Η ανθρώπινη τραγωδία στην Τέχνη: Τραγούδια και ταινίες για επιθέσεις σε σχολεία

Η ανθρώπινη τραγωδία στην Τέχνη: Τραγούδια και ταινίες για επιθέσεις σε σχολεία
A student arrives for classes at Columbine High School in Littleton, Colo., on Wednesday, April 19, 2006, the eve of the anniversary of the massacre at the school. Thursday is the 7th anniversary of the shooting where 12 students and teacher Dave Sanders were killed by suicidal teens Eric Harris and Dylan Klebold. (AP Photo/Ed Andrieski) ap

Κινηματογραφικές ταινίες και τραγούδια για ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία. Θύτες και θύματα μέσα από το πρίσμα της τέχνης

Το περιστατικό ένοπλης βίας σε σχολείο, που σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στην Φλόριντα των ΗΠΑ, ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά τέτοιων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η αμερικανική κοινωνία.

Τέτοιου είδους επιθέσεις τίθενται άμεσα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, εξαιτίας της τραγικότητας που συνεπάγεται το νεαρό των θυμάτων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις των δραστών. Τα ψυχολογικά και κοινωνικά τους αίτια αποτελούν θέμα συζήτησης σε τηλεοπτικά πάνελ και διαφόρων ειδών φόρα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοιου είδους περιστατικά αναφέρονται σε κείμενα της pop κουλτούρας.

Έτσι, επιθέσεις σε σχολεία και οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε αυτές, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ταινίες και τραγούδια. 

Από τον Γκας Βαν Σαντ στον Mάικλ Μουρ και από τους Boom Town Rats στους Foster The People, τα τραγικά αιματηρά περιστατικά έχουν μετουσιωθεί σε διαμάντια της 5ης της 7ης τέχνης, τα οποία είτε αποτελούν ευθεία αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα, είτε “εμπνέονται” αόριστα από αυτά.

I don’t like Mondays- Boom Town Rats

Στις 29 Ιανουαρίου 1979, η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο τουφέκι, που της είχε κάνει δώρο ο πατέρας της, στο δημοτικό σχολείο που βρισκόταν  απέναντι από το σπίτι τους στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ο διευθυντής του σχολείου και ένας κηδεμόνας σκοτώθηκαν, ενώ 8 μαθητές και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.  Η Σπένσερ ταμπουρώθηκε στο σπίτι της και σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο, όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε, απάντησε: “Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό μου έφτιαξε τη μέρα”.

Brenda Spencer, accused in the San Diego elementary school sniping attack that killed two men and wounded eight children and a police officer, leaves court, Oct. 1, 1979, in Santa Ana, Calif. after pleading guilty to the charges. The trial was moved to Santa Ana from San Diego because of heavy publicity the case had received there. (AP Photo/Nick Ut) AP Photo/Nick Ut

 

Έξι μήνες μετά, κυκλοφόρησε το “I don’t like Mondays” των Boom Town Rats. Ο Μπομπ Γκέλντοφ, που έγραψε το κομμάτι, σε συνέντευξή του πολλά χρόνια αργότερα θα δήλωνε: “Η Σπένσερ μου έγραψε από την φυλακή και μου έλεγε ότι ήταν χαρούμενη για την πράξη της, διότι την είχα κάνει διάσημη. Δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να ζεις ευχάριστα”.

Columbine

Στις 20 Απριλίου 1999 στο λύκειο Columbine του Κολοράντο λαμβάνει χώρα η πλέον πολύνεκρη, μέχρι τότε, επίθεση σε σχολείο. 12 Μαθητές και ένας καθηγητής έχασαν τη ζωή τους από τους επίσης μαθητές  Eric Harris and Dylan Klebold.

Eric Harris, left, and Dylan Klebold, carrying a TEC-9 semi-automatic pistol, are pictured in the cafeteria at Columbine High School, in Littleton, Colorado, during their April 20, 1999 shooting rampage where they killed a teacher and 12 students. Both gunmen killed themselves later in the school library. This still image is from a videotape released by the Jefferson County Sheriff's Department. Jefferson County District Judge Brooke Jackson ordered the tapes released late last month, along with copies of law-enforcement radio transmissions. The releases were requested by the families of slain students Kelly Fleming and Daniel Rohrbough, who have sued the sheriff's office. (AP Photo/Jefferson County Sheriff's Department) NO SALES AP

 

Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το θέμα για πάρα πολλά τραγούδια αλλά και ταινίες. Με αφορμή το Columbine ο δημοσιογράφος Μάικλ Μουρ γύρισε το Bowling for Columbine, ντοκιμαντέρ που εστιάζει στο πρόβλημα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

THE NOBODIES-MARILYN MANSON

Mετά το μακελειό στο Columbine ο αμερικανός ροκ σταρ Marilyn Manson κατηγορήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ ότι η μουσική του ήταν αυτή που οδήγησε τους δύο εφήβους να πραγματοποιήσουν την επίθεση, αν και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ήταν φαν του. Σε συνέντευξή του με τον Μάικλ Μουρ για το Bowling for  Columbine, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στους μαθητές του σχολείου, απάντησε χαρακτηριστικά: “Δεν θα τους έλεγα τίποτα. Θα καθόμουν να τους ακούσω, κάτι που δεν έκανε κανένας”.  Το “The nobodies”, κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά το περιστατικό. “Είμαστε κανένας, θέλουμε να γίνουμε ‘κάποιοι’. Όταν πεθάνουμε θα ξέρουν ακριβώς ποιοι είμαστε”, λέει αναφερόμενος στους δράστες της σφαγής και “έπρεπε να δεις τα νούμερα εκείνη την ημέρα”, απευθυνόμενος στα ΜΜΕ.

THE KINSLAYES-NIGHTWISH

H μεταλ μπάντα από την Φινλανδία κυκλοφόρησε το άλμπουμ Wishmaster μερικούς μήνες μετά το περιστατικό. Σε αυτό υπάρχει το τραγούδι Τhe kinslayer, το οποίο αναφέρεται στο  Columbine. “15 κεριά.  Λυτρωτές αυτού του κόσμου. Ζώντας στην υποκρισία. Πώς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε;”

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ- GUS VAN SANT

Το 2003 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Gus Van Sant κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών με την ταινία “Ελέφαντας”. Εμπνευσμένη από το μακελειό στο Columbine, η ταινία παρακολουθεί τις ζωές διαφόρων ανθρώπων του φανταστικού σχολείου Watt High School, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον,  λίγο πριν πραγματοποιηθεί επίθεση ανάλογη με εκείνη στο σχολείο του Κολοράντο. Η ταινία και ο σκηνοθέτης της κατηγορήθηκαν ότι ενέπνευσαν την σφαγή που ακολούθησε στο Red Lake της Μινεσότα.

Ronnie-Metallica

Το Ronnie περιλαμβάνεται στον δίσκο Load που η αμερικανική heavy metal μπάντα κυκλοφόρησε το 1996. Το τραγούδι αναφέρεται στον Ronnie, ο οποίος δέχεται τον χλευασμό των συμμαθητών του, μέχρι που αποφασίζει να πάρει μαζί του στο σχολείο ένα πιστόλι. Το τραγούδι φέρεται να σχετίζεται με περιστατικό που συνέβη σε σχολείο της πολιτείας της Ουάσινγκτον το 1995.

We need to talk about Kevin-Lynne Ramsay

H ταινία “Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν”, της Lynne Ramsay, κυκλοφόρησε το 2011 με την Tilda Swinton στον ρόλο της μητέρας ενός εφήβου, ο οποίος έχει διαπράξει ένοπλη επίθεση στο σχολείο του και πλέον βρίσκεται στη φυλακή. Η ιστορία ενός δράματος, όπως βιώνεται από τους γονείς του δράστη. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Lionel Shriver.

Pumped up kicks-Foster the people

Το indy rock συγκρότημα από το Λος Άντζελες έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 2010 με αυτό το single. Όπως αναφέρει ο frontman του συγκροτήματος Mark Foster “”Είναι για ένα παιδί που χάνει το μυαλό του και σχεδιάζει εκδίκηση. Πιστεύω ότι οι νέοι απομονώνονται όλο και περισσότερο και αυτό παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Αντί να γράψω για τα θύματα και την τραγωδία, ήθελα να μπω στο μυαλό του δράστη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα