Eurovision 2019: Πέντε πράγματα που μάθαμε από την διοργάνωση στο Τελ Αβίβ

Eurovision 2019: Πέντε πράγματα που μάθαμε από την διοργάνωση στο Τελ Αβίβ
O Ντάνκαν Λόρενς νικητής για την Ολλανδία της Eurovision στο Τελ Αβίβ παραλαμβάνει το βραβείο από την περσινή θριαμβεύτρια Νέτα AP

Από την πανταχού παρούσα πολιτική μέχρι το λιτό και απέριττο που μερικές φορές είναι καλύτερο από το "φορτωμένο' και την "νέα" χώρα που "μπήκε στον χάρτη", αυτά είναι όσα θα θυμόμαστε από την βραδιά στο Ισραήλ.

Την πρώτη νίκη της στην Eurovision από το 1975 πανηγυρίζει από το βράδυ του Σαββάτου η Ολλανδία, καθώς ο Ντάνκαν Λόρενς με το τραγούδι Arcade μάγεψε τα πλήθη.

Για την ιστορία, η Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα και το Better Love κατέλαβε την 21η θέση και η Κύπρος με την Τάμτα και το Replay την 15η.

Ερωτηθείς μετά την επιτυχία του για τα μαθήματα που πήρε από την παρουσία του στον διαγωνισμό, ο 24χρονος τραγουδιστής απάντησε ότι του δίδαξε να είναι “κολλημένος” σε αυτό που αγαπά και να κάνει πάντα μεγάλα όνειρα.

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό που μάθαμε από την φετινή Eurovision στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Ακολουθούν και ορισμένα άλλα που θα μείνουν στην ιστορία του θεσμού:

1. Πανταχού παρούσα η πολιτική

Οι διοργανωτές μπορεί να επέμεναν ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό ουδέτερο, χωρίς πολιτική χροιά. Τα όσα έγιναν όμως στην σκηνή τους διέψευσαν παταγωδώς.

Η ένταση που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εμφανίστηκε και κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, με τους εκπροσώπους της Ισλανδίας, τα μέλη της μπάντας Χατάρι να σηκώνουν κασκόλ στα χρώματα της Παλαιστίνης.

Νωρίτερα, θέση στη διαμάχη πήρε και η Μαντόνα. Η βασίλισσα της ποπ εμφανίστηκε κάποια στιγμή με δύο χορευτές, με τον έναν να έχει στην πλάτη του μια σημαία του Ισραήλ και τον άλλο της Παλαιστίνης, πιασμένοι χέρι-χέρι.

“Είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που είχα να διαδώσω το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας στον κόσμο”, ανέφερε αργότερα η σούπερ σταρ στο twitter.

2. Ένα καλό τραγούδι μπορεί να νικήσει μια εντυπωσιακή παρουσίαση

Η Αυστραλία, αν μη τι άλλο, έκανε φέτος μια θεαματική παρουσίαση, που στο μυαλό αρκετών ίσως να έμεινε περισσότερο γι’ αυτό και όχι για το τραγούδι.

Στον αντίποδα, ο Ολλανδός νικητής ανέβηκε στη σκηνή λιτός και απέριττος, με μόνο ένα πιάνο να τον συνοδεύει, αφήνοντας τα πυροτεχνήματα και τις φωτιές γι’ άλλους. Και όπως αποδείχτηκε, δεν του κόστισε, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι τα απλά πράγματα μερικές φορές είναι και καλύτερα.

3. Μπορεί να απογοητεύσει ακόμα και μία “βασίλισσα”

Η Μαντόνα ήταν αδιαμφισβήτητα το “κερασάκι στην τούρτα” της φετινής Eurovision, αποτελώντας ένα κίνητρο για όσους, υπό κανονικές συνθήκες δεν επρόκειτο να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση, να τη δουν.

Η εμφάνισή της όμως στο κλασικό και αγαπημένο Like A Prayer (που φέτος κλείνει 30 χρόνια “ζωής”) αλλά και στο καινούργιο της χιτ Future με τον ράπερ Quavo, δεν αντάμειψε σχεδόν κανέναν.

4. Οι λεγόμενες “big five” δεν είναι τελικά τόσο μεγάλες

Αποτυχημένη ήταν, βάσει βαθμολογίας, η παρουσία στη φετινή διοργάνωση των λεγόμενων “big five”, των πέντε χωρών δηλαδή που δίνουν τα περισσότερα χρήματα στο θεσμό και συμμετέχουν κατευθείαν στον τελικό.

Η μοναδική που κατάφερε (και δικαίως) να σώσει την κατάσταση ήταν η Ιταλία, η οποία πήρε την 2η θέση με το Soldi του Μαχμούντ, που είχε τις περισσότερες προβολές από τα τραγούδια του διαγωνισμού.

Κατά τα άλλα, τρεις από τους πέντε “μεγάλους”, οι Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξαν εκτός της πρώτης 20άδας. Μάλιστα το ΗΒ κατέλαβε και την χειρότερη θέση γενικώς, αφού ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό στην 26η και τελευταία θέση. Αξιοσημείωτο επίσης και το γεγονός ότι η Γερμανία συγκέντρωσε 0 βαθμούς στην ψηφοφορία του κόσμου…

5. Υποδεχτείτε τη Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία έκανε ντεμπούτο με αυτό το όνομα φέτος στην Eurovision μετά την συμφωνία των Πρεσπών. Η Ταμάρα Τοντέφσκα φρόντισε να συνδυάσει το νέο όνομα της χώρας με μια εντυπωσιακή εμφάνιση, που μετουσιώθηκε σε ένα πλασάρισμα-έκπληξη (8η θέση), “βάζοντας στον χάρτη” τη Β. Μακεδονία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα