Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες γιόρτασαν τα Ναυαρίνεια 2019

Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες γιόρτασαν τα Ναυαρίνεια 2019
navarinia.gr

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Η Πύλος βρέθηκε για ακόμη μια χρονιά στο επίκεντρο όλου του κόσμου, τιμώντας και αναβιώνοντας τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ένα από τα πιο ηρωικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος γιόρτασε την 192ή επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας με τα Ναυαρίνεια 2019, ένα τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

Τις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού, παρακολουθήσαν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες, ενώ τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία και τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

navarinia.gr
 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.

Ειδικότερα, η ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αναβίωσε για ακόμα μία χρονιά, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, μέσα από την αναπαράσταση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος. Ο ουρανός έλαμψε και η ιστορική ναυμαχία ζωντάνεψε ξανά 192 χρόνια μετά, με τη συμμετοχή 5 σπάνιων παραδοσιακών ιστιοφόρων, του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών (ένα εκ των οποίων χρονολογείται πριν από το 1900) και τη βοήθεια ειδικών οπτικοακουστικών μέσων και πυροτεχνημάτων. Αξίζει να αναφερθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Συλλόγου για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας» και του αντιπροέδρου του  Νικολάου Βλαβιανού, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε ομοίωμα σκάφους εποχής με πλήρη εξαρτισμό για τις ανάγκες της αναπαράστασης παίζοντας το ρόλο της τουρκικής ναυαρχίδας. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με ζωντανή αφήγηση, περίμενε τους επισκέπτες, με ένα καμβά εναέριων πυροτεχνημάτων να κλείνουν την εκδήλωση. Πρόκειται για μια γιορτή που τιμά την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία βάζοντας την σφραγίδα τους για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

navarinia.gr
 

Η ασφάλεια και η διευκόλυνση των πολιτών επιτεύχθηκε χάρις την αμέριστη υποστήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, του Λιμεναρχείου Πύλου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου, του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας Πύλου, του Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας), των εργαζομένων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής που υποστήριξαν με τον εθελοντισμό τους και σεβάστηκαν τους κανονισμούς ασφαλείας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, με την διοργάνωση της ιστιοδρομίας παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών, στον όρμο του Ναυαρίνου υπό την αιγίδα του ΝΑΣΠ «ΝΕΣΤΩΡ» και του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, συνεχίστηκε με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Κυριών Πύλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου και τελείωσε με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων του εικαστικού Γεωργίου Μπουζούνη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Denis Gaille.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Άρης του Τσαμαδού». Επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Βασίλης Βρεττάκος και ο Διονύσης Καραλής (Επιτροπή Ναυαρινείων), σε συνεργασία με τους Νικόλαο Βλαβιανό (Σύλλογος Πρωτέας), Γεώργιο Βοζίκη (μέλος του Ινστιτούτου Ναυπηγικής Τέχνης), Άρη Αρβανιτάκη (Διευθύνων Σύμβουλος του Νηογνώμονα Φοίνιξ) και Μαρία Γαλούφα (αρχαιολόγου).

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο Πρόεδρος του European Maritime Heritage, David Morgan και μέλη του Δ.Σ Tomas Hoppe, Nice Edvine List Peterson και Jian Matias Vesterman.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση υπέρ των Γάλλων θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832 και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ με την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Παλαιό Λιμάνι της Πύλου.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου τελέστηκε δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο. Κατά την διάρκεια των τριήμερων εορτασμών όσοι βρέθηκαν στην Πύλο είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη φρεγάτα «Ψαρά» και το ρωσικό περιπολικό πλοίο «Vasily Bykov».

navarinia.gr
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version