Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 2-4/12

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 2-4/12
Από τη θεατρική παράσταση: "Η Δίκη των Έξι: μια ιστορία - δύο πλευρές" Κατερίνα Αρβανίτη

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις, θέατρο και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα στην πόλη, εντελώς δωρεάν. Ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης, θέατρο και μουσικά δρώμενα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό, που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να ξοδέψει ούτε ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου;

Η “Δίκη των Έξι” στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η ΜΗΡΚΑ ΑΜΚΕ παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση “Η δίκη των έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές”, της Δήμητρας Μπάσιου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Κρίκα, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Στον χώρο όπου διαδραματίστηκε έναν αιώνα πριν, τον Νοέμβριο του 1922, η πολύκροτη δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

“Η Δίκη των Έξι: μία ιστορία – δύο πλευρές”, είναι ένα ιστορικό δράμα που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία φωτίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή. Τρεις ήρωες, σε μία νέα και αφιλόξενη πατρίδα αποζητούν τη δική τους δικαίωση μετά τα δεινά που υπέστησαν. Δύο πλευρές, δύο διαφορετικές όψεις του δράματος συμβολίζουν τη χωρισμένη στα δύο, κοινωνία εκείνης της εποχής. Θα καταφέρουν να δικαιωθούν; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πόσο αντικειμενικά μπορούμε να κρίνουμε;

Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Λάμπρου, Φαίδρα Παπανικολάου, Δήμητρα Μπάσιου, Γιάννης Τσόρβας. Τα κοστούμια υπογράφει η Πελαγία Βουτζουλίδου και τη μουσική ο Χρήστος Συρμακέζης.

Πληροφορίες: [email protected], nhmuseum.gr, 2103237617.

Φωνητικό Σύνολο Libro Coro στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”

Μικρασιατική σουίτα Pavlos Mavridis

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro τιμώντας την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής προσκεκλημένο του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Αγίου Δημητρίου παρουσιάζει την επετειακή “Μικρασιατική σουίτα” σε διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Ανθής Γουρουντή το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”.

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και Μικτή χορωδία από το διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη και σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου και σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπακώστα, μαζί με το Libro Coro συμπράττουν: το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble και οι ηθοποιοί Μαρία Καρακίτσου, Τρύφωνας Ζάχαρης. Την φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και την σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Παρισσινού.

Info: Libro Coro – “Μικρασιατική Σουίτα” 3/12/2022, Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Αγ. Δημητρίου 55), Ώρα 20:30.

Διημερίδα με διεθνή συμμετοχή “Βιβλία και ανάγνωση στην πρώτη παιδική ηλικία”

Unsplash

Το διεπιστημονικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” και το Goethe-Institut Athen οργανώνουν διημερίδα με θέμα “Βιβλία και ανάγνωση στην πρώτη παιδική ηλικία”. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2022 στο Goethe-Institut Athen και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Γαβριηλίδου, Καθηγήτριας Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 17.00 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται η συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής.

Art & Science Micro Forum 2 από το Flux Laboratory Athens

Για δύο μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ξεχωριστό ταξίδι, από την επιφάνεια της Γης μέχρι το διάστημα… χάρη στο “Art & Science Micro Forum”, μια πρωτοβουλία του πειραματικού εργαστηρίου Flux Laboratory Athens, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για 2η χρονιά στις 3 και 4 Δεκεμβρίου σε διάφορους χώρους της Αθήνας με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Το Art & Science Μicro Forum αποτελεί μια πρωτότυπη καλλιτεχνική και επιστημονική συνάντηση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο ως μια αναπάντεχη ημερίδα: Χορευτές, χορογράφοι, επιστήμονες, τεχνολόγοι και το ευρύ κοινό βρέθηκαν μαζί για μία μέρα προκειμένου να εξερευνήσουν τους κόσμους που γεννά η σύμπραξη του χορού και του σώματος με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η δεύτερη διοργάνωση του “Art & Science Μicro Forum”, είναι αφιερωμένη στη θεματική “Atmospheres” και εξετάζει τους εννοιολογικούς και πραγματικούς χώρους της ατμόσφαιρας. Πρόγραμμα και κράτηση εδώ.

Έκθεση ζωγραφικής στο Café του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Έκθεση ζωγραφικής στο Café του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μια έκθεση ζωγραφικής από απλούς καθημερινούς ανθρώπους που μέσα από τα έργα τους εκφράζουν κοινωνικούς προβληματισμούς αλλά και μας μαθαίνουν πώς μπορούμε να περνάμε καλά και δημιουργικά με όπλο μας την Τέχνη. Οι δημιουργοί είναι όλοι μαθητές του εργαστηρίου της Μάτως Ιωαννίση, εικαστικού, που συγκέντρωσε τα έργα των μαθητών της, τα οποία σύμφωνα με την ίδια έχουν “ως εργαλείο την εικαστική γλώσσα, όχι με φιλολογικές, διδακτικές προσεγγίσεις ούτε με εικονογραφική τάση”.

Τα αυτούσια λόγια ενός απο τους συμμετέχοντες, του Κώστα Καστραντά, ηλεκτρολόγου μηχανικού, έρχονται να εκφράσουν τις σκέψεις όλων των δημιουργών της ομάδας: “Είμαστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι με διαφορετικά backgrounds, τρόπο σκέψης και ερεθίσματα και εκφραζόμαστε ζωγραφίζοντας. Προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τις κοινωνικές μας ανησυχίες αλλά και “κομμάτια” του εαυτού μας σε μια εποχή με τρομερές αντιφάσεις: πλούτος-φτώχεια, τεχνολογικά θαύματα-οικολογική καταστροφή, πόλεμοι- άγνοια πολέμου.”

Τα έργα που εκτίθενται αφορούν την περίοδο 2020 – 2022. 4 -18 Δεκεμβρίου 2022. Café στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 28ης Οκτωβρίου, 10682, Αθήνα.

Δωρεάν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Έκθεση “Η Πολυκατοικία” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Έκθεση " Η πολυκατοικία" / Βαγγέλης Πούλης hau

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει ένα σύνθετο θεωρητικό και εικαστικό εγχείρημα με γενικό θέμα την “Πολυκατοικία” ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων.

Η “Πολυκατοικία” θα αναπτυχθεί ως υβριδική έκθεση στους δύο εκθεσιακούς χώρους του ισογείου. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης. Την έκθεση επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού́ και περιλαμβάνει αφενός έργα συγχρόνων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και φλανέρ της πόλης και αφετέρου έργα εικαστικών δημιουργών. Αρκετά από τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται παραχωρήθηκαν από́ σημαντικά́ ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές ειδικά́ για την έκθεση, ενώ άλλα προέρχονται από αρχεία των καλλιτεχνών. Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό́.

Info: 30 Νοεμβρίου 2022 – 31 Ιανουαρίου 2023/Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)/Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά/Είσοδος ελεύθερη/Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 2103680052, www.hau.gr.

Το Παγοδρόμιο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του και περιμένει τους πατινέρ να χορέψουν στον πάγο Ευτυχία Βλάχου

Από την 1η Δεκεμβρίου το Παγοδρόμιο επιστρέφει στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ και οι επίδοξοι πατινέρ θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να στροβιλιστούν στον πάγο υπό τους ήχους αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Τοποθετημένο στη βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, δίνει και φέτος στους φίλους του κατεξοχήν χριστουγεννιάτικου σπορ την ευκαιρία να απολαύσουν μια μαγευτική θέα του χορού των Σιντριβανιών και του φωτισμένου Καναλιού “εκ των έσω”.

Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 22.00, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

“Συνύπαρξη 3” στο Μετς Κέντρο Τεχνών

"Συνύπαρξη 3" - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ στο Μετς Κέντρο Τεχνών

Τρεις καλλιτέχνες συνδιαλέγονται σε έναν εξπρεσιονιστικό διάλογο που διεγείρει τον εικονοποιητικό μηχανισμό της φαντασίας. Κρυφές σκέψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις έρχονται στο προσκήνιο. Το βλέμμα του θεατή έρχεται να προσδιορίσει το χωρόχρονο και να αποδώσει δικές του ερμηνείες. Στο έργο του Βασίλη Γέρου, ο καλλιτέχνης γίνεται ένας σύγχρονος αστροναύτης, αστρικός πειρατής ή ρομαντικός άστρο-συλλέκτης, αιχμαλωτίζοντας, κρυφά, κομμάτια του φλοιού της σελήνης.

Ο Γιάννης Τζερμιάς, με τη σειρά του, μας καταθέτει τον κόσμο μιας απομονωμένης εσωτερικής φωνής. Το κενό στο έργο του Γ. Τζερμιά αποτυπώνεται γοερό, παγωμένο, άγονο, παταγονικό. Είναι η απουσία βιοτικών παραγόντων ενός ουτοπικού οικοτόπου. Και τέλος, με τον διάχυτο ερωτισμό, τα αισθησιακά γυμνά και τα πράσινα ελαιο-τοπία του Αριστομένη Κατσούλα ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε την απουσία, με ζωή.

Μέχρι 17/12/2022. ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636, Τηλ: +30 211 113 4262. 7. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17.00-20.30 Τετάρτη και Σάββατο: 11.οο-15.οο Κυριακή: κλειστά.

“Από τον Ζορμπά στην Γυναίκα με τα μαύρα”

Έκθεση "Από τον Ζορμπά στην Γυναίκα με τα μαύρα" αφίσα

“Από τον Ζορμπά στην Γυναίκα με τα μαύρα”, η γενιά των νέων εικαστικών καλλιτεχνών αποτίνει φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, Μιχάλη Κακογιάννη.

Στην έκθεση συμμετέχουν και προσεγγίζουν εικαστικά το έργο του 52 φοιτητές και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Τα έργα των φοιτητών περιλαμβάνουν πίνακες ζωγραφικής, κατασκευές, εικαστικές προσεγγίσεις με ενδυματολογικές συνθέσεις και σχέδια, φωτογραφία, βίντεο, γλυπτικές – χωρικές εγκαταστάσεις , αφηγήσεις με αναφορά κυρίως το εμβληματικό έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, το “Κορίτσι με τα μαύρα”.

Info: Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 22.00. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος – mcf.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα