Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 25-27/11

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 25-27/11
Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας - Παρουσίαση βιβλίου και προβολή ταινίας STEGH

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις, μία καλειδοσκοπική εμπειρία στη Στέγη και ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα στην πόλη, εντελώς δωρεάν. Ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης και κινηματογραφικές προβολές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό, που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να ξοδέψει ούτε ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 26-27 Νοεμβρίου;

Διημερίδα “Ο Άντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας”

Διημερίδα - Ο Άντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας nationalopera.gr

Παράλληλα με τις παραστάσεις της όπερας “Ο θάνατος του Άντονυ του Χαράλαμπου Γωγιού”, σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια και του συνθέτη βασισμένο στην ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς Κάντυ Κάντυ και στο έργο του Σλάβοϊ Ζίζεκ, θα λάβει χώρα η διημερίδα με τίτλο “Ο Άντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας” στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2022 στις 17.30.

Κεντρική ομιλήτρια της διημερίδας είναι η κορυφαία Αμερικανίδα φιλόσοφος Τζόαν Κόπτζεκ (Καθηγήτρια Σύγχρονου Πολιτισμού και Μέσων στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ΗΠΑ). Συμμετέχουν, επίσης, σημαντικοί εκπρόσωποι από τους χώρους της μουσικολογίας, της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας και των πολιτισμικών σπουδών που θα μιλήσουν για τα θέματα της όπερας: Πέτρος Βούβαρης, Άκης Γαβριηλίδης, Λουντοβίκα Γκράσσι, Κωστής Δεμερτζής, Μάουρο Φόσκο Μπέρτολα, Ντανιέλ Ραίε, Κωστής Σταφυλάκης και Νίκολας Τιλ. Την οργάνωση της διημερίδας έχει αναλάβει ο μουσικολόγος Πάρις Κωνσταντινίδης.

Info: 25 και 26 Νοεμβρίου 2022 στις 17.30. Πληροφορίες: nationalopera.gr.

The Callas- Έκθεση “Love Solidarity Death (L.S.D.)” στη Στέγη

CALLAS Pinelopi Gerasimou

Παρουσίαση στη Στέγη της έκθεσης “Love Solidarity Death (L.S.D.)” των The Callas. Μεσογειακή ψυχεδέλεια, φωσφορίζοντα χαλιά, catwalk, συναυλίες και προβολές ταινιών.

Με την έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν, στο τώρα και στο μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής “Love Solidarity Death” (L.S.D), οι The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς) καταλαμβάνουν το -1 της Στέγης γιορτάζοντας τα 20 χρόνια δημιουργίας τους. Μια πολυμορφική, καλειδοσκοπική, εικαστική έκθεση με κεντήματα, εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, live performance και έκδοση βιβλίου.

Μπάντα, εικαστικό ντουέτο, και αδέλφια –στη ζωή και στη σκηνή–, εργάζονται πάντα μαζί και πάντα με τους φίλους τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τους συγγενείς τους. Οι υφάντρες-κεντήστρες των “ιπτάμενων χαλιών” τους δεν είναι άλλες από τη μητέρα και τη θεία τους. Οι Callasettes δεν είναι άλλες παρά οι γυναίκες που έχουν στο πλάι τους – ως σύντροφοι, συνεργάτριες και φίλες.

  • Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου, The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς
  • Κέντημα, πλέξιμο: Ιωάννα Ιωνά, Αναστασία Δρούζα, Διονυσία Μποσμή
  • Τεχνική μελέτη, μηχανολογικός σχεδιασμός και κατασκευή έργου Punkthenon: Δημήτρης Κορρές – Korres Engineering
  • The Callas band members: Άρης Ιωνάς, Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Χρήστος Μπεκίρης
  • The Callas guest members: Μαριλένα Πετρίδου, Κώστας Στεργίου
  • Ηχοληψία: Νίκος Τριανταφύλλου
  • Μείξεις: Ηρακλής Βλαχάκης

Performance

  • Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς
  • Χορογραφία: Αγγελική Χατζή, Τhe Callas
  • Χορεύτριες: Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή
  • Performers: Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου
  • Guests, Collaborators (με φυσική παρουσία): Ian F. Svenonius, PapithedogTV

Info: 26.11 / Ισόγειο φουαγιέ, Εκθεσιακός Χώρος –1, 18:00 – 23:00 / 18:00 Εγκαίνια. 21:00 Performance Catwalk (20΄) / The Callas performance, onassis.org.

Pier Paolo Calzolari – Ο πρωτοπόρος της arte-Povera

Pier Paolo Calzolari Michele Alberto Sereni

Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την έκτη ατομική έκθεση του Pier Paolo Calzolari, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου,18:00 – 21:00. Ο καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια.

Ο Pier Paolo Calzolari έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις πρωτοπόρες μορφές του κινήματος της Arte Povera. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες εν ζωή, του οποίου η πρακτική εκτείνεται μεταξύ άλλων στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον ήχο, την περφόρμανς, την αρχιτεκτονική και το βίντεο.

Στη νέα του έκθεση στην Bernier/Eliades o καλλιτέχνης θα παρουσιάσει 20 καινούργια έργα στα οποία συνεχίζει να ενσωματώνει γλυπτικά στοιχεία από οργανική ύλη, όπως αλάτι, φτερά, πέταλα τριφυλλιού και κοχύλια. Ένας “διαλογισμός” για την παροδικότητα και την ευαίσθητη ομορφιά της καθημερινής ζωής. Ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια, ζει και εργάζεται στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Info: Τρίτη έως Παρασκευή: 10:30 – 18:30 | Σάββατο: 12:00 – 16:00. Bernier/Eliades -Επταχάλκου 11, Αθήνα.

“Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας” – Παρουσίαση βιβλίου και προβολή ταινίας

Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας - Παρουσίαση βιβλίου και προβολή ταινίας STEGH

Ένα βιβλίο και μια ταινία για την Αθήνα, μια πυκνή και ζωντανή πόλη. Ένα βιβλίο που εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και ένα ντοκιμαντέρ αφηγούνται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πόλης μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, “Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας” (Εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση, 2022), η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου μια συζήτηση σχετικά με τη σημασία αυτής της σύγχρονης πόλης, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και την ιστορία της, καθώς και προβολή της ομώνυμης ταινίας των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη.

Το βιβλίο και η ταινία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία, κατέκτησαν τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Βανκούβερ, και ακολουθούν Λος Άντζελες, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Χιλή και Ρότερνταμ.

Στη συζήτηση συμμετέχουν: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση //Ιωάννα Θεοχαροπούλου, Επισκέπτρια Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, συγγραφέας του βιβλίου “Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας” // Τάσος Λάγγης, Σκηνοθέτης //Γιάννης Γαϊτανίδης, Σκηνοθέτης // Πάνος Δραγώνας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών //Michael Herzfeld, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και Ομότιμος Καθηγητής Κριτικών Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν //

Info: onassis.org.

“Αφιέρωμα στο Νέο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ” στο Exile Room

To Exile Room εγκαινιάζει τη νέα σεζόν προβολών με δύο από τα πιο δημιουργικά ντοκιμαντέρ που είδαμε τελευταία, το “Tolyatti Adrift” (συμμετοχή στα Φεστιβάλ Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig κ.α.) και το “Magaluf Ghost Town” (Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαθανατίσει κανείς την πραγματικότητα; Με φωτογραφική μηχανή ή βίντεο κάμερα; Η σκηνοθέτης και φωτογράφος Laura Sisteró και ο διευθυντής φωτογραφίας και οπερατέρ Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα διδάξουν ένα διήμερο, πρακτικό εργαστήριο βίντεο και φωτογραφίας που θα απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα: στατικό ή κινούμενο;

Info: Σάββατο 26/11 & Κυριακή 27/11 (16:30 – 19:30). Δήλωση συμμετοχής εδώ.

6ο Φεστιβάλ WIFT GR “50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο”

WIFT GR

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα), σε συνδιοργάνωση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 6ο Φεστιβάλ Wift Gr 50/50 Iσότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιείται φέτος 24-27 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της HF Productions και του Κέντρου Διοτίμα, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Μετά από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο -δυστυχώς ξανά επίκαιρο- ζήτημα.

25/11

  • 18:00 Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται / Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire
  • 20:10 Το γεγονός / L’événement / Happening
  • 22:00 24 Εβδομάδες / 24 Wochen / 24 Weeks

26/11

  • 17:30 Επιλογή μικρού μήκους ταινιών σε επιμέλεια της HF Productions.
  • 19:30 ΠΑΝΕΛ με θέμα “Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η αυτοδιάθεση του σώματος και ο ρόλος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου”.
  • 22:00 Βροντή / Foudre / Thunder

27/11

  • 18:00 Μωρά «Made in India» / Babies made in India
  • 19:30 Οι Janes / The Janes
  • 21:30 Άκουσέ με / Listen – Special Screening

Info: Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Γκάζι – Βοτανικός – Κεραμεικός. Δείτε εδώ το Πρόγραμμα: www.tainiothiki.gr.

Αθηναϊκές Διαδρομές – Νοέμβριος 2022

Σάββατο 26 Νοεμβρίου – Ο Νίκος Βατόπουλος με αφορμή το νέο του βιβλίο, “Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα, 1934 – 1944”, μας οδηγεί σε μια διαφορετική βόλτα, στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου – Το Μουσείο των Ηρακλειδών προσκαλεί τους Αθηναίους σ’ ένα περίπατο στους αθέατους δρόμους του νερού, που κυλάει ακόμη κάτω απ’ την πόλη, από την πλατεία Συντάγματος έως το Θησείο.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου – “Μια διαδρομή από τη μεγάλη Εθνική βιβλιοθήκη στο μικρό βιβλιοπωλείο (Booktalks). Από το μεγάλο στο…μικρότερο, με άξονα πάντα την στήριξη του βιβλίου.

Πληροφορίες κρατήσεις: athensculturenet.com

Έκθεση “Η Ελιά στη Λέσβο” στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: Η νέα περιοδική έκθεση Ίδρυμα Ευγενίδου

Η έκθεση “H Eλιά στη Λέσβο: Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνικών Εικονικής (VR) και Επαυξημένης (ΑR) Πραγματικότητας” θα λειτουργήσει έως 29 Ιανουαρίου 2023.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που αναφέρεται στην διαχρονική παρουσία της ελιάς στη Λέσβο και την Ελλάδα, στην γεωγραφία, το τοπίο, την καλλιέργεια, την τέχνη και την γαστρονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ελαιολάδου με τη χρήση τεχνικών Εικονικής (VR) και Επαυξημένης (ΑR) Πραγματικότητας.

Την έκθεση που φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Aegean Solutions.

Προτείνεται για ηλικίες: 10+ (η χρήση VR επιτρέπεται σε παιδιά ηλικίας 12+)Ημέρες & ώρες επίσκεψης κοινού: Σάββατο & Κυριακή: 12:30-19:30

Πληροφορίες: eef.edu.gr.

Πολυαισθητηριακή Ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Menelaos Myrillas / SOOC

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, στην πολυαισθητηριακή ξενάγηση, οι επισκέπτες με μερική η ολική απώλεια όρασης περιηγούνται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Το Πάρκο αποτελεί έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο. Η περιήγηση ακολουθεί διαδρομή που περιλαμβάνει συνεχές περπάτημα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Για την ξενάγηση θα χρησιμοποιηθούν απτικές κατόψεις, τρισδιάστατη Μακέτα του χώρου όπως και πολλαπλά απτικά ερεθίσματα.

Info: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 – 17:00 στο Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ. Διάρκεια ξενάγησης: 60′. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 8 άτομα. Συνίσταται η κράτηση θέσης στο 2168091000. Για την ξενάγηση παρέχονται συνοδοί κατόπιν συνεννόησης.

Βόλτα στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”

Χρύσα Βέργη, Retiro III, 2020, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 170Χ220 εκ. (τρίπτυχο) Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"/ Επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου

Η έκθεση με τίτλο “Το Τραγούδι της Γης”– που παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” και περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη- πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Με λίγα λόγια, εξετάζουν τον τρόπο που βλέπει το μάτι. Η θεματολογία τους περιορίζεται στις σκηνές της υπαίθρου. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές προσπαθούν να αποδώσουν το σήμερα σύμφωνα με τις εικαστικές τάσεις της εποχής μας αλλά και με διάθεση ποιητική.

Info: Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον, (Έξοδος 7 από Αττική Οδό, Άγιοι Ανάργυροι-Αχαρναί –Κατεύθυνση προς Ελευσίνα), Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 21:00. Εως 15 Ιανουαρίου 2023, Πληροφορίες: Τηλ.: 21 0232 3163.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα