Η τέχνη του τσίρκου, ο σύγχρονος χορός και η μουσική ενώνονται σε μία ελληνο-γαλλική συνεργασία με επίκεντρο την Ελευσινα

Η τέχνη του τσίρκου, ο σύγχρονος χορός και η μουσική ενώνονται σε μία ελληνο-γαλλική συνεργασία με επίκεντρο την Ελευσινα

Η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φέρνει στην πόλη κορυφαίους καλλιτέχνες σύγχρονου τσίρκου, χορού και μουσικούς, στο πλαίσιο μίας ελληνο-γαλλικής συνεργασίας που βάζει στο επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της. Ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde μιλά στο NEWS 24/7.

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, με τίτλο “Ακροβατώντας στην Ελευσίνα” και επίκεντρο τόσο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της όσο και την πόλη Bagneux της Γαλλίας, έρχεται τον Οκτώβριο, σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Από τις 14 έως τις 22 Οκτωβρίου, λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Ελευσίνας ανοιχτές πρόβες της δράσης, καθώς και ευφάνταστα pop up event, ενώ η τελική μορφή του έργου, στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του, θα παρουσιαστεί στην Ελαιουργική Ελευσίνας, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιείται, από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου, το πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” με τον σπουδαίο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain και την καλλιτεχνική κι επιστημονική του ομάδα.

Το πρόγραμμα Ακροβατώντας στην Ελευσίνα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα “Κι Όμως Κινείται” και έναν Έλληνα μουσικό με τρεις Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δημιουργώντας ένα έργο σε εξέλιξη, εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας. Το συλλογικό αυτό έργο πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους της Ελευσίνας, με ανοιχτές πρόβες και τη συμμετοχή ερασιτεχνών και νέων ντόπιων καλλιτεχνών όλων των ηλικιών.

Camille-Kirnidis

Εμείς μιλήσαμε με τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για το εν εξελίξει αυτό έργο.

Το Ακροβατώντας στην Ελευσίνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ελληνο-γαλλικής συνεργασίας. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Το Ακροβατώντας στην Ελευσίνα είναι μια σύνθετη δράση τέχνης σε εξέλιξη, που θέτει στο επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της. Η τέχνη του τσίρκου, ο σύγχρονος χορός και η μουσική ενώνονται σε μία ελληνο-γαλλική συνεργασία. Το συλλογικό αυτό έργο πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους της Ελευσίνας, με ανοιχτές πρόβες και τη συμμετοχή ερασιτεχνών και νέων ντόπιων καλλιτεχνών όλων των ηλικιών. Παράλληλα, ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας φέρνει τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain, στην πόλη. Το έργο σε εξέλιξη, καθώς και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, θα παρουσιαστούν πρώτη φορά ενώπιον κοινού στην Ελλάδα, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στην Ελαιουργική, σε μια ανοιχτή εκδήλωση στο κοινό.

Είστε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο). Συστήστε μας τον οργανισμό σας στο ελληνικό κοινό. Με ποιον τρόπο το Le Plus Petit Cirque du Monde θα συμβάλει στο Ακροβατώντας στην Ελευσίνα;

Το Le Plus Petit Cirque du Monde (PPCM) είναι ένα υβριδικό καλλιτεχνικό κέντρο καινοτομίας, στα προάστια του Παρισιού. Πρόκειται για ένα εργαστήριο κοινωνικών συνδέσεων και διεθνών ανταλλαγών και μια Σχολή «τεχνών κινδύνου» (τσίρκο, χιπ χοπ, ακροβατικών του δρόμου). Το 2015 ανοικοδομήθηκαν οι νέοι χώροι του υπογεγραμμένοι από τους διάσημους αρχιτέκτονες Patrick Bouchain και Loïc Julienne / Agence Construire και περιελάμβανε ένα τσίρκο ύψους 28 μέτρων, ένα φουαγιέ, μια αίθουσα εκπαίδευσης και μια αίθουσα χορού. Μέσα σε 15 χρόνια, το Le plus petit cirque du monde, μια μικρή οργάνωση στο Bagneux, ένα πρώην βιομηχανικό προάστιο σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Παρίσι, έχει εξελιχθεί σ’ ένα διεθνούς φήμης και εμβέλειας κέντρο ακροβατικών τεχνών και αναβάθμισης της περιοχής. Ο οργανισμός μας έχει πολυετή πείρα στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καλλιτεχνικών προγραμμάτων, οργανισμών και διεθνών δικτύων σε συνεργασία με ομάδες και θεσμούς από όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αφρική, Καραϊβική, Λατινική Αμερική).

Η δράση Ακροβατώντας στην Ελευσίνα επιχειρεί να θεμελιώσει μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών και πολιτιστικών ομάδων και θεσμών με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ελληνικού τσίρκου με αφετηρία την Ελευσίνα και άνοιγμα στα Βαλκάνια. Και όλο αυτό σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, τη σημαντικότερη διεθνώς χώρα σε αυτόν τον καλλιτεχνικό τομέα. Επιθυμεί, επίσης, να διερευνήσει νέους δεσμούς ανάμεσα στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες και να τοποθετήσει τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο αυτών των διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών και βιομηχανικών περιοχών.

Σκίτσο Patrique Bouchain


Πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές;

Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας, των οικολογικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής, οι διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές είναι αναγκαίες για την εύρεση νέων ιδεών, προτάσεων και λύσεων. Ως Έλληνας και Γάλλος πολίτης που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ζει στη Γαλλία εδώ και 37 χρόνια, στοχεύω να βοηθήσω στην ανάπτυξη των συνεργασιών ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Ελευσίνα αποτελεί έναν μοναδικό Ιερό Τόπο της Ανθρωπότητας που ενώνει τη φυσική, την αρχαιολογική και τη βιομηχανική κληρονομιά. Έναν τόπο, που ενώνει την ομορφιά της φύσης της, την αρχαιολογική της αξία αλλά και τη βιομηχανική της ιστορία, Σαν μια μοναδική συμβολική μονογραφία του σύγχρονου κόσμου, η Ελευσίνα εμπεριέχει εν δυνάμει το μεγαλείο και το δράμα της ανθρώπινης περιπέτειας πάνω στη Γη. Υπήρξε η κοιτίδα του πιο ωραίου, του πιο καθαρτηρίου, των Μυστηρίων, αλλά, κάποια στιγμή, έγινε η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση. H αλλαγή του μοντέλου περνά μέσα από την ανανέωση του φαντασιακού. Προϋπόθεση είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να αναθεωρήσουν το αφήγημα και τις εικόνες των τοπίων της πόλης.

Στο πλαίσιο της δράσης Ακροβατώντας στην Ελευσίνα, πραγματοποιείται και το πρότυπο εργαστήριο πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας. Για τον σκοπό αυτό έρχεται στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Patrique Bouchain. Ως μέλος της καλλιτεχνικής και επιστημονικής του ομάδας, θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για τη δράση αυτή;

Ο Patrick Bouchain, αρχιτέκτονας και σκηνογράφος, Εθνικό Βραβείο Πολεοδομίας 2019, είναι γνωστός για τις εικαστικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις του, τα άκρως οικολογικά μνημειακά κτίρια, με κόστος κατασκευής 30 με 40% χαμηλότερο του κόστους της αγοράς. Η πιο μεγάλη καινοτομία του έργου του είναι πως τα κτίρια του έχουν κτιστεί σχεδόν αποκλειστικά σε προαστιακές περιοχές. Οι αρχιτέκτονες που πλαισιώνουν το έργο καλούνται να διαμείνουν προσωρινά στην περιοχή και να μετατρέψουν το εργοτάξιο ς’ έναν χώρο συνάντησης, συνεργασίας και συμμετοχής πολιτών, πολιτικών, καλλιτεχνών και πολεοδόμων.

Με αφορμή και στόχο να σχεδιάσουμε ομαδικά ένα εφήμερο ή μόνιμο καλλιτεχνικό χώρο στην Ελευσίνα γύρω από τις ακροβατικές τέχνες και τη μουσική, τα εργαστήρια του Patrick Bouchain γύρω από τα αστικά τοπία της Ελευσίνας θα αναζητήσουν νέες συλλογικές πράξεις και προτάσεις για την ανάδειξη της βιομηχανικής και της αρχαίας κληρονομιάς της πόλης, ξεκινώντας από επεμβάσεις μικρής κλίμακας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, καλλιτέχνες, ερευνητές και πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη και αφορά είτε το σύνολο των εργαστηρίων είτε μεμονωμένες ημερομηνίες. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα γαλλικά.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Γαλλικού Προγράμματος La Preuve par 7, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιφερειακής Συνοχής και την Fondation de France.

Πρόγραμμα Δράσεων:

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα/ Έργο σε εξέλιξη/Διάρκεια: 14 – 22 Οκτωβρίου/Παρουσίαση: 22 Οκτωβρίου στις 20:00 I Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση δελτίων εισόδου/Προμηθευτείτε έγκαιρα το δελτίο εισόδου σας εδώ

Παράλληλη δράση I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας/Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας/Διάρκεια: 18 – 22 Οκτωβρίου – Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου εδώ/Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίων: 22 Οκτωβρίου στις 18.00 I Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση δελτίων εισόδου./Προμηθευτείτε έγκαιρα το δελτίο εισόδου σας εδώ

Πληροφορίες εδώ: [email protected]

Πρόγραμμα Εργαστηρίων Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

Δευτέρα 18/10 | Εργαστήρια Πολεοδομίας | 10.00-13.00 & 15.00-18.00/Παρουσίαση του έργου του Patrick Bouchain 18.00-19.30/Τρίτη 19/10 και Τετάρτη 20/10 | Εργαστήρια Πολεοδομίας | 10.00-13.00 & 15.00-18.00/Πέμπτη 21/10 | Εργαστήρια Πολεοδομίας με συμμετοχή των ακροβατών 10.00-13.00 & 15.00 -18.00/Παρασκευή 22/10 | Δημόσια παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων 18:00-20:00

Παράσταση έργου σε εξέλιξη Ακροβατώντας στην Ελευσίνα | 20:00 – 22:00

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης/Σε συμπαραγωγή με την PPCM Productions./Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλι/κού Ινστιτούτου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα