Οι Autechre έρχονται στο Ηρώδειο και παίζουν στο απόλυτο σκοτάδι

Οι Autechre έρχονται στο Ηρώδειο και παίζουν στο απόλυτο σκοτάδι
Οι Autechre Promo material

Το διάσημο δίδυμο της ηλεκτρονικής μουσικής αφήνει για λίγο τα "εκτυφλωτικά" visuals και παίζει στο απόλυτο σκοτάδι στο Ηρώδειο.

Τον Ιούλιο το Ηρώδειο θα “σειστεί” από τους θρύλους της ηλεκτρονικής μουσικής, Autechre, που έρχονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για μία σπάνια εμφάνιση.

Το δίδυμο Sean Booth και Rob Brown, που δημιούργησαν πριν από 31 χρόνια τους Autechre, έχουν δώσει πολλές συναυλίες με “εκτυφλωτικά” οπτικά εφέ και εντυπωσιακά visuals, αυτή όμως η συναυλία στις 5 Ιουλίου θα είναι τελείως διαφορετική. Και αυτό γιατί, θα παίξουν στο απόλυτο σκοτάδι, με τα φώτα της πόλης να λάμπουν στο φόντο της σκηνής.

Κάτι συμβαίνει όταν ακούς τη μουσική στο σκοτάδι” λένε οι Autechre και όσοι βρεθούν στο Ηρώδειο σίγουρα θα το ανακαλύψουν. Τα φώτα σβήνουν και απομένει η ακοή! Όχι μόνο με τα… αυτιά, αλλά με όλο το σώμα, όπως δηλώνουν όσοι έχουν παρακολουθήσει το σόου στο σκοτάδι.

Autechre – Το δίδυμο από το Rochdale

Autechre Promo material

Οι φυσικοί έχουν επαληθεύσει ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα του μικρόκοσμου που ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή – πρόκειται για το φαινόμενο που επιτρέπει σε δύο σωματίδια να συμπεριφέρονται παρόμοια, ανεξάρτητα από την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους – κάτι σαν τη μουσική των Autechre. Ο Sean Booth και ο Rob Brown “πειράζουν” και διαστρεβλώνουν την ηλεκτρονική μουσική από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

O Brown και ο Booth γνωρίστηκαν στην γκράφιτι σκηνή του Μάντσεστερ το 1987, όταν και οι δύο ζούσαν στο Rochdale. Επηρεασμένοι από την electro-funk, hip-hop και acid house μουσική σκηνή άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους ηχογραφήσεις.

Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το single “Cavity Job” το 1991, ενώ αναφορικά με το όνομά τους, εξηγούν ότι αφήνουν τον κάθε έναν ελεύθερο να το προφέρει όπως θέλει.

Ο Booth έχει δηλώσει: “Τα πρώτα δύο γράμματα ήταν συγκεκριμένα, γιατί υπήρχε ένας ήχος ‘au’ στο κομμάτι, ενώ τα υπόλοιπα γράμματα πατήθηκαν τυχαία στο πληκτρολόγιο. Είχαμε αυτόν τον τίτλο σε ένα κομμάτι για αρκετό καιρό, και μάλιστα τον είχαμε γράψει πάνω σε μια κασέτα, διακοσμημένο με γραφικά. Φαινόταν καλό, και αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε ως το όνομά μας”.

Το βρετανικό δίδυμο συγκαταλέγεται στο πρώτο κύμα καλλιτεχνών που συνδέθηκε με την Warp Records και έχτισε τη φήμη του αμφισβητώντας τις δυνατότητες της μηχανικής μουσικής.

Οι πρώτες πειραματικές και συναισθηματικές ηχογραφήσεις των Autechre έμοιαζαν εντελώς καινούργιες, ενώ το δίδυμο έχει πειραματιστεί με μία πληθώρα μουσικών ειδών και έχει δημιουργήσει, τα τελευταία τριάντα χρόνια, μουσικές συνθέσεις που αποτελούν ερεθίσματα για το πνεύμα.

Λίγοι καλλιτέχνες κατέχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές ακροατών, κριτικών και σημερινών παραγωγών όπως συμβαίνει με τους θρυλικούς πια βετεράνους της ηλεκτρονικής μουσικής, τους Autechre.

Autechre: ‘Κάτι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα και ακούς μόνο τη μουσική”

Οι Autechre Promo material

Το να ακούς δεν είναι μία παθητική διαδικασία για τους Autechre. Είναι ένα δάσος επιλογών. Και αυτό από μόνο του σημαίνει ελευθερία!

Οι Booth και Brown εξήγησαν στους Irish Times γιατί επέλεξαν οι επικείμενες εμφανίσεις τους να γίνουν χωρίς φως, ώστε να ενισχύσουν την ακουστική εμπειρία του κοινού.

Το μουσικό δίδυμο επέλεξε να κάνει τις ηλεκτρονικές του … μανούβρες στο απόλυτο σκοτάδι και εξήγησαν ότι αυτή η κίνηση έχει βοηθήσει τη δημιουργικότητά τους με πολλούς τρόπους.

Συχνά ακούμε μουσική με τα ακουστικά μας και κλείνουμε τα μάτια. Νομίζω όλοι νιώθουμε το ίδιο όταν ο υπολογιστής μας κλείνει. Τα μάτια μας δεν απασχολούνται πλέον.” Ο Sean Booth προσθέτει: “Δεν είμαι νευροεπιστήμονας αλλά καταλαβαίνω ότι κάτι συμβαίνει στο σκοτάδι και προσπαθώ απελπισμένα να το εξηγήσω. Η μουσική σε αγγίζει πιο βαθιά.

Autechre Φεστιβάλ Αθηνών

Με κάθε κυκλοφορία του το ντουέτο προκαλεί επανάσταση στην ηλεκτρονική μουσική, επανεφευρίσκοντας και ορίζοντας εκ νέου το ίδιο του το δημιούργημα.

Σήμερα, οι Autechre είναι οι ημίθεοι της πρωτοποριακής ηλεκτρονικής μουσικής και εξακολουθούν να έχουν το δικό τους όραμα, τη δική τους αντίληψη και τους δικούς τους στόχους για την avant garde electronica και για την πρόοδο της δουλειάς τους.

Info: Τιμές εισιτηρίων: Κάτω διάζωμα –Διακεκριμένη ζώνη: 55€, Ζώνη A: 48€, Ζώνη B: 44€, Ζώνη Γ: 40€, Άνω διάζωμα – Ζώνη Δ: 35€, Ζώνη E: 32€, Ζώνη ΣΤ: 28€, Ζώνη Ζ: 25,00€, ΑμεΑ: 20€. (Για τα ΑμεΑ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Κάτω διάζωμα, Κερκίδα Α, Σειρές 1 – 3). Εισιτήρια εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα