Μαριάννα Κάλμπαρη στο NEWS 24/7: “Η Μάγια αγαπούσε το θέατρο με όλη της την ψυχή”

Μαριάννα Κάλμπαρη στο NEWS 24/7: “Η Μάγια αγαπούσε το θέατρο με όλη της την ψυχή”

Η δήλωση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, με αφορμή τον θάνατο της έξοχης Μ. Λυμπεροπούλου.

Όλο το ελληνικό θέατρο πενθεί από χτες την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου σε ηλικία 81 ετών. Πλην όμως, η κορυφαία αυτή υπηρέτης του θεάτρου ήταν, κατά κάποιο τρόπο, η συμπύκνωση της φιλοσοφίας του Θεάτρου Τέχνης. Γι’ αυτό, και τα λόγια της σημερινής καλλιτεχνικής διευθύντριας του ιστορικού θεατρικού οργανισμού, Μαριάννα Κάλμπαρη, έχει αναμφισβήτητα ιδιαίτερη βαρύτητα:

“Η σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν απλώς μαθήτρια του Κουν και πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Τέχνης. Ήταν, και θα παραμείνει για πάντα, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και του ελληνικού θεάτρου γενικότερα.

Μια μοναδική ηθοποιός που σφράγισε με τις ερμηνείες της μερικές από τις σημαντικότερες σκηνοθεσίες του δασκάλου της. Ταυτίστηκε με το Θέατρο Τέχνης διαγράφοντας παράλληλα μια ολόδική της πορεία: καλλιτέχνης αλλά και διανοούμενη, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε όλα τα πεδία. Έπαιζε, σκηνοθετούσε, μετέφραζε, διασκεύαζε λογοτεχνικά κείμενα για το θέατρο, δίδασκε, έγραφε για το θέατρο, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός θεατρικού οργανισμού. Πάνω από όλα, όμως, αγαπούσε το θέατρο με όλη την ψυχή της. Αγωνιούσε για το μέλλον της ελληνικής σκηνής, για τους ανθρώπους της, για την πορεία της.

Δε θα ξεχάσω ποτέ την συγκλονιστική της εμφάνιση το 2014, στο Υπόγειο. Είμαστε πολύ τυχεροί όσοι και όσες είδαμε εκείνη την πραγματικά μοναδική αφήγηση με τίτλο “Δοκιμές και δοκιμασίες στο Υπόγειο “. Η Μάγια Λυμπεροπούλου, ξετύλιξε μπροστά μας μνήμες και σκέψεις από τα χρόνια του Υπογείου με τον Κάρολο Κουν. Όχι, δεν ήταν μια απλή ομιλία: ήταν μια σκηνοθετημένη performance γεμάτη συγκίνηση, πάθος, νοσταλγία και χιούμορ. Με εκείνη την αξέχαστη, βαθιά φωνή της. Τη φωνή που έφερε κάτι πολύτιμο, ουσιαστικό, ανεπανάληπτο. Τη φωνή που θα λείψει πολύ σε όλο το ελληνικό θέατρο.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα