Grammy’s: O Έλληνας μουσικός που κέρδισε το μουσικό βραβείο μέσω Jay-Z

Grammy’s: O Έλληνας μουσικός που κέρδισε το μουσικό βραβείο μέσω Jay-Z

Με αφορμή την επικείμενη απονομή των βραβείων Grammy's 2021, επιστρέφουμε στην τρελή - κι όμως αληθινή- ιστορία του 'Run This Town', της τεράστιας επιτυχίας του Jay-Z που έδωσε 2 βραβεία Grammy στο συνθέτη Θανάση Αλατά, λόγω ενός ξεχωριστού μουσικού αποσπάσματος.

Τα φετινά Grammy’s έρχονται τα ξημερώματα της Δευτέρας χωρίς Daft Punk, χωρίς The Weeknd, αλλά με νέες “μάχες” ανάμεσα στα πιο ισχυρά ονόματα της pop, όπως η Taylor Swift και η Billie Ellish, για την κατάκτηση των περισσότερων βραβείων.

Στην ιστορία των Grammy’s έχουν υπάρξει ηχηρές υποψηφιότητες Ελλήνων συνθετών, όπως αυτή του Μίκη Θεοδωράκη για την μουσική της ταινίας “Σέρπικο”, ενώ και ο “Ζορμπάς” του Μιχάλη Κακογιάννη, επίσης σε μουσική Θεοδωράκη, έχει αποσπάσει σχετική υποψηφιότητα, χωρίς όμως να κερδίσει το βραβείο. Η ιστορία του Θανάση Αλατά και της progressive rock μπάντας της οποίας υπήρξε συνθέτης και βασικό μέλος στα μέσα της δεκαετίας του 1970 κατάφερε να γεφυρώσει το ελληνικό ροκ των 70s με ένα παγκόσμιο brand της hip hop μουσικής του Σήμερα, με τρόπο μαγικό. Όλα ξεκίνησαν “κάποια μέρα στην Αθήνα”.

Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης κυκλοφόρησαν μόλις ένα album, το 1976 και ύστερα διαλύθηκαν. Κάτι λιγότερο από 35 χρόνια αργότερα, σε ένα δωμάτιο ηχογραφήσεων στο Hollywood, o Jay-Z και ο Kanye West, μαζί με ένα κουαρτέτο γνωστών hip hop παραγωγών, αποθέωναν την κιθαριστική μελωδία από το “Κάποια Μέρα Στην Αθήνα”, την οποία έπαιζε ο Θανάσης Αλατάς. Το συγκεκριμένο riff, κατόπιν επικοινωνίας με τον ίδιο τον μουσικό, έμπαινε ως sample στο κομμάτι “Run This Town'”των Jay-Z feat. Rihanna & Kanye West. Ανάμεσα στα credits των συνθετών έμπαινε επίσημα και το όνομα ‘Athanasios Alatas’. To κομμάτι σάρωσε σε πωλήσεις εκείνη τη χρονιά, μετρώντας 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ, όπου και έγινε διπλά πλατινένιο.

Σαν να μην έφτανε αυτή η ξαφνική αναβίωση & εκτόξευση της σύνθεσης του Θανάση Αλατά, το “Run This Town” απέσπασε και δύο βραβεία Grammy, στις κατηγορίες Καλύτερης Ραπ Σύνθεσης και Καλύτερου Ραπ Ντουέτου, Ως επίσημο μέλος της συνθετικής ομάδας, ο Αλατάς παρέλαβε τα βραβεία, σε μια υπέροχη ιστορία που έγινε η αφορμή για την επανένωση της αθηναϊκής μπάντας και την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, από τη σκηνοθέτη Ηλιάνα Δανέζη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα