Έχει η Δέσποινα Βανδή δικαίωμα να διαβάζει Μάρκο Αυρήλιο;

Έχει η Δέσποινα Βανδή δικαίωμα να διαβάζει Μάρκο Αυρήλιο;
Facebook (Εκδόσεις Θύραθεν / Επιλογή)

Μία λαϊκή τραγουδίστρια τόλμησε να διαβάσει φιλοσοφία. Και πού το κακό;

Μία φωτογραφία που δημοσίευσε η δημοφιλής τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή τον περασμένο Μάρτιο με την ίδια να κρατάει βιβλίο του Μάρκου Αυρηλίου, έχει επανέλθει στο επίκεντρο του ελληνικού διαδικτύου προκαλώντας ποικίλα σχόλια, αρκετά εκ των οποίων δηκτικά έως κακεντρεχή και ειρωνικά.

Στην επίμαχη φωτογραφία η γνωστή τραγουδίστρια, της οποίας οι δίσκοι μετρούν εκατομμύρια πωλήσεις, εγκωμιάζει το βιβλίο με τίτλο “Τα εις εαυτόν” του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, ο οποίος κυβέρνησε από το 169 έως το 180 και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους.

Το βιβλίο αυτό έγραψε ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος στα ελληνικά, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Ακόμη και σήμερα θεωρείται έργο – μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου.

Η Δέσποινα Βανδή μέσω της εικόνας που ανήρτησε στο Facebook, προτείνει στους φαν της να διαβάσουν το συγκεκριμένο έργο, στο οποίο ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, βρισκόμενος στην πρώτη γραμμή του πολέμου , μέσα σ’ ένα αντίσκηνο, κατέγραφε τους συλλογισμούς του, έδινε στον εαυτό του συμβουλές, τον εμψύχωνε με τη δύναμη της φιλοσοφίας, προκειμένου να καταφέρει να σταθεί συνεπής στις ιδέες που είχε ενστερνιστεί από τα νιάτα του, να αντέξει τα εμπόδια και να παραμείνει ανεπηρέαστος από την εξουσία, να παραμείνει ένας φιλόσοφος-αυτοκράτορας.

Τις τελευταίες ώρες η δημοσίευση αυτή επέστρεψε στην επικαιρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς πολλοί χρήστες τη “θυμήθηκαν” και είπαν να αφήσουν το σχόλιό τους.

Παραθέτουμε μερικά από τα κορυφαία σχόλια της φωτογραφίας: “Η κυρία Βανδή τι άλλο θα κάνει πια. Ντροπή πάντως. Γελάει ο κόσμος βρε παιδιά”// “Καλά πότε διαβάζει η κυρία ελεος μας δουλεύει? ???”.// “Οι προφεσσορες του στωικισμου, που ακολουθουν τις επιταγες και τις διδαχές της στωικης φιλοσοφιας κατα γραμμα, τηρώντας τις, στα club, τις μπυραρίες, στα ψητοπωλεια και στα κωλαδικα, κραζουν την Βανδη… Ήμαρτον κύριε”// “Κρατάει το βιβλιο σαν να ειναι απορρυπαντικο!”//”Δεν νομιζω να διαβαζει”.

Facebook

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να αφήσουν το πικρόχολο -και μέχρι και σεξιστικό- σχόλιο και την ειρωνεία τους, με αφορμή ότι μία λαϊκή τραγουδίστρια τόλμησε, όχι μόνο να υπάρξει αναγνώστρια φιλοσοφικών βιβλίων, αλλά και να προτείνει κάποιο δημόσια.

Για πολλούς, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα: Από πότε το επάγγελμα του τραγουδιστή απαγορεύει την ενασχόληση με τη φιλοσοφία; Ποιος τέλος πάντων έχει το δικαίωμα να διαβάζει φιλοσοφία, να αναλύει σχετικές έννοιες και να εκφράζει την άποψή του δημόσια;

Παρεμπιπτόντως, να αναφέρουμε -όχι βέβαια πως αλλάζει κάτι- ότι η αναφερόμενη έχει φοιτήσει στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και είναι πολύ πιθανό να έχουν περάσει από τα χέρια της πολλά περισσότερα φιλοσοφικά βιβλία απ’ ότι νομίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί κάποιο… κατευθυντήριο εγχειρίδιο για το ποιος έχει το δικαίωμα να “τη βρίσκει” με σοβαρά βιβλία, ούτε υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το τί βιβλία επιτρέπεται να απολαμβάνει ο καθένας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, εθνικότητας, ιδεολογίας, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης.

Αδιαμφισβήτητα, εάν αφιερώναμε ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου ποιοτικού μας χρόνου στο να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και να στοχεύσουμε στη βελτίωσή του, αντί να σπαταλάμε σημαντική ενέργεια στο να στοχοποιούμε και να εκτοξεύουμε πικρόχολα σχόλια, σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.

Μακάρι τα αντανακλαστικά μας να ήταν τόσο γρήγορα και σε άλλα θέματα. Πιο σημαντικά από το τί έχει δικαίωμα να διαβάζει και τι όχι η Δέσποινα Βανδή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version