Παναγιωταρέα: Ντροπή! Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει την Αμφίπολη να σαπίσει

Παναγιωταρέα: Ντροπή! Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει την Αμφίπολη να σαπίσει

"Ντροπή! Ο τάφος της Αμφίπολης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αφήνουν τον σπουδαίο αρχαιολογικό "θησαυρό" να σαπίσει", δηλώνει η Άννα Παναγιωταρέα

Στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου μίλησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του μνημείου της Αμφίπολης Άννα Παναγιωταρέα και είπε:

"Ντροπή! Ο τάφος της Αμφίπολης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αφήνουν τον σπουδαίο αρχαιολογικό "θησαυρό" να σαπίσει", μετά την αποκάλυψη από την Κατερίνα Περιστέρη ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι διαδικασίες συντήρησης στο μνημείο.

"Το υπουργείο δεν στέλνει συντηρητές ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει και να προχωρήσουν οι διαδικασίες που χρειάζονται", πρόσθεσε η κυρία Παναγιωταρέα.

"Είπε η κυρία Περιστέρη και ο κύριος Λεφατζής ότι δεν έχει προχωρήσει από το Δεκέμβριο του 2014 η συντήρηση των ευρημάτων μέσα στο ταφικό συγκρότημα, δηλαδή στο ψηφιδωτό, στις Καρυάτιδες και επίσης είναι χωρίς καθόλου συντήρηση στους δύο παράπλευρους τοίχους του ταφικού συγκροτήματος... Θέλω να πω όμως ότι ως τον Δεκέμβρη, το Υπουργείο Πολιτισμού με την κυρία Μενδώνη που είχε την ευθύνη του μνημείου, είχαν τελειώσει όλο το εσωτερικό του μνημείου από τα διάφορα βάρη της οροφής, από τα χώματα κτλ.

Έχουν επίσης καλύψει το μνημείο με μία πολύ μεγάλη τέντα... και επομένως, το προφύλαξαν πάρα πολύ. Δεν έχει πρόβλημα το μνημείο εσωτερικά. Έχουν πρόβλημα όμως τα αντικείμενα που είναι εσωτερικά. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι η Αμφίπολη δυστυχώς έχει πολύ κακό καιρό. Βρέχει συνεχώς... Είναι φυσικό. Τα χώματα από την κορυφή πέφτουν προς την πλευρά του τάφου και κάνουν μεγάλη ζημιά στον περίβολο" διευκρίνισε η Άννα Παναγιωταρέα. Και συνέχισε:

"Δεν μπορεί ένα τέτοιο μνημείο να μένει έτσι. Δεν στέλνει το Υπουργείο συντηρητές που χρειάζονται, δεν προχωράει τις μελέτες που χρειάζονται ώστε να αρχίσει αμέσως η συντήρηση και κάποια στιγμή, αυτό το μνημείο που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τον Ανδρόνικο το 1977 στη Βεργίνα, να αποδοθεί στον κόσμο".

"Δεν μπορεί να έρχονται δεκάδες πούλμαν, τα οποία περνάνε σε έναν κατσικόδρομο και φτάνουν μέσα σε ένα κατσικόσυρμα και βλέπουν από μακριά έναν λόφο που δεν καταλαβαίνουν τι είναι. Θα μου πείτε δεν υπάρχουν χρήματα. Αν και δεν υπήρχαν, ούτε στις 13 Αυγούστου του 2014 που η ανασκαφή ήταν σε πλήρη έκταση...

Υπήρχαν πολύ σημαντικοί χορηγοί. Αυτά όλα, το Δεκέμβριο σταμάτησαν... Το μνημείο το συνέδεσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μα το μνημείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες... Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά! Ούτε στη Ζιμπάμπουε!... Αν υπάρχει βούληση, χρήματα βρίσκονται" είπε η κυρία Παναγιωταρέα, για να συνεχίζει λέγοντας ότι το μνημείο κινδυνεύει. "Δε χωράει αμφιβολία. Εκεί πέφτει πολλή βροχή. Αν δεν το κάνουν τώρα, το μνημείο θα έχει πρόβλημα... Όταν ανοίξει ένα μνημείο και μείνει ένα χρόνο έτσι, επειδή έτσι αρέσει σε κάποιους στο Υπουργείο... Δεν προχωράει αυτό το έργο καθόλου... Είναι πολύ σημαντικό το εύρημα για να μείνει έτσι".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αμφίπολη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αμφίπολη. Αποκάλυψη Περιστέρη: Παραγγελία του Μ. Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα ο τάφος

Αμφίπολη: 'Διαμάχη' αρχαιολόγων για Ηφαιστίωνα και Μέγα Αλέξανδρο

SHARE: