Ο Ένιο Μορικόνε έγινε -εντυπωσιακό- γκράφιτι στη Ρώμη

Ο Ένιο Μορικόνε έγινε -εντυπωσιακό- γκράφιτι στη Ρώμη
Θέα στην τοιχογραφία του Ιταλού συνθέτη Ennio Morricone στη Ρώμη 2022/MASSIMO PERCOSSI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γιος του Ένιο Μορικόνε ήταν παρών στα αποκαλυπτήρια μεγάλων διαστάσεων γκράφιτι με το πρόσωπο του αείμνηστου Ιταλού συνθέτη στη Ρώμη.

Τα αποκαλυπτήρια ενός εντυπωσιακού γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων, το οποίο απεικονίζει το πρόσωπο του αείμνηστου σπουδαίου Ιταλού συνθέτη Ένιο Μορικόνε, έγιναν στη Ρώμη, στην πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε. Το γκράφιτι βρίσκεται στην πρόσοψη κτιρίου στην πλατεία Λορέντσο Λότο.

Το έργο “Vista su Roma“, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης Roma Cares, της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα, ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Λούκα Μαλεόντε. Το έργο επιλέχθηκε από τους οπαδούς της ομάδας μέσω της πλατφόρμας Socios.Com.

Ο γιος του Ένιο, Μάρκο Μορικόνε, ήταν παρών στα αποκαλυπτήρια του γκράφιτι που έγιναν χθες μαζί με τον διευθυντή κοινοτικών σχέσεων του συλλόγου Φραντσέσκο Παστορέλα και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Ο πατέρας μου ήταν γιος της Ρώμης, του Ρωμαϊκού κόσμου και όπως λέω συχνά ποτέ δεν άφησε τον εαυτό του να τον προσελκύσει η λάμψη από το εξωτερικό, αλλά ήθελε να μείνει εδώ, γνωρίζοντας καλά το γεγονός ότι η μουσική δεν έχει διαβατήρια και σύνορα” δήλωσε ο Μάρκο Μορικόνε.

Η τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ennio Morricone 2022/MASSIMO PERCOSSI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ένιο Μορικόνε θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες όχι μόνο της κινηματογραφικής μουσικής, αλλά όλων των εποχών.

Έχουμε και εμείς γκράφιτι του Μορικόνε στη Λάρισα

Στη Λάρισα αγαπούν ιδιαίτερα τον Ένιο Μορικόνε. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος ιδρύθηκε το 2011, είναι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο και έχει στόχο να προωθήσει το μουσικό έργο του μεγάλου συνθέτη.

Όπως διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο αριθμεί 520 μέλη μέχρι σήμερα, ενώ το 2020 δρομολόγησε τη δημιουργία και ενός μεγάλου γκράφιτι στην πολυκατοικία της οδού Μανωλάκη στο κέντρο της Λάρισας.

Θέλαμε να κάνουμε μια στυλιστική αναπαράσταση του ίδιου για να μείνει πάντα στην πόλη μας μεγαλειώδης, όπως είναι ο χαρακτήρας του και το μεγάλο του μουσικό έργο” είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπακώστας.

Έγραψε την πρώτη του σύνθεση σε ηλικία 6 ετών

Ο σπουδαίος συνθέτης και ενορχηστρωτής Ένιο Μορικόνε, που έφυγε” από τη ζωή στα 91 του χρόνια στις 6 Ιουλίου του 2020, άφησε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της μουσικής και του κινηματογράφου.

Ο Ένιο Μορικόνε έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Σέλφι με την τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ennio Morricone 2022/MASSIMO PERCOSSI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μορικόνε έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις όταν ήταν έξι ετών και η οικογένειά του τον ενθάρρυνε να αναπτύξει το ταλέντο του. Έγραφε τις μουσικές του σε παρτιτούρες και μετά τις έπαιζε στο πιάνο. Μάλιστα λέγεται οτι καθημερινά ξυπνούσε στις 5 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι έγραφε στο χαρτί πριν πάει στο στούντιο για την ηχογράφηση.

Σπούδασε σύνθεση και τις δεκαετίες των 40 και 50 έπαιζε τρομπέτα σε τζαz μπάντες. Βιοποριστικοί λόγοι τον έκαναν να αφήσει τα live και να πιάσει δουλειά στην RCA Records, της Sony Records όπου εργάστηκε ως ενορχηστρωτής.

Ο Ένιο Μορικόνε στα Όσκαρ για την ταινία Μισητοί 8 Jordan Strauss/Invision/AP

Το 2007 του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ “για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες”. Το 2016 παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία “Μισητοί 8”. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, κερδίζοντας τα πιο σημαντικά βραβεία: δύο Όσκαρ, τρία Grammy, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο..

Αν και η επαγγελματική του πορεία συνδέθηκε πολύ στενά με το Χόλιγουντ, ο ίδιος δεν έμεινε ποτέ εκεί. Προτιμούσε πάντα να μένει στην Ιταλία μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και τα τέσσερα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα