Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 27 – 29/1

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 27 – 29/1
Asifa Hellas Day 2023 https://www.romantso.gr

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα στην πόλη, εντελώς δωρεάν.

Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 27 και το Σαββατοκύριακο 28-29 Ιανουαρίου;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου “Πέρα από τα Σύνορα” στην Αθήνα

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) για πρώτη φορά παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου “Πέρα από τα Σύνορα” στην Αθήνα. Μεταφέροντας στις αποσκευές την 7η έκδοσή του, το “Πέρα από τα Σύνορα” έρχεται να συστηθεί στο κοινό της Αθήνας με 26 πανελλαδικές και παγκόσμιες/διεθνείς πρεμιέρες, 10 βραβεία, τρείς κριτικές επιτροπές και τρείς σκηνές προβολών και έχοντας ως σκοπό την προαγωγή της κινηματογραφικής τέχνης και έναν πολιτισμό πέρα από κάθε σύνορο, από τις 27 έως 29 Ιανουαρίου 2023 στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας”).

Tο τριήμερο προβολών και δράσεων του “Πέρα από τα Σύνορα” θα περιλαμβάνει αναλυτικά:

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου:

  • “Σιδηροδρομικές Μνήμες” της Αιμιλίας Μπουρίτη (Χάλκινος Φοίνικας μicro)
  • “Γράμματα χωρίς Παραλήπτη” του Ηλία Δημητρίου (παραγωγή ΙΔΙΣΜΕ)
  • “Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράσς Ασίας” της Ειρήνης Σαρίογλου (παραγωγή ΙΔΙΣΜΕ)

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει τη μουσική της ταινίας “Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας”, πρωτότυπο έργο του συνθέτη Γιώργου Παπαχριστούδη.

Η Αιμιλία Μπουρίτη δημιούργησε το έργο "Σιδηροδρομικές Μνήμες", το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο Χάλκινου Φοίνικα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου 2022. Βούλα Ανδρώνη

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου:

  • “The Other Half” του Γιώργου Μουτάφη (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ)
  • “February 1st” των Mo Mo & Leila Macaire (πανελλαδική πρεμιέρα, Χρυσός Φοίνικας μicro)
  • “Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…” του Φρέντυ Βιανέλλη (Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας)
  • “iRony” του Radheya Jegatheva (Αργυρός Φοίνικας μicro)
  • “Reconstruction of the Occupation” του Jan Sikl (πανελλαδική πρεμιέρα, Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ).

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου:

  • “The Poet’s Wife” της Helke Misselwitz (Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ)
  • “Πνεύμα Γηγενές” της Βίκυς Μαρκολέφα (Ειδικό Βραβείο “Οδυσσέας”)
  • “Village of Women” της Tamara Stepanyan (πανελλαδική πρεμιέρα, Βραβείο FIPRECI)
  • “May 1st” του Luis Cuenca Castro (παγκόσμια πρεμιέρα, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους).

“Η πιθανότητα του φόβου”- Ανοικτή συζήτηση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Έργο του Τάκη Γιαλελή, από την έκθεση με τίτλο "Η πιθανότητα του φόβου" Ιδρυμα Κακογιάννη

Η Ανοικτή συζήτηση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Τάκη Γιαλελή, με τίτλο “Η πιθανότητα του φόβου” θα γίνει την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, ώρα 20:00, στον 1ο όροφο του Ιδρύματος, στον χώρο που λειτουργεί η έκθεση.

Με την πρόσκληση για Ανοικτή συζήτηση επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή του κοινού για ουσιαστική συζήτηση και δημιουργική ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για τον Φόβο που είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Τάκης Γιαλελής στην ενότητα των έργων του.

“Το εγχείρημα του Τάκη Γιαλελή αποτελεί παράδειγμα δημιουργικότητας….. ανέδειξε το κυρίαρχο θέμα που γέννησε η συνθήκη που βιώσαμε, τον ΦΟΒΟ!! Τον φόβο τον υπαρξιακό, τον μεταφυσικό, την φανταστική ή την πραγματική απειλή που υφέρπει και δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα έντασης για τον κάθε έναν από εμάς”.

Ομιλητές θα είναι η Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, η Μαρία Λουτζακλή, Ψυχαναλύτρια -Ψυχοθεραπεύτρια και ο Αρχιτέκτονας-εικαστικός καλλιτέχνης Τάκης Γιαλελής.

Εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού Σύριζα στο Studio Μαυρομιχάλη

Από την παράσταση "Ο καθένας πεθαίνει μόνος του" του Χανς Φάλαντα. studio Μαυρομιχάλη

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού Σύριζα στο Studio Μαυρομιχάλη με αφορμή την παράσταση «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του» του Χανς Φάλαντα.

Μετά την παράσταση “Ο καθένας πεθαίνει μόνος του” που είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χανς Φαλάντα, θα ακολουθήσει συζήτηση για το ιστορικό φαινόμενο του ναζισμού και τη σημερινή υπαρκτή διεθνή απειλή της ακροδεξιάς και του φασισμού, με τον σκηνοθέτη του έργου Φώτη Μακρή, τον Αριστείδη Μπαλτά, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ και πρώην υπουργό, τη Φωτεινή Βάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Κωστή Παπαϊωάννου, Διευθυντή του Σημείου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε θεατρική διασκευή, το μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα, «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. «Ακόμα και μέσα στο πιο μαύρο σκοτάδι μπορεί να υπάρξει αντίσταση και ελπίδα».

Asifa Hellas Day 2023

Asifa Hellas Day 2023 https://www.romantso.gr

Η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων, έχοντας ως βασικούς άξονες δράσης την προώθηση και την εξωστρέφεια του ελληνικού ανιμέισον, διοργανώνει, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, 12.00 – 20.00, στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, την ASIFA HELLAS DAY 2023: μια ολοήμερη ανοιχτή εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινότητα, δημιουργούς, επαγγελματίες, σπουδαστές αλλά και φίλους των ελληνικών κινουμένων σχεδίων και περιλαμβάνει προβολές για όλη την οικογένεια, παρουσιάσεις από σημαντικούς διεθνείς προσκεκλημένους, συζητήσεις και την απονομή των Ετήσιων Βραβείων “Στράτος Στασινός”.

Πρόγραμμα εδώ

Αστική Λαϊκή Μουσική: Από την πράξη στη θεωρία – Συνέδριο στην Τεχνόπολη

Ο Δημήτρης Μυστακίδης facebook/DimitrisMystakidisOfficial

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μυστακίδη θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων συνέδριο και συναυλίες με στόχο να βρεθεί ένας κοινός κώδικας ερμηνείας της Αστικής Λαϊκής Μουσικής. Το συνέδριο για την Αστική Λαϊκή Μουσική θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο “Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ” στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

  • 17.00 – 19.00: Λευτέρης Τσικουρίδης
  • 19.15 – 20.45: Νίκος Ανδρίκος

Σάββατο 28 Ιανουαρίου

  • 11.00 – 13.00: Δημήτρης Μυστακίδης
  • 13.15 – 15.15: Θεοδώρα Αθανασίου
  • 16.15 – 18.15: Ευγένιος Βούλγαρης
  • 18.30 – 20.30: Σωκράτης Σινόπουλος

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

  • 11.00 – 12.30: Κώστας Τσούγκρας
  • 12.45 – 14.45: Ross Daly

H είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη.

Street Photography

Carla Mormile # Brazil # Infrared Blank Wall Gallery

Στη Blank Wall Gallery φιλοξενείται η διεθνής έκθεση φωτογραφίας “Street Photography”.

Η Φωτογραφία Δρόμου ασκεί πάντα γοητεία τόσο στο φωτογράφο όσο και στο θεατή, γιατί οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι ενδιαφέρουσες και πολλές φορές έχουν έντονο το στοιχείο της έκπληξης. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε μας ταξιδεύουν και μας κάνουν μέρος, έστω και νοητά, της σκηνής που βλέπουμε να απεικονίζεται μπροστά μας.

Η ιστορία που θέλει να διηγηθεί ο φωτογράφος είναι τις περισσότερες φορές πολύ ενδιαφέρουσα αφού όλοι προσπαθούμε να βιώσουμε τις συνθήκες και τα συναισθήματα των ανθρώπων που απεικονίζονται. Προσπαθούμε να διεισδύσουμε στη στιγμή της φωτογραφίας, να ταξιδέψουμε στο χώρο και το χρόνο και να γευτούμε τη στιγμή. Όσο πιο παραστατική είναι η φωτογραφία, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό. Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος.

Γυναικεία πορτρέτα του Τάκη Γερμενή

Τάκης Γερμενής, Untitled, oil on canvas, 150x150cm, 2022 Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Δήμος Αθηναίων

Η νέα ατομική έκθεση του Τάκη Γερμενή με τίτλο “in-your-face” αποτελείται από δύο ενότητες γυναικείων πορτρέτων. Στην πρώτη ενότητα, που περιλαμβάνει έργα από το 2015 έως το 2020, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να θίξει -όπως ο ίδιος λέει- “τον εκφυλισμό των αξιών και τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, που συχνά οδηγούν σε φαινόμενα πορνείας, αστέγων και ναρκωτικών”.

Εδώ διακρίνει κανείς αναφορές στο θρησκευτικό και τραγικό στοιχείο της μεσαιωνικής ζωγραφικής του Matthias Grünewald, στα γκροτέσκα γυναικεία πορτρέτα του Otto Dix και στις σκληρές φωτογραφίες του Boris Mikhailov. Η δεύτερη ενότητα (2020-2022) αποτυπώνει γυναίκες καταπιεσμένες από τις κοινωνικές συμβάσεις, από την παράδοση, τη θρησκεία και την οικογένεια. Και οι δύο ενότητες είναι αλληλένδετες με την εμπειρία και την παρακαταθήκη της κρίσης, που οδήγησε στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση. Γενικότερα, οι προσωπογραφίες του Γερμενή εγγράφονται σε μια μακρά παράδοση ρεαλιστικών απεικονίσεων που σχετίζονται με τα δεινά του πολέμου και τις επιπτώσεις της κοινωνικής παρακμής.

Οι προσωπογραφίες του Τάκη Γερμενή βασίζονται σε φωτογραφικά πορτρέτα και αυτοπορτρέτα γυναικών που πρωταγωνιστούν σε πορνοταινίες. Ο καλλιτέχνης αποσαφηνίζει ότι σε αυτές τις φωτογραφίες που αλιεύει από το διαδίκτυο τον ενδιαφέρει η κίνηση του σώματος, η πόζα, και όχι η σεξουαλική έλξη ή ο προκλητικός χαρακτήρας των σωμάτων.

Εγκαίνια: Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, 19:00-22:00. Έως και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Δήμος Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, Στάση μετρό Κεραμεικός.

100 χρόνια Φιλόλαος: Οι μακέτες

"100 χρόνια Φιλόλαος: οι μακέτες" / Oiseau Mécanique, Défense, Παρίσι pgallerysculpture.com

Με αφορμή τα 100 χρόνια γέννησης του καλλιτέχνη Φιλόλαου Τλούπα, που ήταν γνωστός ως “Φιλόλαος” και ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρισα, η P gallery | sculpture έχει την τιμή να παρουσιάσει τις μακέτες από μνημειακά έργα, που δημιούργησε στη Γαλλία.

Οι μακέτες από μόνες τους είναι έργα τέχνης και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός μνημειακών έργων δημοσίου έργου είναι κυρίως κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ατσάλι και τσιμέντο, γλυπτά μεγάλων διαστάσεων που δημιουργήθηκαν με συνεργασία αρχιτεκτόνων της εποχής. Tα γλυπτά του έχουν δυναμικό σχήμα, μνημειακό χαρακτήρα, αίσθηση κίνησης και συμβολική διάσταση.

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή, 11.00-19.00 | Σάββατο, 11.00-15.00. Info pgallerysculpture.

Ντίνος Σιώτης έκθεση κολάζ ”Πλανητική ταραχή”

Ντίνος Σιώτης έκθεση κολάζ ''Πλανητική ταραχή' Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάστηκε η νέα ατομική έκθεση κολάζ του ποιητή Ντίνου Σιώτη με τίτλο “Πλανητική ταραχή”.

Με βάση την αρχή ”Βλέποντας, κόβοντας και κάνοντας’‘ ο Ντίνος Σιώτης, βλέπει τι εικόνες έχει διαθέσιμες, τις κομματιάζει και κατασκευάζει μια νέα έρημο, ξαναφτιάχνοντας έναν κόσμο ταραγμένο που επιμένει στην αναζήτηση της λύτρωσης.

Στα έργα του συγκατοικούν μορφές αταίριαστες και στοιχεία ετερόκλητα με την επαναστατική, προκλητική, απελευθερωτική τεχνική του κολάζ που εισήγαγε στην τέχνη το κίνημα του νταντά και καθιέρωσε ο υπερρεαλισμός. Χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία του κολάζ, ο ποιητής φτιάχνει αλλόκοτες εικόνες μιας άγνωστης θρησκείας χωρίς ίχνος θρησκευτικότητας. Ακονίζει το ψαλίδι του με εμπνεύσεις από την πολιτική, τη διαφήμιση, την ειδησεογραφία, τον πόλεμο, το περιβάλλον. Πληροφορίες: mcf.gr.

Μέσα” στο video installation του Δημήτρη Παπαϊωάννου

ΜΕΣΑ - Dimitris Papaioannou Marilena Stafylidou

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μας καλεί να καθίσουμε αναπαυτικά, να ξαπλώσουμε να πιούμε, να χαλαρώσουμε, να ονειρευτούμε ή και να κοιμηθούμε ακόμα στη φιλόξενη ατμόσφαιρα του ΜΕΣΑ. Το ΜΕΣΑ σας προκαλεί να παρακολουθήσετε τη δράση όπως θα ατενίζατε ένα τοπίο.

Παράλληλα με την βίντεο εγκατάσταση πρωτοπαρουσιάζεται το BACKSIDE – ένα φιλμ καταγραφή των μυστικών μηχανισμών του ΜΕΣΑ και της ακαταμάχητης γοητείας των πρωταγωνιστών της – που γύρισε και μόνταρε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στα παρασκήνια της μαραθώνιας εξάωρης παράστασης.

Το ΜΕΣΑ αντιμετώπιζε το θέατρο ως εκθεσιακό χώρο και το έργο ως έκθεμα. Ένα αμοντάριστο μονοπλάνο της εμπειρίας αυτής παρουσιάζεται στην βίντεο εγκατάσταση. Μουσική Κωνσταντίνος Βήτα

Info: 18–30 Ιανουαρίου, Aίθουσα Banquet, Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα