Παναγιώτης Τέτσης: Έφυγε εκείνος που μπορούσε να ζωγραφίσει ακόμα και τον άνεμο

default image

Έφυγε ο Υδραίος ευπατρίδης, ο άνθρωπος που μπορούσε να ζωγραφίσει ακόμα και τον άνεμο. Ο Μανόλης Τσακίρης γράφει για τον Παναγιώτη Τέτση

Εκ δεξιών του Πατρός βρίσκεται από προχθές ο Παναγιώτης Τέτσης, με το βλέμμα σταθερά στη γενέθλια γη του, τη μονάκριβη Ύδρα.

Την ομορφιά του νησιού του αποτύπωσε σε όλες τις εποχές, σε όλες τις στιγμές  της μέρας στους πίνακές του. Αποτύπωσε τους ρυθμούς της θάλασσας, το ταξίδι του ήλιου. Μια απώλεια που διαλύει τον μύθο του «ουδείς αναντικατάστατος», γιατί πράγματι ο Τέτσης ανήκει στη χορεία εκείνων που δύσκολα μπορούν  να αντικατασταθούν.

Ήταν μοναδικός καλλιτέχνης, αγωνιστής, ένας σπουδαίος απλός καθημερινός άνθρωπος . Αυτός ήταν ο δικός μας Τέτσης.

Είναι εύλογο ότι δεν θα απομακρυνθεί από το νησί του. Πάνω σε ένα σύννεφο  θα ταξιδεύει αιώνια από το Ζώγερι  ως τη Ζούρβα, από τον Δοκό ένα γύρω στα ερημονήσια.

Και θα ακούγεται στεντόρεια η φωνή του, όπως το γάργαρο νερό που κυλάει από τα Καλά Πηγάδια, από τη γειτονιά του της Υπαπαντής, ως κάτω στη θάλασσα, εκεί κοντά στο λιόγερμα, να παραγγέλνει τον καφέ του στον φίλο του, τον Πάνο τον Κάτσικα.

(Το βραχώδες τοπίο, κάτω από το Αρχοντικό του Κουντουριώτη με τον τάφο του μεγάλου ναυμάχου)

Αγαπημένε δάσκαλε, ακριβέ μας  φίλε, με ταπεινότητα σου επιστρέφω τον τίτλο με τον οποίον με προσφωνούσες στις επιστολές που μου έστειλες: «Φίλε της προφυλακής». Γιατί, εσύ ήσουνα ο επικεφαλής των αγώνων μας, τιμώντας έτσι τους απλούς ανθρώπους του τόπου σου, τους ναυτικούς, τους λιθοξόους, τους νέους του νησιού, αλλά και τους πιστούς φίλους αυτού του άγιου τόπου, που δεν ζητάνε, παρά μόνο προσφέρουν, λαμβάνοντας ως μοναδικό αντίδωρο την ομορφιά και την πολυσήμαντη αισθητική του.

Με την έμπνευσή σου θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα είναι μαζί μας και ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Παύλος Παντελάκης, μπροστάρηδες κι αυτοί στη μάχη για τη διατήρηση της μοναδικότητας της Ύδρας των Υδραίων, της Ύδρας της Ελλάδος, της Ύδρας του παγκόσμιου πολιτισμού, του θαύματος της φύσης και των ανθρώπων, που δεν χρειάζεται στολίδια πέρα από αυτά που της έδωσε ο Θεός και η φύση.

* Κεντρική φωτογραφία: Ο Παναγιώτης Τέτσης με τον Μανόλη Τσακίρη, στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τραπέζης, στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Μ. Τσακίρη

* Μανόλης Τσακίρης – Συγγραφέας. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1977

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα