Κώστας Ζαφειρόπουλος: "Τα πετεινά" στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Κώστας Ζαφειρόπουλος: "Τα πετεινά" στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Φωτογραφικά πορτραίτα που καθηλώνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη. "ΤA ΠΕΤΕΙΝΑ" του Κώστα Ζαφειρόπουλου, έργο ρεαλισμού και ποιητικής ευαισθησίας,.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, με τίτλο «ΤΑ ΠΕΤΕΙΝΑ, ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΑΘΗΝΑ 2017». Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30 και θα διαρκέσει από 24 Σεπτεμβρίου έως 25 Νοεμβρίου 2018. Στεγάζεται στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 09:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Κώστας Ζαφειρόπουλος:

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα και πλαισιώνεται από ηλεκτρακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για την συγκεκριμένη περίσταση. Στα πορτραίτα αυτά ο δημιουργός αποτυπώνει με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους.

Το βλέμμα αυτό φανερώνει τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και τα βιώματά τους, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων. Άλλωστε, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος έχει αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά με απόλυτο σεβασμό, αποδίδοντάς τους την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Είναι άτομα που γνώρισε από κοντά και φωτογραφήθηκαν με τη συναίνεσή τους.

Κώστας Ζαφειρόπουλος:

Η έκθεση ξεκινά με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνεχίζει με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού. Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου περνά στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνητίζουν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους.

Κώστας Ζαφειρόπουλος:

Μέσα από την αλήθεια που αποπνέουν τα πρόσωπα αυτά απευθύνουν τελικά στους θεατές μία έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση.

Κώστας Ζαφειρόπουλος:

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΠΕΤΕΙΝΑ, ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΑΘΗΝΑ 2017»

Hλεκτρακουστική σύνθεση: Κωστής Κηλύμης

Διοργάνωση: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης

Αίθριο 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εγκαίνια: Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30

Διάρκεια: 24 Σεπτεμβρίου - 25 Νοεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 - 21:00 (και Κυριακές)

Είσοδος ελεύθερη

SHARE: