H άγνωστη απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ χάρισε στον Μάρλον Τζέιμς το Man Booker

default image

Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker. Οι διθυραμβικές κριτικές και η πηγή έμπνευσής του (Pics)

“Οι τραγουδιστές της reggae Μπομπ Μάρλεϊ και Πίτερ Τος ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φωνή που βγαίνει από τα στόματά μας νομιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί για μυθοπλασία και ποίηση”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Μάρλον Τζέιμς παραλαμβάνοντας το βραβείο Man Booker, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ).

Ο Τζέιμς, είναι ο πρώτος Τζαμαικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο, με το βιβλίο του “A Brief History of Seven Killings” (Μια σύντομη ιστορία επτά φόνων).

Πρόκειται για “το πιο συναρπαστικό” βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ.

Το βιβλίο αυτό των 680 σελίδων είναι “γεμάτο ανατροπές”, αλλά και “πολλή βία”, πρόσθεσε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Γουντ, αναφερόμενος στο μυθιστόρημα του Μάρλον Τζέιμς, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από μια απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ το 1976.

 

Ο 44χρονος συγγραφέας χαρακτήρισε ως “απολύτως σουρεαλιστική” τη βράβευσε του, και σημείωσε ότι η reggae αποτέλεσε την κύρια πηγή της έμπνευσής του για το μυθιστόρημά του αυτό.

“Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει”, πρόσθεσε, στην τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Λονδίνο, και πρόσθεσε ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 φορές, προτού τελικά εκδοθεί.

New York Times: “Το βιβλίο είναι σαν Ταραντίνο με υπόκρουση Μπομπ Μάρλεϊ, σαν σενάριο του Όλιβερ Στόουν και του Φόκνερ, σαρωτικό, κολοσιαίο, ζαλιστικό, μεθυστικό”

Ο Γουντ σημείωσε ότι η κριτική επιτροπή κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση σε λιγότερο από δύο ώρες και εξήρε τις “πολλές φωνές” του βιβλίου, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετίες στη γενέτειρα του συγγραφέα, το Κίνγκστον, και περιλαμβάνει περισσότερους από 75 χαρακτήρες.

Το βιβλίο αυτό ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

Ο βραβευμένος συγγραφέας:

Η απόπειρα δολοφονίας του Μάρλεϊ

Ως γνωστόν ο Μάρλεϊ ήταν οπαδός του κινήματος των Ρασταφάρι, μια κίνηση πολιτική και θρησκευτική. Ο Ρασταφαριανισμός εμφανίστηκε στη Τζαμάικα στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και απέκτησε σταδιακά πολλούς “πιστούς”.

Οι στίχοι του Μπομπ Μάρλεϊ σχετίζονταν άμεσα με τους Ρασταφάρι και καλούσαν σε άρση των διακρίσεων παγκοσμίως. Οι στίχοι του “War”, που αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά αντιπολεμικά κομμάτια της ιστορίας, είναι εμπνευσμένοι από τον Αιθίοπα βασιλιά Χαϊλέ Σελασιέ, έναν πνευματικό ηγέτη των Ρασταφάρι.

Το τραγούδι είναι μια κραυγή ελευθερίας, ένα κάλεσμα για μια νέα Αφρική χωρίς τους φυλετικούς διαχωρισμούς που επέβαλλε ο αποικιοκρατικός ζυγός του λευκού.

Στην πατρίδα του ο Μάρλεϊ υποστήριζε ανοιχτά το People’s National Party. Το 1976, παρακρατικοί προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της επιρροής που ασκούσε στον λαό της χώρας.

Μια ομάδα επτά ένοπλων αντρών επιτέθηκε στον Μάρλεϊ και τους Wailers την ώρα που έκαναν πρόβα, τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου 1976.

 

Ο Μπομπ Μάρλεϊ και η γυναίκα του, δεν τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο μάνατζερ της μπάντας, Don Taylor, υποβλήθηκε όμως σε σειρά εγχειρίσεων μετά τις 5 σφαίρες που δέχθηκε.

Τα κίνητρα και οι δράστες της επίθεσης δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Δύο μέρες μετά την απόπειρα, οι Wailers έπαιξαν κανονικά στο Κίνγκστον στο οποίο σημειώθηκαν πολλαπλές πορείες διαμαρτυρίας κατά της παρακρατικής βίας.

Σημειώνεται πως το live είχε οργανωθεί από τον Michael Manley, πρώην πρωθυπουργό της Τζαμάικα και επικεφαλής του People’s National Party. Αμέσως μετά, ο Μάρλεϊ έφυγε για το Λονδίνο όπου και ηχογράφησε το άλμπουμ – ορόσημο, “Exodus”, του 1977.

Με την απόπειρα δολοφονίας του τραγουδιστή ξεκινά και το βιβλίο του Τζέιμς. Η ιστορία είναι αληθινή, ειδομένη μέσα από την ματιά του νικητή του Man Booker.

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στη ζωή του θρύλου της reggae

1945 Στις 6 Φεβρουαρίου γεννιέται ο Μπομπ Μάρλεϊ στο Nine Miles (Τζαμάικα).

1962 Ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, “Judge Not” με παραγωγό τον Λέσλι Κονγκ της δισκογραφικής εταιρείας Beverley.

1963 Δημιουργείται το συγκρότημα Wailers, με τους Μπάνι Γουέιλερ, Πίτερ Τος και Τζούνιορ Μπρέιθγουαϊάιτ.

1965 Το συγκρότημα γνωρίζει κάποια επιτυχία υπό την καθοδήγηση του παραγωγού Σερ Κοχσόουν με το άλμπουμ “The Wailing Wailers”

 

1966. Γάμος με τη Ρίτα Αντερσον και αναχώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1968 Contrat d’exclusivité avec le producteur Danny Sims, du label JAD Records. Αποκλειστικό συμβόλαιο με  τον παραγωγό Ντάνι Σιμς της εταιρείας JAD Records.

1969 Ο Μπομπ Μάρλεϊ ιδρύει τη δική του δισκογραφική εταιρεία “Tuff Gong”.

1971 Γνωριμία με τον Κρις Μπλάκγουελ, ιδρυτή της δισκογραφικής “Island Records”.

1973 Κυκλοφορούν οι επιτυχίες του “Catch a Fire” και “Burnin ‘”.

1975 Γίνεται στο Λονδίνο η ηχογράφηση του άλμπουμ “Live!”, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επιτυχία “No Woman No Cry”.

1977 Μετά από μια απόπειρα δολοφονίας στην Τζαμάικα, φεύγει στο Λονδίνο. Ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο του δέρματος, αλλά αρνείται την αφαίρεση του άρρωστου τμήματος.

1978 Θριαμβευτική περιοδεία στην Τζαμάικα. Ηχογραφούνται τα άλμπουμ “Babylon by Bus” και “Survival”.

1980 Στα τέλη του έτους, νοσηλεύεται σε κλινική της Βαυαρίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον καρκίνο. Πέθανε στις 11 Μαΐου της ίδιας χρονιάς καθ’ οδόν προς Μαϊάμι (Φλόριντα).

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε απόσπασμα του εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα