Ο Β. Τσαμπρόπουλος στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων

Ο Β. Τσαμπρόπουλος στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ερμηνεύει Σκαρλάτι, Μότσαρτ και Σοπέν στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το παλαιότερο σπίτι των Αθηνών. Τη συναυλία διοργανώνει η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες βιρτουόζους πιανίστες, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, θα παρουσίασει την Κυριακή, 9 Ιουλίου, ώρα 20:30, έργα Σκαρλάτι, Μότσαρτ και Σοπέν σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το παλαιότερο σπίτι της πρωτεύουσας και προγονικό της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (Οδός Ανδριανού 96, Πλάκα).

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική του Χιούστον κ.α.

Οι Times της Νέας Υόρκης τον χαρακτήρισαν ως "έναν μάγο του ήχου και έναν σπάνιο μουσικό που ακροβατεί με ιδιαίτερη άνεση ανάμεσα στην κλασική και την αυτοσχεδιαστική μουσική...". Η Le Monde έγραψε για την ερμηνεία του ως μαέστρου-σολίστ σε έργα Μότσαρτ: "Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, με φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό και ερμηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα χωρίς καμία προσπάθεια", ενώ οι Times του Λονδίνου σημείωσαν: «Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος όντως είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση μουσικού […] Είναι μουσικός της απόλαυσης, της δημιουργίας μακριά από κλισέ και πόζες. […]. Ένας γοητευτικός και άμεσα επικοινωνιακός εκτελεστής […]. Ένας εσωτερικός συνθέτης που οι νότες του κρύβουν μυστήριο […]. Ένας μαέστρος γεμάτος ενέργεια και πάθος. [...] Ένας μουσικός ολοκληρωμένοςπου ίσως ακολουθεί το δρόμο της μουσικής πληρότητας που άνοιξε ο Leonard Bernstein".

Η πολυετής δισκογραφία του με την κορυφαία γερμανική εταιρεία ECM ανέδειξε την ικανότητά του στον αυτοσχεδιασμό και ταξίδεψε τις συνθέσεις του στον κόσμο, δίνοντας του την ευκαιρία να εμφανιστεί πολλές φορές στο ευρωπαϊκό κοινό αλλά και το κοινό της Αμερικής, αποσπώντας θερμές κριτικές από τα διεθνή Μέσα.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ίδρυσε τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ενώ επίσης έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση των διεθνών διακογραφικών παραγωγών της MSO Records.

Το Αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων - Παλαιολόγων, το παλαιότερο σπίτι της πρωτεύουσας, αποτελεί τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής Αθήνας (15ος - 16ος αι.). Ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου, ο οποίος γεννήθηκε περί το 1490 και ήταν πατέρας της Ρεγούλας ή Ρηγούλας Μπενιζέλου, της μετέπειτα μοναχής και αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (1522 - 1589). Σήμερα, η οικία των Μπενιζέλων - Παλαιολόγων λειτουργεί ως μουσειο, το οποίο λειτουργεί με την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

SHARE: