Ηλίας Κουνέλλας: “Να μην φιλοσοφήσουμε, αλλά να πάθουμε χρόνο”

Ηλίας Κουνέλλας: “Να μην φιλοσοφήσουμε, αλλά να πάθουμε χρόνο”
John Kouskoutis

Ο Ηλίας Κουνέλλας μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τις Νύχτες Βραδύτητας που επιστρέφουν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Το “Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο” επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Η πρωτότυπη αυτή σειρά ομιλιών/γεγονότων -ο καθαρός φιλοσοφικός θύλακας και Παρακαταθήκη του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- στην έκτη της έκδοση, εξερευνά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα, τον χρόνο της εγκατάλειψης, περιλαμβάνοντας προβολή ταινίας, ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων, φιλοσόφων, γιατρών και καλλιτεχνών.

“Όταν επισκέφθηκα τον χώρο του προαύλιου του Αγίου Νικολάου και είδα έξω από την περίφραξη, το σχεδόν εγκαταλειμμένο εργοστάσιο Τιτάν, τις καμινάδες να χάσκουν ανυπεράσπιστες στα χάη, σκέφτηκα πως και το εκκλησάκι και το εργοστάσιο, όπως φυσικά κι η Ελευσίνα και κατ’ επέκταση η Αθήνα κι η Ελλάδα όλη… δοκιμάζουν ένα είδος πρωτοφανούς και βίαιης και ανεπανόρθωτης εγκατάλειψης. Σε λίγο διαπίστωσα όμως πως η εγκατάλειψη δεν χαρακτηρίζεται μόνο παθητικά. Αυτό που λέμε και που δείχνουμε εγκαταλειμμένο, μπορεί να φανερώνει και μιαν απροσδόκητη ελευθερία. Όταν ξεπεράσει κανείς τη λύπη του, όσο είναι δυνατό, για την ερήμωση και την ορφάνια, ανασυγκροτεί έναν καινούριο αέρα. Δροσερό κι ευχάριστο” σημειώνει ο Ηλίας Κουνέλας που έχει αναλάβει την επιμέλεια της δράσης αυτής στο NEWS 24/7.

Ο Ηλίας Κουνέλλας Έλευσις 2023


Τι σημαίνει για σας προσωπικά ο χρόνος της εγκατάλειψης;
Χρόνο της εγκατάλειψης ονομάζω ανοιχτά, εκείνο το μεσοδιάστημα που το σώμα μαζί με τα συμπράγκαλα της συνείδησης μετακινείται από μια κατάσταση βεβαιότητας σε μιαν άλλη. Αυτή η μετακίνηση που βιώνεται ως μετατόπιση, έχει οπωσδήποτε θέλγητρο μιαν αφυπνιστική εμπειρία, κάποια εσωτερική έκρηξη που τινάζει την υιοθετημένη ρουτίνα με μια κάθετη ερώτηση: Τώρα τι κάνω;

Η ερώτηση αυτή που οπωσδήποτε μπορεί να προκληθεί κι από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, οδηγεί μαθηματικά τον αναρωτούντα σε μιαν ακόμη πιο περίπλοκη απορία: Τώρα τι είμαι; Τελικά όσο ο χρόνος εγκαταλείπει κι εγκαταλείπεται, αποσαθρώνεται η βεβαιότητα σε θρύμματα εκκρεμότητας, προσδίδοντας στο υποκείμενο τη χάρη της βελόνας. Να είναι δηλαδή εκείνος ο υπεύθυνος φορέας του μέτρου κι ως χρόνος ν’ αντανακλάται.

Έλευσις 2023


Τι εύχεστε να συμβεί στο κοινό την προσεχή Δευτέρα;
Κυρίως να μην φιλοσοφήσουμε χρόνο, αλλά να πάθουμε χρόνο. Πριν δηλαδή από τη φυσική διάσταση του χρόνου, ν’ αποκαλύψουμε την υπαρξιακή διάστασή του.

Όσο για τους προσκεκλημένους της δράσης αυτής ο Ηλίας Κουνέλλας αναφέρει πως “προσκεκλημένοι μου φρόντισα να είναι άνθρωποι που μετακινήθηκαν από τον χρόνο που αφιέρωσαν στο επάγγελμά τους, ή να το πω καλύτερα, στην αποστολή τους και μέσα απ’ αυτήν επέστρεψαν σ’ έναν ανθρώπινο χρόνο. Ξανάγιναν άνθρωποι. Είτε γιατροί είτε ασθενείς, καλλιτέχνες και φιλόσοφοι, στο τέλος πέρα από την επωνυμία των ιδιοτήτων, συνειδητοποιεί κανείς την ανωνυμία του ευάλωτου χρόνου.”

Στο πλαίσιο της δράσης, ο βραβευμένος φέτος με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης, θα προβάλει την ταινία που δημιούργησε ειδικά για την εκδήλωση, με πρόσωπα από τα έργα του να συνομιλούν με τον Χρόνο.

Αγγίζοντας τα χνάρια της ρήσης του Herman Hesse, που υποστηρίζει πως κάθε ζωή είναι μια εκπνοή του Θεού και κάθε θάνατος μια εισπνοή Του, ξεχωριστοί προσκεκλημένοι από τους τομείς της φιλοσοφίας, της ιατρικής και των τεχνών, θα πραγματοποιήσουν σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις: ο Γιώργος Κρανιδιώτης, ιστορικός της φιλοσοφίας και Α’ επιμελητής παθολόγος στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς «Τζάνειο», ο Γεώργιος Τσαγδής, ακαδημαϊκός φιλόσοφος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Leiden, Groningen και Rotterdam, ο Νίκος Καρβούνης, ογκολόγος επί σειρά ετών στο Νοσοκομείο Μεταξά, η Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου, εικαστικός και η Ιφιγένεια Γρίβα, ηθοποιός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα