Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό ο θάνατος του παγκόσμιου Έλληνα, Γιάννη Κουνέλλη

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό ο θάνατος του παγκόσμιου Έλληνα, Γιάννη Κουνέλλη

Σαν βάλσαμο η προσφορά της φιλίας του, σαν φυλακτό οι στιγμές μαζί του διάσημου επαναστάτη εικαστικού, φιλοσόφου, δημοκράτη

Ο Γιάννης Κουνέλλης δεν μένει πια στην Ρώμη, ούτε στον Πειραιά που γεννήθηκε, ούτε στην Ύδρα, ούτε ταξιδεύει με το καΐκι του στα ερημονήσια του Μυρτώου.

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση ότι ο διάσημος επαναστάτης  εικαστικός, φιλόσοφος και δημοκράτης, ο απλός άνθρωπος Γιάννης Κουνέλλης δεν υπάρχει πια.

Κρατάμε σαν βάλσαμο την προσφορά της φιλίας του και σαν φυλακτό τις  λίγες στιγμές που περάσαμε μαζί.

Ο Γιάννης Κουνέλλης αγόρασε το καΐκι μας, τη «Σελήνη», πριγκίπισσα της θάλασσας, το τελευταίο καΐκι που σκάρωσε ο διάσημος Συμιακός ναυπηγός του Περάματος, Γιώργος Ψαρρός, κατ’ εντολήν του Θεού, όπως μας έλεγε.

Το σκάφος  αυτό ανήκε στον εφοπλιστή, Αχιλλέα Φραγκίστα. Το 1982  ήρθε στα δικά μας  χέρια. Ήταν ένα ευλογημένο σκαρί, η ομορφιά του Αιγαίου πελάγους που έσμιγε τον μύθο, την ιστορία με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Μας έλεγε ο Γιάννης Κουνέλλης: « Το σκάφος αυτό το πήρα για να παίζει ο πατέρας μου.  Αρχιμηχανικός του στόλου της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Το  ονόμασα ι «Πηνελόπη», γιατί σαν τον Οδυσσέα ταξιδεύω και εγώ σε όλον τον κόσμο και θέλω να με περιμένει στο λιμάνι της Ύδρας»

Από την πρώτη μέρα που πάτησε στο νησί ρώτησε και έμαθε και έγινε με ενυπόγραφη αίτησή του μέλος στον ιστορικό Σύλλογό μας. Η δουλειά του όμως σε ολόκληρο τον κόσμο δεν του επέτρεπε να έρχεται συχνά στην Ύδρα. Έτσι η πιστή «Πηνελόπη», η «Σελήνη» μας, η «Λισβοέττα» του Αχιλλέα Φραγκίστα, μαράζωνε χωρίς εραστές σε μια απέραντη μοναξιά σε κάποιο ναυπηγείο στην Σαλαμίνα . Σε μας έμεινε το πηδάλιο. Το έχουμε στο σπίτι και το βλέπουμε κάθε μέρα.

Έφυγε λοιπόν, ο Οδυσσέας, Γιάννης Κουνέλλης, ο ωραίος  Έλληνας, μπαρκάρησε στο πλοίο «Ιόνιο», με τα έργα που τοποθέτησε μέσα σε αυτό, με την ξεχωριστή ανατρεπτική, επαναστατική αισθητική του.

Ευτυχώς, η δημόσια τηλεόραση με επικεφαλής τον δραστήριο επαγγελματία δημοσιογράφο στον τιμόνι, τον Λάμπη Ταγματάρχη, που έδωσε μια ποιοτική ώθηση στην πληροφόρηση, με πλούσιες σε γνώση , ιστορία και γεγονότα εκπομπές, αλλάζοντας έτσι ριζικά προς το καλύτερο ασφαλώς τον ρόλο και την ποιότητα στη δημόσια τηλεόραση. Έτσι, σε μια ωριαία εκπομπή,  έδωσε τη δυνατότητα  σε εκείνους που δεν γνώριζαν, να μάθουν από πρώτο χέρι τη ζωή και το έργο του επαναστάστη δημιουργού.

Για τον λόγο αυτό, χρωστάμε επίσης χάρη και στη διευθύντρια  του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά, επιμελήτρια του, στενή συνεργάτη  και φίλη του, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση στο πλοίο ΙΟΝΙΟ δίνοντάς μας από τότε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον καλλιτέχνη.

Στην Ύδρα, τον συναντούσε κανείς στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο-καφενείο «ΑΝΕΜΩΝΗ», να πίνει το ελληνικό καφεδάκι του και να στοχάζεται χωρίς συνήθως να μιλά.

Θα έχει πολλή δουλειά να κάνει εκεί που πήγε ο Γιάννης Κουνέλλης. ‘Ισως να οριοθετήσει σε νέα διάταξη τους πλανήτες, τους αστρικούς σχηματισμούς πάντα με ειρηνικό σκοπό και μεγάλη αγάπη για τους ανθρώπους.

Στο καλό, Γιάννη Κουνέλλη. ΣΕ ευχαριστούμε που πέρασες έστω και σαν αστραπή από τη ζωή μας.

Στη φωτο 1: Ο Γιάννης Κουνέλλης με τον Μανόλη Τσακίρη σε ένα καφενείο του νησιού περιμένοντας το πλοίο της γραμμής.

Στη φωτο 2: η «Σελήνη» που έγινε «Πηνελόπη» καθώς δένει στο λιμάνι της Ύδρας

*Ο Μανόλης Τσακίρης είναι Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα