Όταν τα ηπειρώτικα μοιρολόγια γίνονται σύγχρονος χορός

Όταν τα ηπειρώτικα μοιρολόγια γίνονται σύγχρονος χορός
Παράσταση «Lamenta/ Μοιρολόγια» Heloise Faure

Η παράσταση «Lamenta/ Μοιρολόγια» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου διερευνά μέσω της κίνησης και της ζωντανής μουσικής την διαχρονική σχέση μας με τον θρήνο.

Μοιρολόι: η ιεροτελεστία του πένθους, η θεραπευτική διάσταση της μουσικής και του τραγουδιού, η συμμετοχή, όχι μόνο του νου αλλά και του σώματος στην διαδικασία του θρήνου. Σε μια εποχή όπου τα τελετουργικά πένθους μοιάζουν να μην έχουν πια θέση στις δυτικές κοινωνίες, η παλιά αυτή ελληνική παράδοση γοήτευσε τους δύο διάσημους βέλγους χορογράφους Κουν Αουγκουστέινεν και Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρέρο (γνωστοί ως καλλιτεχνικό δίδυμο Siamese Cie). Έτσι, μετά από ενδελεχή έρευνα και δραματουργική επεξεργασία, μετουσίωσαν παραδοσιακά μοιρολόγια της Ηπείρου σε σύγχρονο χορό.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, με τίτλο «Lamenta/ Μοιρολόγια», θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σε μια διεθνή συμπαραγωγή που αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Κλερμόν Φεράν και στην Αβινιόν της Γαλλίας, πριν ξεκινήσει την πανευρωπαϊκή του περιοδεία.

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από κάθε φολκλορική αναπαράσταση του πένθιμου θρήνου, το «Lamenta/ Μοιρολόγια» καταφέρνει να ξεφύγει από το ελληνικό στοιχείο και να κάνει ένα εύστοχο σχόλιο για την ταχύτητα της εποχής μας, και για το πώς εξωτερικεύεται και μοιράζεται στις μέρες μας ο θρήνος ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας.

Στην παράσταση συμμετέχουν εννέα έλληνες χορευτές (Λαμπρινή Γκιόλια, Χριστιάνα Κοσιάρη, Κωνσταντίνος Χαιρέτης, Πετρίνα Γιαννάκου, Δάφνη Σταθάτου, Αθηνά Κυρούση, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Σπυρίδων «Στακ» Χρηστάκης), όλοι τους με εμπειρία σε παραδοσιακούς χορούς.

Η δε μουσική, που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από τον γάλλο φλαουτίστα Μαζίκ Μαλίκ και 15 έλληνες μουσικούς (Νίκος Φιλιππίδης κλαρινέτο, Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα/ φωνή, Σόλης Μπαρκής κρουστά, Δημήτρης Μπρέντας κλαρινέτο/ καβάλι, Ξανθούλα Ντακοβάνου φωνή, Λευκοθέα Φιλιππίδη φωνή, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Στέφανος Φίλος βιολί, Αυγερινή Γάτση φωνή, Παναγιώτης Κατσικιώτης τύμπανα, Δημήτρης Κατσούλης βιολί, Ουρανία Λαμπροπούλου σαντούρι, Αντώνης Μαράτος ηλεκτρικό μπάσο/ κοντραμπάσο, Αλέξανδρος Ριζόπουλος κρουστά/ φωνή, Θανάσης Τζίνας φωνή), είναι εμπνευσμένη από το ηπειρώτικο μοιρολόι και από τραγούδια του αποχωρισμού και της ξενιτιάς, τα οποία διανθίζονται με τζαζ και μετά-ροκ ηχοχρώματα.

Παράσταση «Lamenta/ Μοιρολόγια» Heloise Faure

Ο θρήνος που ενώνει το χτες με το σήμερα

Μιλώντας στο NEWS 24/7, η θεατρολόγος-δραματουργός, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, που μαζί με τον Βέλγο Γκι Κόολς υπογράφουν την δραματουργική επεξεργασία της παράστασης, σημειώνει: «Αυτό που μας ενδιέφερε από την αρχή, ήταν η σχέση που έχουμε εμείς, ως σύγχρονοι άνθρωποι από διάφορα σημεία της Ευρώπης, με το παρελθόν. Με αυτό που χάνεται μέσα στο χρόνο, αλλά παραμένει οικείο, κατανοητό μέσα από το βλέμμα της ψυχής. Τι σημαίνει θρήνος; Γιατί τόσο πολύ έχει χαθεί στις σύγχρονες κοινωνίες, τι προσφέρει η κοινότητα στο ατομικό πένθος, πώς φτάνεις από την άρνηση στην αποδοχή της απώλειας, τι στόχους επιτελούν οι κηδείες και τα πανηγύρια, γιατί η μουσική στην Ήπειρο είναι έτσι μελαγχολική, γιατί πίνουμε όλοι μαζί σε αυτά τα μυστήρια; Τελικά, τι είναι ο νταλκάς; Ή το στομάχι που γίνεται κόμπος;»

Αναφερόμενη στην πολύμηνη διαδικασία των προβών, η κα. Κακουδάκη σημειώνει: «Οι ερμηνευτές έφεραν τις πολιτισμικές και τις “κατασκευασμένες” χορευτικές τους εμπειρίες, και όλοι μαζί αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να εκφράζει η κίνηση των παραδοσιακών χορών. Είδαμε τις σκηνές των κύκλιων χορών αλλά και των θρηνητικών στιγμιότυπων πάνω σε αγγεία, φανταστήκαμε, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, ένα αφήγημα σύνδεσης του σημερινού εαυτού μας με έναν ιστορικό μας εαυτό που φέρει μνήμες προαιώνιες.»

Τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η εν λόγω δουλειά μέσα «σε αυτόν τον “θρηνικότατο” ενάμιση χρόνο που πέρασε η ανθρωπότητα», η κα. Κακουδάκη καταλήγει: «Η ελληνική εμπειρία συνδέεται με την ματιά παρατήρησης, που έρχεται από τους δυο ευρωπαίους χορογράφους, και η πραγματικότητα, το αυτονόητο, το κλισέ, το παραδοσιακό αποκτούν ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο, το ενδιαφέρον του “πρωτότυπου”. Η εμπειρία να επανατοποθετείς τα αυτονόητα ως νέες προτεραιότητες είναι τρομερά επανατροφοδότικη, και συχνά μαγική. Έχω μια αυθεντική παιδική αγωνία να δω πώς θα αναγνωστεί η παράστασή μας από το ελληνικό, και μετά από το ευρωπαϊκό, κοινό. Πιστεύω ότι θα δούνε τελείως διαφορετικές παραστάσεις του ίδιου, κοινού, βιώματος –άλλοι ξανά, άλλοι για πρώτη φορά.»

Πληροφορίες

Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 21:00 στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ). Εισιτήρια 30 και 20€, μειωμένο 16, 15, 12 και 5€.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version