Η οργισμένη επιστολή του Λένον στον ΜακΚάρτνεϊ: "Δηλαδή το Imagine δεν είναι πολιτικό;"

Τζον Λένον και Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Τζον Λένον και Πολ ΜακΚάρτνεϊ 1965/AP PHOTO

O Τζον Λένον κατακεραυνώνει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ σε επιστολή που βγαίνει σε δημοπρασία και αποκαλύπτει πολλά για τη θυελλώδη σχέση τους.

Ειρωνική και οργισμένη επιστολή του Τζον Λένον (John Lennon) προς τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ (Paul McCartney) βγαίνει σε δημοπρασία από την ιστοσελίδα μουσικών αναμνηστικών “Gotta Have Rock and Roll”. Αυτή τη στιγμή η τιμή της έχει φτάσει στα 33.000 δολάρια, ενώ απομένουν λίγες ημέρες για τη λήξη των προσφορών (που αρχικά είχαν υπολογιστεί στα 40.000 δολάρια).

Η δακτυλογραφημένη τρισέλιδη επιστολή με χειρόγραφες σημειώσεις στα περιθώρια και την υπογραφή του "Σκαθαριού" φέρει ημερομηνία "24 Νοεμβρίου 1971". Πρόκειται για την "πληρωμένη" απάντηση σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ στις 20 Νοεμβρίου 1971 στο περιοδικό “Melody Maker”, στην οποία μίλησε για τον Λένον, τη σύζυγό του Γιόκο Όνο και τη διάλυση των Beatles.

Οι νομικές διαδικασίες για τη διάλυση της μπάντας ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν από τη συνέντευξη του ΜακΚάρτνεϊ στο “Melody Maker”. Η εν λόγω επιστολή ρίχνει φως στη σχέση του Λένον με τον ΜακΚάρτνεϊ, η οποία υπήρξε “τρικυμιώδης” από την ημέρα της δημιουργίας των Beatles το 1960 μέχρι και τη δολοφονία του Λένον το 1980.

Οι Beatles τον Φεβρουάριο του 1968. Από αριστερά, ΜακΚάρτνεϊ, Λένον, Σταρ, Χάρισον.
Οι Beatles τον Φεβρουάριο του 1968. Από αριστερά, ΜακΚάρτνεϊ, Λένον, Σταρ, Χάρισον. Ⓒ 1968 ASSOCIATED PRESS

Ο Λένον ειρωνικά τρυφερός, αλλά φανερά επιθετικός, αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων μετά τη διάλυση των The Beatles, ενώ απαντά και στα σχόλια που έκανε ο ΜακΚάρτνεϊ για το “Imagine”, για το οποίο είπε ότι το προτιμούσε από τις προηγούμενες σόλο δουλειές του Λένον, επειδή “υπήρχαν πολλά πολιτικά πράγματα στα άλλα άλμπουμ”.

«Δηλαδή νομίζεις ότι το Imagine δεν είναι πολιτικό, είναι η εργατική τάξη εδώ με ζάχαρη για συντηρητικούς σαν εσένα!!! Προφανώς δεν σου άρεσαν τα λόγια. Φαντάσου! Πήρες το "How Do You Sleep" τόσο κυριολεκτικά», έγραψε ειρωνικά ο Λένον.

Σε άλλο σημείο ο Λένον κατηγορεί τον ΜακΚάρτνεϊ ότι επιχείρησε να “πάρει με το μέρος του" τον Τζορτζ Χάρισον (George Harrison) και τον Ρίνγκο Σταρ (Ringo Starr) σε θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και ότι εξέθεσε την μπάντα δημοσίως.

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο στο πρώτο Bed-In (AP Photo)
Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο στο πρώτο Bed-In (AP Photo) ASSOCIATED PRESS


Ωστόσο, στο τέλος της επιστολής γράφει συγκαταβατικά: "Ούτε σε σένα κρατάω κακία. Ξέρω ότι ουσιαστικά θέλουμε το ίδιο, και όπως είπα και στο τηλέφωνο και σε αυτό το γράμμα, όποτε θελήσεις να συναντηθούμε, απλώς τηλεφώνησε" και τελειώνει την επιστολή του με ένα υστερόγραφο που απαντά στην πρόσκληση του ΜακΚάρτνεϊ να συναντηθούν οι δυο τους, χωρίς τις συζύγους τους.

"Το κομμάτι που με προβλημάτισε πραγματικά ήταν ότι ζητάς να συναντηθούμε χωρίς τη Λίντα και τη Γιόκο. Νόμιζα ότι θα είχες καταλάβει μέχρι τώρα ότι είμαι ο ΤΖΟΝΚΑΙΓΙΟΚΟ (JOHNANDYOKO)", ανέφερε ο Λένον.

"Δεν έφταιγα εγώ για τη διάλυση των Beatles"

Η Γιόκο Όνο, ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ στον κινηματογράφο London Pavillion για την πρεμιέρα της ταινίας
Η Γιόκο Όνο, ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ στον κινηματογράφο London Pavillion για την πρεμιέρα της ταινίας "Yellow Submarine" στις 17 Ιουλίου του 1968. Ⓒ 1968 PETER KEMP/ASSOCIATED PRESS

Στο παρελθόν ο ΜακΚάρτνεϊ είχε μιλήσει για τον λόγο της διάλυσης των Beatles σε συνέντευξη στο BBC. “Δεν ήμουν εγώ εκείνος που ξεκίνησε τη διάλυση. Όχι, όχι. Ο Τζον μπήκε σε ένα δωμάτιο και είπε 'φεύγω από τους Beatles'". “Ο χωρισμός ήταν αναπόφευκτος γιατί ο Τζον ήθελε να φύγει και να πάει να αράξει σε ένα κρεβάτι για μία εβδομάδα στο Άμστερνταμ με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την ειρήνη” ανέφερε ο ΜακΚάρτνεϊ στο BBC.

Ο Τζον ήταν τόσο έξαλλος όταν διάβασε τη συνέντευξη που έστειλε αυτήν την τρισέλιδη, υπογεγραμμένη και χειρόγραφη επιστολή, που απευθύνεται στον Πολ, στο Melody Maker, για δημοσίευση. Η επιστολή έχει ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1971, μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Πολ στο περιοδικό (1,5 χρόνο μετά την επίσημη διάλυση των Beatles), ενώ διευθετούσαν ακόμη οικονομικά και προφανώς προσωπικά ζητήματα. Η επιστολή δημοσιεύτηκε (με κάποιες επεξεργασίες) στο τεύχος 4 Δεκεμβρίου 1971 του Melody Maker. Η απάντηση του Τζον είναι σκληρή και ειρωνική είναι φανερή η απογοήτευσή του με τον Πολ - είναι μια απίστευτη εικόνα της σχέσης του Τζον και του Πολ, όχι μόνο κατά τη διάλυση των Beatles και των επακόλουθων, αλλά πραγματικά και του βάθους της φιλίας τους” σημειώνεται στην περιγραφή της επιστολής.

Ο Τζον Λένον σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 1968 στη Νέα Υόρκη.
Ο Τζον Λένον σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 1968 στη Νέα Υόρκη. Ⓒ 1968 ASSOCIATED PRESS

Τον Δεκέμβριο του 1970 ο Λένον σε μία ιστορική συνέντευξή του στο Rolling Stone είχε μιλήσει ξανά αυστηρά και ειρωνικά για τον ΜακΚάρτνεϊ λέγοντας ότι “έπαιζε το αφεντικό” στις ηχογραφήσεις και δεν σεβόταν τη Yoko Ono, ενώ αμφισβήτησε και την επιτυχία της σόλο καριέρας του Πολ. Το 2021 στο βιβλίο “Lyrics: 1956 to the Present”, ο ΜακΚάρτνεϊ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Λένον "έγινε κακός” μετά τη διάλυση των Beatles, ίσως γιατί: “... μεγαλώσαμε στο Liverpool, όπου ήταν καλό να δώσεις εσύ την πρώτη μπουνιά στον καβγά”.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: τραγούδια
SHARE:

24Media Network