Μια αλλιώτικη μουσική ματιά πάνω στα ποιήματα του ασυμβίβαστου Μίλτου Σαχτούρη

Μια αλλιώτικη μουσική ματιά πάνω στα ποιήματα του ασυμβίβαστου Μίλτου Σαχτούρη
Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Ο μαγικός ανεστραμμένος κόσμος του σουρεαλιστή ποιητή μας Μίλτου Σαχτούρη, μέσα από τη μουσική ματιά της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.

Η διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτις Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό ένα ολιστικό, ανατρεπτικό και αναπάντεχο μουσικό μυθιστόρημα, στο οποίο τα πρωτότυπα έργα του Ι. Σ. Μπαχ αλλά και οι πρόσφατες μεταγραφές έργων του που έκανε η ίδια (και κυκλοφορούν σύντομα σε CD από την Βρετανική Εταιρεία First Hand Records), συνυπάρχουν με την σύγχρονη τζαζ και την εναλλακτική μουσική.

Παράλληλα, με όχημα την ποίηση του μεγάλου σουρεαλιστή ποιητή μας, Μίλτου Σαχτούρη, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μας ταξιδεύει σε ένα μαγικό κόσμο, με αποσπάσματα από την την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της, “Πασιφάη”.

Μιλώντας στο News 24/7 για τη βασική ιδέα πίσω από τη συναυλία αυτή και το πώς τελικά ο J.S.Bach συνομιλεί με τον Bill Evans, την Carla Bley και τους Beatles, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σκιαγράφησε τα μέρη της συναυλίας της.

Η πιανίστα και συνθέτις Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Η βασική ιδέα της συναυλίας αυτής είναι η επίγνωση πως η μουσική γεφυρώνει χάσματα. Για μένα, όπως και για τον καθένα μας, οι μουσικές που αγαπώ είναι ένα ίζημα ζωής. Η συναυλία ξεκινά με πρωτότυπα έργα του Bach – με την μουσική του οποίου, όπως γνωρίζετε, έχω ασχοληθεί τόσο πολύ ώστε να είναι ενσωματωμένη στο σύστημα σκέψης μου.

Στη συνέχεια μπαίνουν στο προσκήνιο κάποιες μεγαλοφυείς συνθέσεις της τζαζ μουσικής. Έχω παντρέψει για παράδειγμα το θέμα από ένα Πρελούδιο του JS Bach με την μελωδία του Round Midnight του Thelonious Monk και, ενώ στην αρχή το πιάνο κάνει ένα διάλογο μεταξύ τους, στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε ενα κουαρτέτο τζαζ. Το ίδιο συμβαίνει με αντίστοιχες μελωδίες του Bill Evans ή των Beatles. Ο Bach, o Bill Evans αλλά και η Carla Bley υπάρχουν και με πρωτότυπα έργα τους στο πρόγραμμα, χωρίς διασκευή δηλαδή.

Ο Μίλτος Σαχτούρης είναι ένας ασυμβίβαστος, ανυπεράσπιστος, μονήρης και βαθιά ανατρεπτικός ποιητής που επέμενε να κοιτάζει το σκοτάδι κατάματα και να ανατρέπει τα σαθρά δεδομένα με τα εκκωφαντικά, μαγικά του ποιήματα

Στο Δεύτερο Μέρος θα παίξουμε αποσπάσματα απο την Πασιφάη, το νέο CD μου πάνω σε ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Έτσι συντελείται ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στις εποχές και τα είδη της μουσικής, μια σύζευξη ή συγχώνευση κόσμων, φυσικά χωρίς καμία διάθεση εκλαΐκευσης. Εχω την ευτυχία να συμπράττω με απολύτως εξαιρετικούς μουσικούς. Με αφετηρία αυτή την σύμπραξη, και όχι μόνο, αλλά εκ των πραγμάτων, υπάρχει ένα δεδομένο επίπεδο που δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ με λόγια.”

Ποιοι είναι οι πυλώνες της ποίησης του μεγάλου σουρεαλιστή Μίλτου Σαχτούρη που σας ενέπνευσαν;

“Ο μαγικός του, ανεστραμμένος κόσμος και το ίδιο το θαύμα που αναδύεται από την ποίησή του. Αυτό που είχε πει ο ίδιος: “Πάντα ορισμένοι με μια ευαισθησία αλλιώτικη, που έχουν ανάγκη την ποίησή μου, θα με καταλαβαίνουν… Δεν χρειάζεται να έχεις σχέση με την ποίηση για να συγκινηθείς. Εκείνο που με ικανοποιεί περισσότερο απ’ όλες τις κριτικές και τα γραφόμενα είναι οι ομολογίες μερικών νέων παιδιών ότι βρήκαν στην ποίησή μου κάποιον που συμπάσχει μαζί τους. Ήταν σαν να προέβλεψα τα δύσκολα χρόνια μας“.

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Γιατί θεωρείτε ότι είναι επίκαιρος στους δυστοπικούς καιρούς μας;

Γιατί είναι ένας ασυμβίβαστος, ανυπεράσπιστος, μονήρης και βαθιά ανατρεπτικός ποιητής που επέμενε να κοιτάζει το σκοτάδι κατάματα και να ανατρέπει τα σαθρά δεδομένα με τα εκκωφαντικά, μαγικά του ποιήματα, συνενώνοντας ανόμοια στοιχεία με την αθωότητα ενός παιδιού που δεν αποζητά την αποδοχή ή την επιβράβευση.

Η διαφορά ανάμεσα στην προπαγάνδα και στην υπονόμευση είναι ότι στη μεν προπαγάνδα ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη δική σου ανοησία εναντίον σου, ενώ στην υπονόμευση χρησιμοποιούν την ανοησία τους εναντίον σου!

Ποια είναι η ‘μοντέρνα ματιά’ που κάνει αυτή τη συναυλία ιδιαίτερη;

“Είναι πολυσυλλεκτική και γόνιμη μέσα στις αντιθέσεις του ρεπερτορίου, αλλά και των ανθρώπων που την πλαισιώνουν. Δεν θέλουμε να είμαστε ακρωτηριασμένοι άνθρωποι μέσα στην ιδέα της όποιας ποιότητας υπηρετούμε. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε προβληματισμούς αυθεντίας ή αυθεντικότητας, δεν υπονομεύουμε καμία καθαρότητα, δε ξοδευόμαστε σε μανιφέστα πρωτοπορίας, ούτε κάνουμε ενδοσκόπηση.

Ξέρετε, η διαφορά ανάμεσα στην προπαγάνδα και στην υπονόμευση είναι η εξής: Στην μεν προπαγάνδα ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη δική σου ανοησία εναντίον σου, ενώ στην υπονόμευση χρησιμοποιούν την ανοησία τους εναντίον σου! Και τα δύο μάς είναι αδιάφορα. Θέλουμε, όπως σε μια νοητή σφαίρα όλα τα πράγματα και οι γενιές συνομιλούν, να υπερασπιζόμαστε χωρίς στόμφο, ναρκισσισμό ή κόμπλεξ την περιπέτεια μιας μουσικής – αλλά ναι, ΜΟΥΣΙΚΗΣ στην κυριολεξία! – συνύπαρξης, με θετικό και γόνιμο τρόπο.”

Πληροφορίες

Μαζί της, ο Δημήτρης Παπαλάμπρου στις κιθάρες, ο Απόστολος Καλτσάς στο μπάσο, ο Τάσος Πέππας στα τύμπανα και ο Θοδωρής Χατζηλάμπρου στα πλήκτρα.

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, Ώρα έναρξης: 20.30, Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: .ticketservices.gr.

Ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα