Bee gees: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους πρωτοπόρους της μουσικής disco

Bee gees: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους πρωτοπόρους της μουσικής disco
AP

Το 1997 οι Bee gees εισήλθαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Η μνεία που τους έγινε λέει: "Μόνο ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι Beatles, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Γκαρθ Μπρουκς και ο Πολ Μακάρτνεϊ έχουν πουλήσει περισσότερο από τους Bee Gees".

Καμία γνωστή μουσική των 60’s, 70’s, 80’s ή 90’s δεν προσέλκυσε μεγαλύτερο σε ποικιλία κοινό από αυτή των Bee Gees. Έχοντας πουλήσει πάνω από 220 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εισπρακτικώς συγκροτήματα όλων των εποχών.

Η διάσημη ποπ μπάντα δημιουργήθηκε το 1958 και αποτελούταν από τα τρία αδέρφια Γκιμπ. Αυτό το τρίο υπήρξε επιτυχημένο, σχεδόν σε όλες τις δεκαετίες που ήταν ενεργό. Παρόλα αυτά, η περισσότερη τους επιτυχία έλαβε χώρα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ θεωρούνται και πρωτοπόροι ερμηνευτές της disco.

Στη θρυλική οικογενειακή υπόθεση των Bee Gees θα αναφερθεί στην εκπομπή του “Μια χρονιά και έναν καιρό” ο Θανάσης Κρεκούκιας αύριο, Σάββατο 11/5 και την Κυριακή 12/5, από τις 10 έως τις 12 το βράδυ στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το δημοφιλές ποπ συγκρότημα:

1. Οι αδερφοί Γκιμπ

Οι Bee Gees αποτελούνταν από τον Μπάρι Γκιμπ (γεννηθείς την 1η Σεπτεμβρίου,1946, στο Μάντσεστερ) και τους δίδυμους αδερφούς του Ρομπ και Μορίς (που γεννήθηκαν στις Δεκεμβρίου 1949 στο Isle of Man). Ήταν τα τρία από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Και οι τρεις είχαν πάθος με τη μουσική, με τον πατέρα τους να ενθαρρύνει την κλίση τους αυτή, βλέποντας στους τρεις γιους του μια νεότερη εκδοχή των Mills Brothers. Τα αδέρφια Γκιμπ έκαναν τις πρώτες τους πρόβες σε τοπικά θέατρα στο Μάντσεστερ το 1955, τραγουδώντας ανάμεσα στα σκετς. Η οικογένεια μετακόμισε στην Αυστραλία το 1958 και εγκαταστάθηκε στο Μπρίσπεϊν. Γνωστοί πλέον ως οι Αδερφοί Γκιμπ – με τον Μπάρι να γράφει τραγούδια – προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ενός τοπικού DJ και κατάφεραν να κάνουν την δικιά τους τηλεοπτική εκπομπή. Τότε είναι που πήραν το όνομα “Bee Gees” (Μέλισσες Σφήκες).

Έγιναν αρκετά διάσημοι στον Τύπο και στην τηλεόραση, αλλά δεν είχαν στο ενεργητικό τους κάποια μεγάλη δισκογραφική επιτυχία. Το 1966 αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Βρετανία, στην οποία χάρη στους Beatles χτυπούσε η καρδιά της διεθνής ποπ και ροκ μουσικής. Η μπάντα είχε στείλει δοκιμαστικές ηχογραφήσεις και το τραγούδι της “Spicks & Specks” (το οποίο έγινε η πρώτη τους επιτυχία στην Αυστραλία) τράβηξε την προσοχή του μουσικού παραγωγού Robert Stigwood. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου μαζί τους, ξεκίνησε ουσιαστικά ο δρόμος προς τη δόξα.

Οι Bee Gees AP

2. Staying Alive: Ένα τραγούδι – σωτηρία

Το πιο γνωστό κομμάτι των Bee Gees είναι αναμφίβολα το “Stayin’ Alive”, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας “Saturday Night Fever” (Πυρετός το Σαββατόβραδο). Το single κυκλοφόρησε το 1977 και μπήκε στα αμερικανικά Billboard Hot 100, φτάνοντας την 1 θέση, την οποία διατήρησε για τέσσερις εβδομάδες. Στον κατάλογο του Rolling Stone με τα 500 σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών το 2004, κατέλαβε την 189η θέση. Το δε soundtrack του “Πυρετού” αποτελεί το δεύτερο πιο επιτυχημένο εισπρακτικώς soundtrack όλων των εποχών (πρώτο είναι το soundtrack της ταινίας “Ο Σωματοφύλακας”).

Το 2015 ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι το τραγούδι “Stayin’ Alive” των Bee Gees μπορεί να ακόμα να σώσει και ζωές. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός του είναι ο ιδανικός για όσους εξασκούν Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), ή με άλλα λόγια δίνουν το φιλί της ζωής: το τραγούδι «περιέχει» 103 χτύπους το λεπτό, αριθμός πολύ κοντινός στους 100 ανά λεπτό, που είναι απαραίτητοι για την ΚΑΡΠΑ. Η ιατρική μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, με τους ερευνητές να κάνουν ΚΑΡΠΑ υπό τους ήχους του τραγουδιού. Πέντε εβδομάδες μετά κλήθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, χωρίς να ακούν τους Bee Gees, αλλά να έχουν το κομμάτι στο μυαλό τους. Την πρώτη φορά, ο μέσος όρος των μαλάξεων ήταν 109/λεπτό και τη δεύτερη 113/λεπτό, αποτελέσματα ιδιαιτέρα ενθαρρυντικά. Ο επιβλέπων καθηγητής δήλωσε ότι το τραγούδι βοηθούσε να διατηρηθεί ένα σταθερός ρυθμός και τόνισε ότι αυτή η γνώση είναι ικανή να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ επειδή δεν ξέρουν ποιο ρυθμό πρέπει να ακολουθήσουν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το “Stayin’ Alive” έχει διασκευάσει στα ελληνικά η Μπέσυ Αργυράκη με τον τίτλο “Πιο δυνατά”:

3. “Night Fever”

Το “Night Fever” των Bee Gees πρωτοεμφανίστηκε στο soundtrack της ταινίας «Saturday Night Fever» και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον τίτλο της: Η ταινία αρχικά λεγόταν “Saturday Night”. Όταν ο Stigwood ζήτησε από τους Bee Gees να γράψουν ένα τραγούδι, χρησιμοποιώντας αυτόν τον τίτλο, το γκρουπ το θεώρησε χαζό. Είχαν ήδη γράψει όμως το τραγούδι “Night Fever και κατάφεραν να πείσουν τον Stigwood να χρησιμοποιήσει το κομμάτι για την ταινία. Και ήταν μάλιστα τόσο καθοριστική η επιλογή που άλλαξε τον τίτλο της ταινίας σε “Saturday Night Fever”.

Ταινία και τραγούδι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, καθώς στις 18 Μαρτίου, το «Night Fever» κατέκτησε την πρώτη θέση στο αμερικανικό singles chart. To Top 3, μάλιστα, του αμερικανικού chart περιλάμβανε τρία τραγούδια των Bee Gees. Στην πρώτη θέση ήταν το “Night Fever”, στη δεύτερη το “(Love is) Thicker Than Water” και στην τρίτη το “Emotion”.

4. Η κατάρα

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μόρις, το 2003, το συγκρότημα έπαυσε ύστερα από 45 χρόνια παρουσίας. Το 2009, τα εναπομείναντα μέλη, Μπάρι και Ρόμπιν, συμφώνησαν να ανασχηματίσουν το γκρουπ τους, καθώς επίσης και να αρχίσουν τις συναυλίες. Όμως, τον Μάιο του 2012, απεβίωσε και ο Ρόμπιν, αφήνοντας τον Μπάρι, ως το μόνο μέλος του σχήματος.

Οι Bee Gees παρέμειναν ενεργοί μέχρι τον θάνατο του Mορίς – σε ηλικία 53 ετών – τον Ιανουάριο του 2003, από καρκίνο και επιπλοκές που παρουσίασε κατά την διάρκεια χειρουργείου. Μετά τον θάνατο του Ρόμπιν και Μπάρι αποφάσισαν να σταματήσουν να δίνουν συναυλίες ως Bee Gees.

Το 2011 ο Ρόμπιν διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο στο ήπαρ και το παχύ έντερο και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Πέθανε στο Λονδίνο τον Μάιο του 2012 με παρόμοιο τρόπο όπως ο δίδυμος αδερφός του Μορίς, δηλαδή λόγω χειρουργικών επιπλοκών. Ήταν 62 χρονών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια είχε χάσει το 1988 και τον Άντι Γκιμπ, τέταρτο αδερφό, από φλεγμονή της καρδιάς. Ο Μπάρι Γκιμπ, η αδελφή του Λέσλι Έβανς και η μητέρα τους Μπάρμπαρα είναι τα εν ζωή μέλη της οικογένειας.

5. Σερ Μπάρι Γκιμπ

Τον Ιούνιο του 2018 ο Μπάρι Γκιμπ, το μόνο εν ζωή μέλος της μπάντας, χρίστηκε ιππότης σε μια συγκινητική τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος ένστολος ακολουθώντας το παραδοσιακό τελετουργικό: Ακούμπησε το σπαθί του στον ώμο του καλλιτέχνη, δίδοντάς του τον τίτλο του Σερ για τη συνεισφορά του στη μουσική και το φιλανθρωπικό του έργο.

Ο Γκιμπ αμέσως μετά απέτισε φόρο τιμής στους αδερφούς του. «Αν δεν ήταν οι αδερφοί μου, δεν θα βρισκόμουν εδώ» είπε και χαρακτήρισε την τιμή προς το πρόσωπό του «λίγο σουρεαλιστική»: «Είναι η ανώτερη αναγνώριση που μπορεί να σου δώσει η χώρα σου και είναι κάτι για το οποίο είμαι εξαιρετικά περήφανος» είπε.

Συντονιστείτε το Σάββατο και την Κυριακή στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Μια χρονιά και έναν καιρό” με τον Θανάση Κρεκούκια από τις 10 έως τις 12 το βράδυ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα