David Bowie: Οι σπουδαιότερες on stage συνεργασίες του Thin White Duke

David Bowie: Οι σπουδαιότερες on stage συνεργασίες του Thin White Duke

Δέκα από τις on stage συνεργασίες του σπουδαίου David Bowie που έμειναν στην ιστορία. Από τους Queen και τον Iggy Pop, μέχρι τους Placebo και τους Arcade Fire (Vids)

Όταν ο David Bowie βρέθηκε στην ίδια σκηνή με τον Mick Jagger, τον Lou Reed, τον Iggy Pop, τους Sonic Youth, τον David Gilmour αλλά και μπάντες που ενέπνευσε, σαν τους Placebo και τους Arcade Fire.

Η συνεργασία – ορόσημο για τον Ziggy Stardust ήταν φυσικά εκείνη με τον παραγωγό Tony Visconti που έβαλε την υπογραφή του στο κύκνειο άσμα του Bowie, το Blackstar. Ο Visconti ανέλαβε τις κονσόλες των ηχογραφήσεων για 12 άλμπουμ του Βρετανού θρύλου που έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου του 2016.

Στην ιστορία έμειναν οι συνεργασίες του Bowie με τον Lou Reed. Κομμάτια των Velvet Underground συνήθιζε άλλωστε να ερμηνεύει ζωντανά στις περιοδείες του μέχρι τις αρχές του 2000, ενώ ο Bowie έκανε δεύτερα φωνητικά στο σπουδαίο “Satellite Of Love” του Reed. Φωνητικά έκανε και στο “Walk On The Wild Side”.

 

Με τον Brian Eno o Bowie κυκλοφόρησε τα “Low”, “Heroes” και “Lodger”, υπό την καθοδήγηση φυσικά του Visconti. Το “Heroes” βγήκε από αυτές τις συνεργασίες και αποτελεί ίσως, το ομορφότερο κομμάτι του Βρετανού.

Οι συνεργασίες του λευκού Δούκα με τον Iggy Pop ξεπέρασαν το καλλιτεχνικό φάσμα, αφού οι δυο τους έμεναν μαζί για πολλά χρόνια στο Βερολίνο όπου και έδιναν συναυλίες. Έγραψαν μαζί το “Lust For Life” αλλά και το “China Girl”.

Σε ό,τι αφορά την ηχογράφηση του “Fame”, ο Bowie συνεργάστηκε με τον John Lennon σε μια πιο “funky” στιγμή του “σκαθαριού”. Στη Νέα Υόρκη ο Bowie γνωρίστηκε με τον Klaus Nomi ο οποίος τον οδήγησε σε πιο αβανγκάρντ πειραματισμούς. Στο παρακάτω σπάνιο βίντεο, τραγουδούν μαζί το “The Man Who Sold The World”, πολλά χρόνια πριν διασκευαστεί από τους Nirvana.

Φυσικά, μία από τις συνεργασίες ζωής του Bowie, ήταν εκείνη με τον Mick Jagger. Η σχέση τους έμεινε αινιγματική με πολλούς μύθους να την περιβάλλει. Η διασκευή του “Dancing in the street” των Martha and the Vandellas είναι ένα διαμάντι που έκανε μεγαλύτερη επιτυχία από την πρωτότυπη εκτέλεση.

PKT5328-392009 MICK JAGGER SINGER 1985 Rolling Stones' lead singer Mick Jagger and David Bowie PKT5328-392009 MICK JAGGER SINGER 1985 Rolling Stones' lead singer Mick Jagger and David Bowie

 

To καλοκαίρι του 1985 Bowie και Jagger αποφάσισαν να συμμετέχουν στο Live Aid και ήθελαν να βιντοσκοπήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι των Μartha & The Vandellas στον Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν έμαθαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει δυνατό λόγω μιας διαφοράς χρόνου μισού δευτερολέπτου με τον δορυφόρο, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν και να γυρίσουν βίντεο για το κομμάτι. Τελικά ηχογράφησαν το κομμάτι και γύρισαν το βίντεο κλιπ μέσα σε μόλις 24 ώρες. O Jagger σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα το 2008 στο περιοδικό Rolling Stone, τόνισε: “Ήταν μια ενδιαφέρουσα άσκηση του τι μπορείς να κάνεις σε 24 ώρες χωρίς να σε νοιάζει και τόσο”.

Τέλος, το Under Pressure είναι το κομμάτι στο οποίο συναντήθηκε το μεγαλείο δύο θρύλων, που πλέον θα τραγουδούν μαζί στον ουρανό. Ο David Bowie υπέγραψε μαζί με τον Freddie Mercury ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια όλων των εποχών.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δέκα βίντεο με ιστορικές on stage στιγμές του David Bowie, όταν μοιράστηκε το μικρόφωνο με τραγουδιστές που αγάπησε και τον αγάπησαν για το μεγαλείο του έργου του. Γιατί μπορεί ο Ziggy να “έφυγε” για τον πλανήτες που εξυμνούσε, το έργο του όμως θα είναι για πάντα εδώ να μας θυμίζει το πέρασμα του, και να μας μαθαίνει να ακούμε μουσική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα