Μία όπερα- έκπληξη στα σχοινιά με τους θεατές πάνω στη σκηνή της Λυρικής- Τι λέει ο Γερμανός σκηνοθέτης στο NEWS 24/7

default image

Ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος Novoflot μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την «πρώτη χαμένη όπερα του Μοντεβέρντι».

Ο φημισμένος ανεξάρτητος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot με έδρα το Βερολίνο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο Η όπερα #1–#3, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο και μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων όπως το τολμηρό dissonArt ensemble από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνώς αναγνωρισμένο τζαζ τρίο Johnny La Marama, το Σύνολο Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου.

Μετά την αλληγορική – αθλητική – οπερατική περφόρμανς, το συναρπαστικό έργο H όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές που παρουσιάστηκε στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, οι Novoflot θα παρουσιάσουν το καινοτόμο έργο Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος) στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022, στις 20.30, μια παραγωγή που ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος περιγράφει παιγνιωδώς ως την «πρώτη χαμένη όπερα του Μοντεβέρντι»!

Falko Siewert

Ο θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2002. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο καθώς και σε όλη τη Γερμανία και διεθνώς· οι πάνω από πενήντα μουσικοθεατρικές του παραγωγές, που ενοποιούν, χωρίς στεγανά, τα είδη της σύγχρονης όπερας, του πειραματικού μουσικού θεάτρου και της πρωτοποριακής εγκατάστασης, έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, λυρικά θέατρα, αίθουσες συναυλιών και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και σε κινητές αρχιτεκτονικές κατασκευές, αθλητικά στάδια, πρώην γυμναστήρια και βυθισμένους ναούς, ενσωματώνοντας συστηματικά τον δημόσιο χώρο στις συλλήψεις τους.

Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος) είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή, η οποία ξεκινά στον εξωτερικό χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής και στη συνέχεια μπαίνει μέσα στην αίθουσα μαζί με τους θεατές. Επίσης, οι δεν χρησιμοποιούνται οι κερκίδες των θεατών, αλλά οι θεατές κάθονται σε καρέκλες στο επίπεδο της σκηνής.

Εμείς μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη και συνιδρυτή του θιάσου, Σβεν Χολμ, στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους Novoflot

Ο Σβεν Χολμ Falko Siewert

Πείτε μας 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τους Novoflot…

  1. Πειραματική όπερα από το Βερολίνο
  2. Περισσότερες από 50 παραγωγές από το 2002, όταν δηλαδή ιδρύθηκε, ενώ το 2014 ο θίασος Novoflot βραβεύτηκε με το George Tabori Price, την πιο σημαντική τιμή για το θέατρο δωρεάν παραγωγής στη Γερμανία.
  3. Συμπαραγωγές με πολλούς συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη και άλλες ηπείρους.
  4. Οι Novoflot συνεργάζονται με πολλούς καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο Antonis Anissegos, Patrik Baboumian, Tara Bacia, Maxime Barbasetti, Conny Bauer, Jörg Bittner, Blaskapelle Köpenick, Lisa Böffgen, Hayden Chisholm, Rafael Clamer, Thorsten Coelle, Chris Dahlgren, Rafał Dziemidok, ensemble apparat, Ensembe DissonArt, ensemble mosaik, Elisa Fluch, Ichi Go, Golden Gorkis (Henriette Bothe, Liz Schmidt, Johanna Skirecki, Renate Sörensen), Olivia Grigolli, Aleksandra Gryka, Rosemary Hardy, Jonny La Marama, Kalle Kalima, Sara Kittelmann, Jürg Laederach, Mädchenchor der Singakademie zu Berlin, Susanne Meyer, Lucas Niggli, Claudio Puntin, Zahava Rodrigo, Hans-Peter Scheidegger, Eric Schaefer, John Schröder, Karolina Serafin, Anne Storandt, Hanna Dóra Sturludóttir, Komi Mizrajim Togbonou, Michael Wertmüller, Nils Wogram, Yuka Yanigahara
  5. Μη διστάσετε να αναπτύξετε τη δική σας ιστορία της βραδιάς.

Τι να περιμένει το ελληνικό κοινό πως θα δει στην Opera #2;

Το έργο διεκδικεί την πρεμιέρα μιας πρόσφατα ανακαλυφθείσας όπερας του Claudio Monteverdi, η οποία φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά από τις όπερες που γνωρίζουμε του ιδίου. Από την άλλη, είναι η μεταμόρφωση του μουσικού υλικού της Η στέψη της Ποππαίας, που γεννήθηκε από το πνεύμα του αυτοσχεδιασμού και μια σύνθεση του Αντώνη Ανισέγκου. Όπερα, χορός, δράμα, τζαζ, παραλογισμός, χιούμορ, trash και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, την οποία συναντάμε με έναν πολύ περίεργο τρόπο.

Σας αρέσει να προκαλείτε το κοινό;

Αυτός είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς στόχους μας. Τις περισσότερες φορές είναι εκπλήσσει τρομερά, αλλά σίγουρα πρόκληση είναι και το αλάτι στη σούπα, που δεν πρέπει να λείπει.

Ο Σβεν Χολμ

Πώς συνδυάζεται τον Monteverdi με τη jazz στην Opera #2?

Μεταμορφώσαμε τη μουσική δομή του Μοντεβέρντι στη σημειογραφία που χρησιμοποιείται στην τζαζ. Σε αυτές τις συγχορδίες οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφορετική συνοδεία για τους τραγουδιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους τραγουδούν πρωτότυπο Monteverdi.

Πόσο δύσκολη ήταν η παραγωγή της Opera #3; Έγινε σε δημόσιο χώρο…

Ήταν μια από τις πιο εξαντλητικές παραγωγές στην ιστορία μας. Αλλά και μία από τις πιο όμορφες. Η εμφάνιση σε μια τόσο μεγάλη σκηνή απαιτεί τόσες πολλές πτυχές που πρέπει να λάβουμε υπόψη σε κάθε χώρο. Αλλά αυτό ακριβώς δημιουργεί μια ενέργεια που χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας.

Αν η όπερα ήταν άθλημα, ποιο άθλημα πιστεύεις ότι θα ήταν;

Γιόγκα ή σκάκι

Ποιοι είναι οι Novoflot

Ο θίασος Novoflot ιδρύθηκε το 2002 στο Βερολίνο από τον σκηνοθέτη Σβεν Χολμ, τον αρχιμουσικό Βισέντε Λαρρανιάγα και τον καλλιτέχνη της περφόρμανς και δραματολόγο Ζεμπάστιαν Μπαρκ. Έκτοτε, ο θίασος έχει δημιουργήσει πάνω από πενήντα παραγωγές με την προσθήκη περαιτέρω τεχνογνωσίας από τον δραματολόγο Μάλτε Ούμπεναουφ και τη διευθύντρια παραγωγής Νταίρτε Βόλτερ.

Οι Novoflot έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων το φεστιβάλ transmediale, το πολιτιστικό κέντρο Radialsystem, το θέατρο Sophiensæle, το μουσείο Hamburger Bahnhof, το θέατρο Haus der Berliner Festspiele, την Ακαδημία Τεχνών, το θέατρο Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz και τον Οίκο Στατιστικής. Έχουν επίσης απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό μέσω παραστάσεων στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου, το Γερμανικό Εθνικό Θέατρο Βαϊμάρης, το φεστιβάλ Ultraschall και την αίθουσα Kölner Philharmonie.

Ο θίασος απέκτησε διεθνή απήχηση σε χώρους όπως το φεστιβάλ Φθινόπωρο της Βαρσοβίας / Teatr Wielki, το Théâtre National du Luxembourg, το κέντρο τεχνών Trafó στη Βουδαπέστη, η αίθουσα Gare du Nord της Βασιλείας, το θέατρο Schauspielhaus Zürich / Schiffbauplatz, το κέντρο τεχνών Matucana100 στο Σαντιάγο της Χιλής, το Πολιτιστικό Πάρκο Βαλπαραΐσο and το Φεστιβάλ Όπερας Κοπεγχάγης.

Σε αναγνώριση του «υψηλού βαθμού απήχησης του θιάσου τόσο ανά τη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό», το 2014 οι Novoflot τιμήθηκαν με το Βραβείο Ταμπόρι του Ταμείου Παραστατικών Τεχνών. Το 2018, το βιβλίο Novoflot: Η 15η σεζόν εκδόθηκε από τον οίκο Theater der Zeit. Ο πλούσια εικονογραφημένος τόμος αναδεικνύει την ποικιλομορφία πάνω από τριάντα παραγωγών, που εξερευνούν κρυφές και παραγνωρισμένες διαστάσεις του είδους της όπερας.

Όπερα • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση/Novoflot/Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος)/Βασισμένη σε μοτίβα από τη Στέψη της Ποππαίας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι/7, 8 Οκτωβρίου 2022 • Ώρα έναρξης: 20.30/Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα