Μελίνα Μερκούρη: 5 ερμηνείες, κληρονομιά για τον ελληνικό πολιτισμό

Μελίνα Μερκούρη: 5 ερμηνείες, κληρονομιά για τον ελληνικό πολιτισμό
καρέ της Μελίνας Μερκούρη AP

Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1994, έφυγε μία παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, κορυφαία φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, αλλά και ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Η Μελίνα Μερκούρη.

Ήταν η Μελίνα του “Γλυκού Πουλιού της Νότης”, της “Ilya darling” , της “Στέλλας”, η ερμηνεύτρια μεγάλων συνθέτων όπως του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο. Ήταν η Μελίνα μας.

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της, η περιουσία της. Και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς» είχε πει σε μία συνέντευξη της στην ΕΡΤ.

Θυμόμαστε πέντε από τις πολυάριθμες κορυφαίες ερμηνείες της.

5. “Ο Κυρ Αντώνης” (1961)


Στίχοι: Μ.Χατζιδάκις

Μουσική: Χατζιδάκις

Για τις ανάγκες ενός αφιερώματος της γαλλικής τηλεόρασης στον Μάνο Χατζιδάκι, το 1963, η Μελίνα Μερκούρη στα γόνατα του συνθέτη τραγουδάει μαζί του το τραγούδι του, “Κυρ Αντώνης”, εκείνος σε ελληνικά, εκείνη σε γαλλικά. “Αχ, κυρ – Αντώνη, πως σ’ αγαπάμε/ και μαζί σου τ’ άστρα μετράμε/ τις φωτιές για σένα πηδάμε/ ώσπου να ‘ρθεί η βροχή” λέει ο Χατζιδάκις ενώ η Μελίνα μεταφράζει, περιγράφοντας ταυτόχρονα μία αρκούντως ελληνική κατάσταση, εν προκειμένω το έθιμο που σχετίζεται με το πήδημα πάνω από τις φωτιές κάθε Αϊ – Γιαννιού στις λαϊκές γειτονιές. Μία ονειρική ερμηνεία που σώζεται από ένα αφιέρωμα της γαλλικής τηλεόρασης στον Μ. Χατζιδάκι και τη Μ.Μερκούρη τη χρονιά που οι δυο τους θριάμβευσαν στις Κάννες με το “Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασσέν”.

4.”Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω” (1955)

Στίχοι: Κακογιάννης Μιχάλης

Μουσική: Χατζιδάκις

Από την “Στέλλα” (1955), ταινία-θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου που έκανε τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Η ατάκα του Γ. Φούντα “Στέλλα κρατάω μαχαίρι” έμεινε στην ιστορία. Η ταινία κέρδισε τη “Χρυσή Σφαίρα” καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ το 1956 και το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960.

3. “Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι” – Μελίνα Μερκούρη (1961)

Στίχοι: Νότης Περγιάλης, Γιώργος Εμιρζάς

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Ακούστηκε για πρώτη φορά ως ορχηστρικό θέμα το 1957 στην ταινία του Γκρεκ Τάλλας “Αγιούπα”. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και στην ταινία του Jules Dassin “Ποτέ την Κυριακή” (1960).

2. “Αγάπη Που ‘Γινες Δίκοπο Μαχαίρι” (1955)


Στίχοι: Μιχάλης Κακογιάννης

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Από την ταινία “Στέλλα”. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου που άφησε εποχή.

1. “Τα Παιδιά Του Πειραιά” (1960)

Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Από την ταινία “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασέν που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και αποτελεί μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ μουσικής που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version