Εγκαινιάζεται την Κυριακή ο αρχαιολογικός χώρος στην Κοιλάδα των Τεμπών

Εγκαινιάζεται την Κυριακή ο αρχαιολογικός χώρος στην Κοιλάδα των Τεμπών

Τα ευρήματα από την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, αναδεικνύονται και παρουσιάζονται πλέον στο ευρύ κοινό

Δεν υπάρχει σπιθαμή της χώρα μας, που να μην έχει κάτι από την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Το θέμα είναι να αναδεικνύονται όσα βρίσκονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές, χωρίς να στερούν τη χώρα από την πρόοδο.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των μεγάλων έργων, του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των αυτοκινητοδρόμων, αποκαλύφθηκαν σπουδαίες αρχαιότητες, εκ των οποίων αναδείχθηκαν αρκετές επιτόπου, άλλες μεταφέρθηκαν και τα έργα συνεχίστηκαν.

Στην Κοιλάδα των Τεμπών, και συγκεκριμένα στη θέση «Χάνι της Κοκκώνας», κατά την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Μαλιακός – Κλειδί, αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα, θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα.

Ηρθαν στο φως λοιπόν, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός ελληνιστικού συγκροτήματος λατρευτικού και εργαστηριακού χαρακτήρα, ενός βυζαντινού ναού και ενός βυζαντινού κτιρίου που χαρακτηρίστηκε ως πανδοχείο. Όλα αυτά αναδείχθηκαν σε επισκέψιμο χώρο κατά τα έτη 2016 – 2017.

Τώρα, όμως, θα γίνουν τα εγκαίνια του χώρου, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ., από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν αρχαίο ιερό, βυζαντινό ιερό στο ίδιο χώρο και βυζαντινό πανδοχείο. Έχουμε την απόδειξη της ιερότητας της κοιλάδας και των υποδομών φιλοξενίας που είχε από το παρελθόν. Η συνέχεια της ιερότητας αυτής περνά από το Βυζάντιο, στα νέα χρόνια και σήμερα στην Αγία Παρασκευή. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την στήριξη που έχουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών,» δήλωσε η Σταυρούλα Σδρόλια – προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Εγκαινιάζεται την Κυριακή ο αρχαιολογικός χώρος στην Κοιλάδα των Τεμπών

 

«Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο που αλλάζει τον χαρακτήρα της κοιλάδας των Τεμπών. Για πρώτη φορά ευρήματα αρχαίου ναού, βυζαντινού, αλλά και βυζαντινού πανδοχείου αποκαλύπτονται. Η αποκάλυψη των ευρημάτων αυξάνει την επισκεψιμότητα στην κοιλάδα, αλλά και το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και των περιηγητών. Είναι μια προσπάθεια την οποία έκανε το Υπουργείο Υποδομών και στηρίχθηκε από τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας γιατί τέτοια ευρήματα δίνουν μια προστιθέμενη αξία στην κοιλάδα των Τεμπών, για την οποία έχουμε σχέδιο στρατηγική για να μπορέσουμε να την κάνουμε ελκυστικότερη για το ευρύ κοινό,» ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός - περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Σταυρούλα Σδρόλια για το γεγονός ότι έχει καταφέρει να προχωρά με ταχύτητα τις αρχαιολογικές εργασίες, χωρίς να προκύπτουν καθυστερήσεις στα έργα, αναδεικνύοντας παράλληλα σημαντικά μνημεία της περιοχής.

«Η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη θα έχει κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση της Κοιλάδας. Σε ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων αναδεικνύεται η ιστορία και προϊστορία της περιοχής και πιστοποιείται η ιερότητα της κατά του αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Απώτερος στόχος μας της Περιφέρειας και του Δήμου Τεμπών είναι να κάνουμε ένα αρχαιολογικό χάρτη που να συνδέει το Κάστρο της Ωριάς, το πετρογέφυρο του Πηνειού στον Πυργετό, το Κάστρο στα Καστρί- Λουτρό, τις αρχαιότητες των Γόννων και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων. Να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και την κα Σδρόλια για τις προσπάθειές της,» επισήμανε ο Κώστας Κολλάτος, δήμαρχος Τεμπών.

SHARE:

24Media Network