Φθινοπωρινό ωράριο λειτουργίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Φθινοπωρινό ωράριο λειτουργίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τίθεται σε ισχύ το νέο ωράριο λειτουργίας για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για το φθινόπωρο

Του Δημήτρη Μπαλή

Τροποποιείται για λόγους ασφαλείας το ισχύον διευρυμένο ωράριο, ώστε να μην υπερβαίνει τον χρόνο δύσης του ηλίου.

Η ημέρα έχει μικρύνει και με αυτό το δεδομένο το διευρυμένο ωράριο των αρχαιολογικών χώρων διαμορφώνεται ανάλογα την εποχή.

Κατά συνέπεια, το σύνολο των οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, καθώς και τα μουσεία που περιλαμβάνονται σε αυτούς, θα έχουν ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Σεπτέμβριο 8:00-19:00 και για τον μήνα Οκτώβριο 8:00-18:00​.

Βέβαια, παραμένει ανοικτό το θέμα του ανοίγματος των χώρων αυτών στις 8 το πρωί, διότι ακόμη και οι ξένοι, επισκέπτες της χώρας μας, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι να κάνουν νωρίς τις περιηγήσεις τους, δεν πιάνουν ουρά στα μουσεία στις 8 το πρωί για να προλάβουν. Διότι, αν υποθέσουμε ότι ξυπνούν νωρίς στις διακοπές τους, μέχρι να μετακινηθούν και να φθάσουν στους αρχαιολογικούς χώρους, χρειάζονται αρκετή ώρα. Άρα, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να σκεφθεί ξανά το ζήτημα, ώστε να είναι προς το συμφέρον των επισκεπτών και όχι προς το συμφέρον, ενδεχομένως των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να ξεκινούν τη δουλειά στις 8 το πρωί. Μια καλύτερη ώρα ανοίγματος των αρχαιολογικών χώρων, θα ήταν τουλάχιστον στις 9, με μια ανάλογη παράταση προς το βράδυ.

Επίσης, οι φίλοι των πολιτιστικών δρώμενων ας ετοιμαστούν, διότι πλησιάζουν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 22, 23, 24 Σεπτεμβρίου 2017. Ο εορτασμός στη χώρα μας  έχει τον γενικό τίτλο «Πόλεις» και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν πληθώρα εκδηλώσεων και με ελεύθερη είσοδο.

Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει από τα 17.000.000 των «υπερωριών» των αρχαιοφυλάκων, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), επισημαίνει ότι «τα αναφερόμενα ως «υπερωρίες», είναι ο τεχνικός όρος καταγραφής και απόδοσης αμοιβών που εισπράττουμε οι αρχαιοφύλακες  για τις παραπάνω ημέρες εργασίας που προσφέρουμε  καθ’ όλο το έτος, μεταξύ αυτών Κυριακές και αργίες.

Συγκεκριμένα, 1550 αρχαιοφύλακες μόνιμοι και αορίστου χρόνου (ημερήσιοι και νυχτοφύλακες) σε ετήσια βάση, εισπράττουν συνολικά 5.100.000€ καθώς επίσης παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία 3.100.000€. Σύνολο 8.200.000€ περίπου ετησίως.

Βέβαια, θα μπορούσαμε να μην εισπράττουμε απολύτως τίποτα,  αν η πολιτεία αποφάσιζε ότι  δεν επιθυμεί διευρυμένο ωράριο σε 85 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους  τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες  για τους θερινούς μήνες καθώς επίσης και  τα Σαββατοκύριακα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επειδή όμως έχει αποδειχθεί πως το διευρυμένο ωράριο αποφέρει τεράστια έσοδα και βοηθάει πραγματικά  την οικονομία της χώρας μας και την καλή εικόνα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στο εξωτερικό θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα