ως επιμελήτριας του easy!upstream. Η αναζήτηση των ιχνών, η ανακάλυψη σκηνικών, η δημιουργία σχέσεων είναι τα κεντρικά στοιχεία της δουλειάς της.

Πληροφορίες: Κεντρική τοποθεσία: Παλαιά Αγορά, πλατεία Λάκκα, χωριό Μαραθόκαμπος, Σάμος/Ημέρα έναρξης: 2 Αυγούστου, από τις 19.00 έως τα μεσάνυχτα/Μετακίνηση: Δωρεάν λεωφορείο από τον Κάμπο για του χωριό του Μαραθόκαμπου/Ανοιχτό κατόπιν ραντεβού στις 3 & 5 Αυγούστου μετά τις 19.00.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα