Ελένη Βιτάλη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού πενταγράμμου

Ελένη Βιτάλη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού πενταγράμμου
Η Ελένη Βιτάλη στη σκηνή Panorama Press

Η αυθεντική ερμηνεύτρια Ελένη Βιτάλη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου. Η ζωή της, η καριέρα της και οι μεγάλες επιτυχίες της.

Η Ελένη Βιτάλη αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου και έχει τραγουδήσει τραγούδια – διαμάντια της δισκογραφίας. Έχει δραστηριοποιηθεί στη δημοτική, λαϊκή, ελαφρολαϊκή, έντεχνη και ροκ μουσική, ενώ έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ιδιαίτερη χροιά της, το απολύτως αναγνωρίσιμο μέταλλο της φωνής της και η αξιοσέβαστη πορεία της στον χώρο της μουσικής όλα αυτά τα χρόνια, την καθιστούν μία από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού και μια αυθεντική ερμηνεύτρια με ταυτότητα, που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό.

Η μοναδική ερμηνεύτρια έχει απόψε, Σάββατο, την τιμητική στην εκπομπή “Στην υγειά μας ρε παιδιά“, αφού ο Σπύρος Παπαδόπουλος έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα για εκείνην, με καλεσμένους την ίδια, αλλά και πλήθος κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού τραγουδιού, φίλων και συνεργατών της.

Αφιέρωμα στην Ελένη Βιτάλη στο Στην υγειά μας ΣΚΑΙ

Με αφορμή το αφιέρωμα στην Ελένη Βιτάλη, καταγράφουμε πέντε ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού.

1. Από μικρή στη μουσική

Η Ελένη Βιτάλη γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια, αφού ο πατέρας της Τάκης (Δημήτρης) Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λούση (Χαρίκλεια) Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια. Από μικρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των πανηγυριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες, σε μια εποχή που το μπουζούκι είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι. Έτσι, οι καταβολές και επιρροές της είναι πολλές και διάφορες, εξ ου και η πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα που είχε από νεαρή ηλικία και συνεχίζει να έχει έως σήμερα.

2. Το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

Η Ελένη Βιτάλη έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1974 με το τραγούδι “Χωρίς δεκάρα” (ή Μανωλιός) των Γιάννη Μέτσικα και Βαρβάρας Τσιμπούλη, που έμελλε μετά να γίνει ένα από τα πιο γνωστά μέχρι και σήμερα τραγούδια της. Η Βιτάλη μπορεί να μην βραβεύτηκε, ωστόσο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο κόσμος την ξεχώρισε και αποθέωσε τη νεαρή ερμηνεύτρια, που ήταν τότε 19 ετών, για τον τρόπο που τραγούδησε. Το όνομά της έγινε γνωστό από τη μια μέρα στην άλλη.

3. Σπάνιο ντοκουμέντο με τη Σωτηρία Μπέλλου

Η Ελένη Βιτάλη έκανε την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου (“Δεν περισσεύει υπομονή” Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα). Ακολούθησαν πολλές δισκογραφικές δουλειές, τόσο προσωπικές της όσο και ως συμμετοχή σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1982 συνεργάστηκε και με τον Δημήτρη Λάγιο στον δίσκο “Ο ήλιος ο ηλιάτορας” σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από συναυλία του Δημήτρη Λάγιου στην Κύπρο το 1983, όπου τραγουδούν η Σωτηρία Μπέλλου, ο Νίκος Δημητράτος, η Ελένη Βιτάλη και ο συνθέτης.

4. Οι μεγάλες επιτυχίες της

Η Ελένη Βιτάλη έχει πολλά τραγούδια – επιτυχίες στην πολυετή καριέρα της. Ο κόσμος την έχει ταυτίσει με πολλούς “ύμνους” της ελληνικής δισκογραφίας, που είτε τα τραγούδησε πρώτη είτε σε επανεκτέλεση, όπως τα: Μια Γυναίκα Μπορεί, Ανοίχτε Τα Τρελλάδικα, Τζιβαέρι, Ένα χειμωνιάτικο πρωί, Το Τραγούδι Των Γύφτων (Μπαλαμός), Η Κιβωτός, Αυτά Παθαίνει Μάτια Μου, Βάρα Μου Το Ντέφι, Εγώ Τραγούδαγα, Ίσως Φταίνε Τα Φεγγάρια, Ταχεία, Χωρίς Δεκάρα, Αϊ Γαρούφαλλό Μου, Γράμμα και Γραφή, Όσα Μου Είπαν Σ’ αγαπώ, Πάμε Γι’ άλλες Πολιτείες και άλλα.

5. Ο γιος της, Νίκος Ξύδης

Η Ελένη Βιτάλη έχει ένα γιο από τον γάμο με τον Βαγγέλη Ξύδη, τον Νίκο Ξύδη. Ο ίδιος δραστηριοποιείται, επίσης, στον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού, ενώ έχει κάνει κοινές ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες με τη μητέρα του. Ο Νίκος Ξύδης υπήρξε παντρεμένος για 17 χρόνια με την γνωστή ηθοποιό Βαλέρια Κουρούπη, ενώ χώρισαν το 2019. Η Ελένη Βιτάλη έχει βρεθεί στην ίδια σκηνή και με την ίδια.

Βαλέρια Κουρούπη, Ελένη Βιτάλη, Νίκος Ξύδης NDP Photo Agency

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα