Brit Awards: Η Dua Lipa σάρωσε τα πάντα και όχι μόνο με την εμφάνισή της

Brit Awards: Η Dua Lipa σάρωσε τα πάντα και όχι μόνο με την εμφάνισή της
Η Dua Lipa, κατά την άφιξη της στα Grammy Awards του περασμένου Μάρτη. Ήταν υποψήφια για 6. Πήρε ένα: του pop vocal album. @2021 Jordan Strauss/Invision/AP

Η Dua Lipa ξέρει πότε να διασκεδάζει και πότε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για ουσιαστικά πράγματα. Πράγμα που αποδείχθηκε και το βράδυ της Τρίτης 12/5, όταν έκανε 5 τα Brit Awards που έχει πάρει σπίτι.

Brit Awards απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 12/5, οι Little Mix έγιναν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα που πήρε το βραβείο της κατηγορίας των groups και η Dua Lipa ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς. Με δυο διακρίσεις έφτασε τις συνολικά 5 στη συγκεκριμένη τελετή και με αποδείξεις είναι πια εκ των πιο επιτυχημένων pop starts της Μεγάλης Βρετανίας.

Για την ίδια “η pop πρέπει να είναι διασκεδαστική. Δεν μπορείς να είσαι συγχυσμένος, για κάθε μικρό πράγμα“.

Την ίδια ώρα η Dua Lipa είναι αυτή που ζήτησε από σκηνής αυξήσεις για τις νοσοκόμες

Όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο του καλύτερου album (‘Future Nostalgia’) κάλεσε τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δώσει αύξηση στους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στις νοσοκόμες. Το αφιέρωσε στην Dame Elizabeth Anionwu, νοσοκόμα και πρωτοπόρο στον τομέα της υγείας. “Πέρασε όλη της την καριέρα να μάχεται εναντίον της φυλετικής αδικίας” είπε η Lipa για τη γυναίκα που το 1979 ίδρυσε το πρώτο κέντρο συμβουλευτικής και παρακολούθησης της χώρας, για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη μεσογειακή αναιμία.

Έως τότε ήταν άγνωστες έννοιες για τη Μεγάλη Βρετανία. Το 1998 έφτιαξε και το Mary Seacole Center “για να προκαλέσω την λευκή, ευρωπαϊκοκεντρική προτίμηση στην πρόσληψη νοσοκόμων, την εκπαίδευση και την έρευνα”. Από πέρυσι κάνει ό,τι μπορεί για να δοθεί αύξηση σε όσους ταλαιπωρήθηκαν όσοι λίγοι μέσα στην πανδημία.

Το βραβείο για την καλύτερη solo γυναίκα καλλιτέχνιδα το αφιέρωσε στη μνήμη του Folajimi Olubunmi-Adewole, έναν 20χρονο που πέθανε όπως προσπαθούσε να σώσει μια γυναίκα που είχε πέσει στον Τάμεση, τον Απρίλιο. Πρότεινε να δοθεί βραβείο ανδρείας στον Olubunmi-Adewole, αλλά και τον Joaquin Garcia, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τον αδικοχαμένο νέο. Παρεμπιπτόντως, σώθηκε και η γυναίκα.

Αφότου τα έκανε όλα αυτά (δηλαδή, όπως πάντα χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για τα ουσιαστικά αυτής της ζωής), έκανε και τη δουλειά της. Σημειώστε επίσης, πως με τα ρούχα που διάλεξε να φορέσει σε αυτήν την τελετή τίμησε την Amy Winehouse και την Geri Halliwell, μέλος των Spice Girls.

Η κριτική στάση της Dua Lipa δεν είναι για το θεαθήναι

Για αρχή, το Dua Lipa δεν είναι ψευδώνυμο. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η ερώτηση “ποιο είναι το πραγματικό όνομα της Dua Lipa;” είναι η κυρίαρχη στο Google, θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε ότι αυτό είναι το πραγματικό όνομα του κοριτσιού που γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 22/8 του 1995. Η αλβανική λέξη ‘dua’ είναι η δική μας ‘αγάπη’. Την πρόταση την είχε κάνει η γιαγιά της. “Όταν ήμουν παιδί δεν μου άρεσε. Προτιμούσα ένα Χάνα, ένα Σάρα. Κάτι συνηθισμένο. Βλέπετε με το ‘dua’ πρέπει να εξηγώ πως είμαι από το Κόσοβο και συνήθως όσοι το ακούν αντιδρούν με μια συγκεκριμένη έκφραση -συμπάθειας. Ως παιδί δεν το χρειαζόμουν αυτό. Τώρα είμαι υπερήφανη για το όνομα μου”.

Είναι το πρώτο παιδί που απέκτησαν η Anesa και ο Dukagjin. Η μητέρα της γεννήθηκε στο Κόσοβο από Βόσνια μητέρα και Κοσοβάρο πατέρα. Ο πατέρας της από την Πρίστινα, όταν ήταν κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας -τώρα ανήκει στο Κόσοβο. Στις αρχές του ’90, η Anesa ζούσε στο Κόσοβο, όπου βρισκόταν και ο Dukagjin, γιος κορυφαίου ιστορικού που δίδασκε στο πανεπιστήμιο. “Η μητέρα μου παντρεύτηκε τον πρώτο άνδρα που ερωτεύθηκε, με την πρώτη ματιά. Αυτό ήταν κάτι που έφτιαξε στο μυαλό μου την εικόνα του ιδανικού love story. Δημιούργησε τις υψηλές προσδοκίες που έχω τώρα”.

Αυτό που ήξεραν ως κανονικότητα τελείωσε με την εκκίνηση του πολέμου. “Όταν άρχισαν όλα και ήλθαν οι Σέρβοι στην περιοχή, ζήτησαν από τους ιστορικούς να ξαναγράψουν την ιστορία. Να την αλλάξουν. Να αναφέρουν πως  το Κόσοβο ήταν πάντα μέρος της Σερβίας και όχι της Γιουγκοσλαβίας. Ο παππούς μου ήταν μεταξύ αυτών που δεν συντάχθηκαν και έχασε τη δουλειά του” είχε εξηγήσει η καλλιτέχνιδα στην Guardian, το 2018. Τότε που κέρδισε την πρώτη τιμή στα Brit Awards, ως η κορυφαία γυναίκα solo artist και η νέα ‘ρούκι’ της βρετανικής σκηνής. Είχε συμπληρώσει δυο χρόνια, ως επαγγελματίας. Το 1992 οι γονείς της έφυγαν για το Λονδίνο. Οι δικοί τους γονείς έμειναν στη βάση τους. Ο ιστορικός παππούς της Dua Lipa πέθανε το 1999, όταν τελείωσε ο πόλεμος, από έμφραγμα. “Τα σύνορα ήταν κλειστά και ο πατέρας μου δεν κατάφερε να πάει να τον δει”.

Την εποχή της συνέντευξης ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν Πλανητάρχης και το project που είχε θέσει σε εφαρμογή ήταν ο τοίχος με το Μεξικό θα απέτρεπε τα περάσματα. Η Dua Lipa είχε σχολιάσει πως “από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι κανείς πρόσφυγας δεν φεύγει από τη χώρα του, χωρίς να πρέπει να το κάνει. Με το πέρας των χρόνων θα δούμε όλοι ξεκάθαρα τι συμβαίνει όταν βάζεις κάποιον σαν τον Τραμπ σε θέση ισχύος. Όσα πηγαίνουν λάθος. Και ελπίζω να μάθουμε από αυτά”.

Από νωρίς αποφάσισε πως δεν θα ζήσει για τα ‘πρέπει’ αλλά για εκείνη

Πίσω στην οικογενειακή ιστορία, οι γονείς της εγκαταστάθηκαν στο βορειοδυτικό Λονδίνο. “Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τους θυμάμαι να δουλεύουν”. Και μουσική στο σπίτι. Πριν τη μετανάστευση, ο Dukagjin εκπαιδευόταν για να γίνει οδοντίατρος ενώ έκανε καριέρα και ως τραγουδιστής και κιθαρίστας ροκ μπάντας με το όνομα Oda. Στον ελεύθερο χρόνο του συνέθετε τραγούδια, επηρεασμένος από τους David Bowie, Bob Dylan, Sting κλπ. Η μητέρα της σπούδαζε νομική. Μετά την έξοδο από το Κόσοβο αμφότεροι έγιναν σερβιτόροι σε καφέ και μπαρ, ενώ όταν τελείωναν τις βάρδιες τους, άρχιζαν το διάβασμα για σπουδές στις επιχειρήσεις. “Όταν πήγαινα εγώ σχολείο, πήγαιναν κι εκείνοι”.

✔ Μέχρι ένα σημείο της ζωής της ήταν πλήρως ενταγμένη στα ‘πρέπει’. Δηλαδή “να τελειώσω το σχολείο, να σπουδάσω, να μια δουλειά, να ερωτευτώ, να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Ώσπου αποφάσισα πως δεν είναι αυτή η ζωή που θέλω. Στα μάτια των γονιών μου υπάρχει πρόβλημα αν κάποιος είναι 28 και δεν έχει σχέση ή παιδιά. Εγώ αποφάσισα να γίνω εγωίστρια. Να φροντίσω πρώτα τον εαυτό μου και μετά να φέρω άλλους ανθρώπους στον κόσμο”.

✔ Όταν η Dua Lipa ήταν 11 (και ενώ παρακολουθούσε δυο χρόνια το Sylvia Young Theater School κάθε σαββατοκύριακο, όπου μεταξύ άλλων φοίτησαν οι Rita Ora και Amy Winehouse) οι γονείς της την ενημέρωσαν πως ο Dukagjin είχε πάρει πτυχίο και είχε πρόταση για δουλειά στην Πρίστινα. Εκείνη τελείωνε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση “και άρα θα χανόμουν με τους φίλους μου, αφού θα πηγαίναμε σε διαφορετικά γυμνάσια. Οπότε είπα ας πάμε στο Κόσοβο”. Τη γλώσσα την ήξερε “γιατί μιλούσαμε αλβανικά στο σπίτι”. Ώσπου έγινε η μετακόμιση “και κατάλαβα πως δεν καταλάβαινα τίποτα στο σχολείο. Μπορούσα να μιλήσω τη γλώσσα, αλλά δεν ήξερα να γράφω ή να διαβάζω”. Χρειάστηκε έξι μήνες για να τακτοποιήσει το πρόβλημα.

“Στην Πρίστινα ήμουν συμμαθήτρια με παιδιά που είχαν επηρεαστεί από τον πόλεμο -είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους ή τα σπίτια τους. Τότε κατάλαβα τι πραγματικά είχε γίνει. Τι είναι ο πόλεμος”.

✔ Στην Πρίστινα ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με την αμερικανική hip hop “τον Snoop Dog, τον Method Man” που έκαναν εμφανίσεις στην πόλη. Μετά ‘γνώρισε’ τους Pink, Kate Perry, Nelly Furtado και έπειτα ένωσε τις αγάπες της. “Άρχισα να δίνω τα CDs με διασκευές ή συνθέσεις μου στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους φίλους μου και επειδή η πόλη είναι πολύ μικρή, σύντομα με ήξεραν όλοι”. Δεν της αρκούσε. Ήθελε περισσότερα.

✔ Στα 14 ζήτησε ακρόαση από τους γονείς της.“Τους είπα ότι ήθελα να επιστρέψω στο σχολείο μου, στο Λονδίνο”. Είχε αποφασίσει να γίνει τραγουδίστρια και συνθέτης. Έτσι κι αλλιώς τραγουδούσε από όταν ήταν 5. Ήξερε ότι ήταν κάτι που την έκανε χαρούμενη. Από μικρή έκανε μαθήματα τσέλο και ήταν μέλος της σχολικής χορωδίας. “Στους γονείς μου είπα ότι είχα ως στόχο να σπουδάσω σε κάποιο από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας”. Οπότε συμφώνησαν. Δεν μπορούσαν να την ακολουθήσουν γιατί τα μικρότερα παιδιά πήγαιναν σχολείο. Τη φρόντιζαν οικογενειακοί φίλοι. “Γενικά, ήμουν καλό παιδί γιατί ήξερα πόσο τρομοκρατημένοι ήταν οι γονείς μου που ζούσα μόνη στο Λονδίνο και δεν ήθελα να τους προκαλώ προβλήματα”.

Η ελπίδα για το ‘Justin Bieber effect’

✔ Σύντομα άρχισε να ‘ανεβάζει’ στο YouTube τις διασκευές της (“είχα την ευκαιρία να επικεντρωθώ στη φωνή μου”), με την ελπίδα ότι θα ζήσει το ‘Justin Bieber effect’ -αυτό ήταν το πρώτο παιδί που έγινε διαπλανητικά διάσημο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Την ίδια περίοδο άρχισε και ένα fashion blog, για να βοηθήσει το networking της. Ήταν η ‘Dua Daily’. Δοκίμασε το modeling (είχε και συμβόλαιο με την TopShop, ώσπου ένας μάνατζερ της είπε να χάσει κιλά και εκείνοι κατάλαβε πως προτιμά να τρώει junk food από το να περπατάει στις πασαρέλες), την υποκριτική και κυρίως γνώριζε κόσμο, στον οποίον έδινε τα demos της.

✔ Ένα από τα demos κατέληξε στα χέρια της ομάδας management της Lana Del Rey που την υπέγραψε το 2013 στην Tap Management. Έως τότε δούλευε ως σερβιτόρα σε cocktail bar. Της πρότειναν να αφήσει το δίσκο και να αφοσιωθεί στη μουσική, καθώς θα τις έδιναν εκείνοι μηνιαίο μισθό. “Στην Tap Management δεν μου είχαν πει τι θέλουν να γράφω. Σύνθεση με τη σύνθεση ανακάλυπτα ποια ήμουν και πώς ήθελα να είναι ο ήχος μου”. Τώρα τον λέει dark pop. Το task που της ανέθεσαν ήταν να μετέχει σε writing sessions. Συνήθως στις ηχογραφήσεις αυτές, από τις 10 δημιουργίες ενός καλλιτέχνη το πολύ να είναι οι μισές καλές. “Με την Dua ήταν μια στις τέσσερις” είχε δηλώσει ο άνθρωπος που της είχε δώσει το συμβόλαιο, Ben Mawson. “Είναι πολύ χαρισματική, βάζει τον εαυτό της σε αυτά που γράφει και έχει αυτό το ‘κάτι’”.

✔ Σύντομα την ανακάλυψε η Warner Bros. Records που την ενέταξε στο πελατολόγιο της, το 2014. Bοήθησε ότι δεν είχαν κάποια γυναίκα pop ερμηνεύτρια και ήθελαν να αποκτήσουν. Το πρώτο σινγκλ της λεγόταν ‘New Love’. Ήταν 20 χρόνων.

✔ Τη σύγκριναν με τη Lady Gaga. Τα σχόλια ήταν θετικά. Ενημέρωσε τους δικούς της για τις αποφάσεις της. Εκείνοι εξέφρασαν μια κάποια ανησυχία, αλλά κατέληξαν στο ότι θα ήταν δίπλα της. Έκτοτε συναντιούνται όπου μπορούν. Μαζί με τον πατέρα της ‘έφτιαξαν’ το Sunny Hill Foundation που κάνει και φεστιβάλ και βοηθά τους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Πρίστινα.

✔ Το πρώτο σινγκλ που έφτασε στο Νο1 του Billboard ήταν το New Rules. Το κυκλοφόρησε το 2017. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφή, έπειτα από μια διετία. Στους στίχους αφηγήθηκε την εκδίκηση γυναίκας επί του πρώην της. “Ήθελα να μιλήσω για τη βοήθεια των φίλων που είναι απαραίτητη, για να αποφύγεις τα λάθη”. Έκανε χρήση των στίχων στις αρχές του Ιουνίου του 2019, όταν χώρισε με τον επί 6 χρόνια σύντροφο της (μοντέλο και σεφ) Isaac Carew. Πόσταρε στο Instagram φωτογραφία με τους φίλους της και έγραψε πως ήταν δίπλα της, όταν τους χρειαζόταν περισσότερο. Λίγες μέρες αργότερα προέκυψε η ‘πληροφορία’ ότι ήταν ζευγάρι με τον αδελφό των supermodels, Gigi και Βella Hadid, Anwar. Οι ίδιοι δεν είχαν να πουν κάτι. Ήταν όμως, συνέχεια μαζί και τον Ιούνιο του 2020 πόσταραν κοινή φωτογραφία, στην επέτειο του ενός χρόνου σχέσης. Σημείωση: μαζί με τη Bella Hadid ήταν μεταξύ των ουκ ολίγων celebrities που έχουν ταχθεί υπέρ της Παλαιστίνης.

✔ Από το 2016 και την εμφάνιση της στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, έως σήμερα δεν έχει λείψει ποτέ από τις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων εθνών όλου του κόσμου. Toν Απρίλιο του 2020 κυκλοφόρησε το Love Again, για το οποίο ρωτήθηκε στο docuseries του Netflix με τίτλο Song Exploder. Σε αυτό εμφανίζονται καλλιτέχνες που εξηγούν πώς γράφουν δημιουργίες που γίνονται επιτυχίες. Για τη συγκεκριμένη, η Dua Lipa είπε ότι “εκείνη την περίοδο περνούσα σκατά με τα προσωπικά μου. Μπήκα στο στούντιο με καθυστέρηση και σκέφτηκα ότι μάλλον κάτι πρέπει να τελειώσει και εγώ πρέπει να εκφράσω κάτι που θα έχει θετική ενέργεια στη ζωή μου. Δεν μιλούσα με κώδικες, αλλά ξεκάθαρα για τις σχέσεις και την αγάπη. Ήμουν σε μια μακροχρόνια που είχε φτάσει στο σημείο να νιώθω ότι κάποιος δεν είναι έντιμος μαζί μου και άρα πρέπει να φύγω. Δεν ήταν κάτι υγιές πια, για εμένα. Είδα τον εαυτό μου ως μια δυνατή γυναίκα. Υπήρχαν όμως, πολλές στιγμές κατά τις οποίες δεν αναγνώριζαν τον εαυτό μου”. Η κόουτς της φωνητικής με την οποία συνεργάζεται τη βοήθησε να κάνει εικόνες τα συναισθήματα της. Και της ζήτησε να τραγουδήσει τα πάντα, με χαμόγελο. Και έφτιαξε κάτι που εκτιμήθηκε σε όλον τον πλανήτη.

Η “Μεγάλη Αλβανία” και η διευκρίνιση

✔ Ενόσω κυριαρχεί στο χώρο της, δεν παραλείπει ποτέ να εκφράζει άποψη για τα θέματα που ‘καίνε’ και την αφορούν. Είναι ό,τι αφορά τους ανθρώπους και τα δικαιώματα τους -ανεξάρτητα από το φύλο, της σεξουαλικές προτιμήσεις, το χρώμα του δέρματος ή ό,τι άλλο. Εκφράζεται και πολιτικά. Τον Ιούλιο του 2020 είχε προκαλέσει σάλο με τη δημοσίευση του χάρτη της “Μεγάλης Αλβανίας” στα social media της, στην οποία άνηκαν οι Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Ελλάδα και Βόρειος Μακεδονία ως ένα έθνος. Δίπλα υπήρχε η λέξη ‘αυτόχθονες’. Αυτή η εικόνα συνδέεται άμεσα με τους εθνικιστές Αλβανούς και ως εκ τούτου υπήρχαν συνέπειες. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν φασίστρια. Διευκρίνισε πως το post της είχε παρερμηνευθεί από αυτούς που προωθούν τον εθνικό διαχωρισμό “ιδεολογία που απορρίπτω πλήρως”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα