Το κύκνειο άσμα του David Bowie

Το κύκνειο άσμα του David Bowie

Πέθανε, έπειτα από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών ο μεγάλος βρετανός καλλιτέχνης David Bowie. Το Lazarus είναι το κύκνειο άσμα του, ή αλλιώς, μια προαναγγελία του θανάτου από τον ίδιο τον Ziggy Stardust (Vid)

Ο Ziggy Stardust επέστρεψε στα αστέρια. Ο κόσμος δεν το γνώριζε, όμως ο David Bowie έδινε 18μηνη μάχη με τον καρκίνο που οδήγησε στον θάνατο του, το πρωί της 11ης Ιανουαρίου, τρεις μέρες μετά τα 69α γενέθλια του, τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου, “σκοτεινού” και πάλι πειραματικού, “Blackstar”.

Στο 25ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του σπουδαίου Βρετανού καλλιτέχνη που άφησε για πάντα το στίγμα του στη σύγχρονη μουσική, υπάρχει και το “προφητικό” Lazarus. Προφητικό για εμάς που αναρωτιόμασταν σχετικά με το τί θέλει να πει ο Bowie, όταν το βίντεο που το συνοδεύει είδε το φως της δημοσιότητας στις 7 Ιανουαρίου.

Το βίντεο του υπέροχου Lazarus είναι σκηνοθετημένο από τον Johan Renck που έχει περάσει και από την “καρέκλα” του Breaking Bad. Απεικονίζει τον Bowie σε μια αίθουσα νοσοκομείου με δεμένα μάτια. Ο “λεπτός λευκός Δούκας” παλεύει με τους δαίμονες του και στο τέλος των πλάνων χάνεται σε μια ντουλάπα.

Ο σπουδαίος παραγωγός Tony Visconti δήλωνε στο Rolling Stone πως ο καλλιτέχνης ήταν “εξαιρετικά υγιής” κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Blackstar, “αλλά είναι πολύ δύσκολο να τον ξαναδούμε να παίζει live”.

Το μήνυμα του Visconti για τον θάνατο του Bowie, όπως το ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook:

“Έκανε πάντα αυτό που ήθελε να κάνει. Και ήθελε να το κάνει με τον δικό του τρόπο και ήθελε να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Ο θάνατός του δεν υπήρξε διαφορετικός από τη ζωή του – ήταν ένα έργο Τέχνης. Έφτιαξε το Blackstar για εμάς, το αποχαιρετιστήριο δώρο του. Το ήξερα εδώ και ένα χρόνο ότι έτσι θα έρχονταν τα πράγματα. Δεν ήμουν, παρόλα αυτά, προετοιμασμένος. Ήταν ένας ξεχωριστός άντρας, γεμάτος αγάπη και ζωή. Θα είναι για πάντα μαζί μας. Για την ώρα, είναι πρέπον να κλάψουμε”.

“He always did what he wanted to do. And he wanted to do it his way and he wanted to do it the best way. His death was no different from his life – a work of Art. He made Blackstar for us, his parting gift. I knew for a year this was the way it would be. I wasn’t, however, prepared for it. He was an extraordinary man, full of love and life. He will always be with us. For now, it is appropriate to cry”.

Ο Bowie είχε σταματήσει άλλωστε να εμφανίζεται ζωντανά και να περιοδεύει μετά τα προβλήματα υγείας με την καρδιά του, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Το 2004, κατά τη διάρκεια του “Reality Tour”, υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο στη σκηνή του Hurricane Festival και ακύρωσε το υπόλοιπο της περιοδείας. Από τότε έκανε μόνο επιλεγμένες guest εμφανίσεις.

Οι στίχοι από το davidbowie.com:

Look up here, I’m in heaven

I’ve got scars that can’t be seen

I’ve got drama, can’t be stolen

Everybody knows me now

Look up here, man, I’m in danger

I’ve got nothing left to lose

I’m so high it makes my brain whirl

Dropped my cell phone down below

Ain’t that just like me

By the time I got to New York

I was living like a king

Then I used up all my money

I was looking for your ass

This way or no way

You know, I’ll be free

Just like that bluebird

Now ain’t that just like me

Oh I’ll be free

Just like that bluebird

Oh I’ll be free

Ain’t that just like me

To τελευταίου του άλμπουμ, το ελεγειακό και αβανγκάρντ Blackstar, κυκλοφόρησε ανήμερα των γενεθλίων του Bowie και απέσπασε κατ’ ευθείαν εξαιρετικές κριτικές. Ταυτόχρονα με την νέα κυκλοφορία μάλιστα, ανακοινώθηκε πως ο “Major Tom” θα βραβευόταν στις 31 Μαρτίου στο Carnegie Hall σε μια συναυλία -αφιέρωμα στη συνολική προσφορά του. Η συναυλία πλέον θα δοθεί στη μνήμη του με σπουδαίους καλλιτέχνες να τον τιμούν. Ανάμεσα τους, οι Roots και η Cyndi Lauper.

Φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή και τις μεταμορφώσεις του David Bowie όπως δημοσιεύονται από το flavorwire:

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1947 στο Brixton, και είχε γενέθλια την ίδια μέρα με τον Elvis Presley. To πραγματικό του όνομα ήταν David Robert Jones.

Το αριστερό του μάτι είχε πρόβλημα από τότε που, σε ηλικία 15 ετών, τον γρονθοκόπησε ο φίλος του Τζορτζ Άντεργουντ για τα μάτια μιας κοπέλας. Παρά τα συνεχή χειρουργεία, η κόρη του ματιού παρέμεινε συνεχώς διεσταλμένη. Η φιλία του με τον Άντεργουντ δεν χάλασε ποτέ.

Το πρώτο του hit στη Μεγάλη Βρετανία ήταν το  “Space Oddity” του 1969, το οποίο το BBC χρησιμοποίησε για να καλύψει το γεγονός της προσελήνωσης.

Το 1970, έφτιαξε μια μπάντα τους The Hype, και όλα τα μέλη ήταν ντυμένοι ως σούπερ ήρωες. Το κοινό τους αποδοκίμαζε έντονα σε κάθε τους εμφάνιση, και η σύντομη καριέρα τους τελείωσε άδοξα. 

Ο μεγαλύτερος κατά 9 χρόνια αδερφός του Τέρι, ήταν και η έμπνευσή του για μια σειρά τραγούδια, όπως το “Alladin Sane”. Αυτοκτόνησε το 1985. 

Το άλμπουμ του David Bowie που έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα μέχρι σήμερα, είναι το “Let’s Dance” του 1983.

 

O Bowie είχε δανείσει τη φωνή του στον Μπομπ Σφουγγαράκη το 2007, για μιούζικαλ που είχε γράψει ο ίδιος. Εμφανίστηκε σε 28 κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων στο “Prestige” υποδυόμενος τον Nicola Tesla, στον “Τελευταίο Πειρασμό” ως Πόντιος Πιλάτος και στο “Basquiat” όπου ερμήνευσε τον Andy Warhol.

 

To πρόσωπό του απεικονίζεται στα εξώφυλλα των στούντιο άλμπουμ του. Μοναδική εξαίρεση η βρετανική έκδοση του “The Buddha of Suburbia” (1993) καθώς και το “Blackstar” του 2016.

Στον δίσκο “Diamond Dogs” έχει παίξει  ο ίδιος όλα τα όργανα.

Παντρεύτηκε το top model Iman με την οποία απέκτησε μία κόρη. Ο γιος του Duncan Jones, από τον πρώτο του γάμο, είναι σκηνοθέτης.

Πειραματίστηκε με το ανδρόγυνο look από τη δεκαετία του ’60, ενώ η σχέση του με άλλους μουσικούς, όπως με τον Iggy Pop έχουν περάσει στη rock μυθολογία. Ένα αποτύπωμα αυτής της σχέσης παρουσιάζεται στην ταινία “The Velvet Goldmine”, στην οποία οι χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστών είναι σαφώς επηρεασμένοι από τους δύο καλλιτέχνες.

 

Σε ψηφοφορία του BBC το 2002 για τους πιο σημαντικούς Βρετανούς, βρέθηκε στο νούμερο 23 της κατάταξης. Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στη θέση 39 στους πιο σημαντικούς μουσικούς όλων των εποχών.

Οι πωλήσεις των δίσκων του, στην πολύχρονη διαδρομή του, ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια αντίτυπα.

 

Ένα βράδυ του 2014, ο Bowie βρέθηκε σε ένα μικρό τζαζ μπαρ, σε ένα στενό του West Village της Νέας Υόρκης. Εκεί έπαιζε ένα κουαρτέτο υπό τον σαξοφωνίστα Donny McCaslin.

Δέκα μέρες αργότερα, ο McCaslin έλαβε ένα e-mail από τον Bowie, προσκαλώντας εκείνον και τον ντράμερ του στο στούντιο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το στοιχειωτικό και κύκνειο άσμα, “Blackstar”.

Ο McCaslin και οι μουσικοί που τον συνοδεύουν μπορούσαν να χειριστούν ό,τι και αν τους ζητούσε ο Bowie, από Krautrock μέχρι hip hop και τζαζ, δημιουργώντας έναν ποικίλο ήχο που δεν μπορούσε να χωρέσει σε κάποιο μουσικό είδος. Ο Bowie μας αποχαιρέτησε με τον καλύτερο τρόπο.

Το I Can’t Give Everything Away άφησε στη Γη το τελευταίο του μήνυμα:

I can’t give everything

I can’t give everything

Away

I can’t give everything

Away

Seeing more and feeling less

Saying no but meaning yes

This is all I ever meant

That’s the message that I sent

I Can’t Give Everything Away

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα