Πινακοθήκη Βογιατζόγλου: Τα διαμάντια της ελληνικής ζωγραφικής στη γειτονιά σου

default image

Μετά από 30 χρόνια συλλεκτικής δραστηριότητας, ο Γ. Βογιατζόγλου αποφάσισε να δημιουργήσει μία Πινακοθήκη- στέγαστρο έργων ελληνικής ζωγραφικής τέχνης στη γενέτειρά του, τη Ν. Ιωνία. Το NEWS 247 βρέθηκε εκεί, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια (Pics)

Τριάντα χρόνια αδιάκοπου ενδιαφέροντος για την τέχνη και τη συλλογή “διαμαντιών” της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Τριάντα χρόνια επιμέλεια και συντήρηση κλασικών αριστουργημάτων που χρονολογούνται από το 1870 και φτάνουν μέχρι το 1935.

Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Βογιατζόγλου – συλλέκτης έργων τέχνης και γέννημα – θρέμμα Νέας Ιωνίας, αποφάσισε φέτος να γιορτάσει με έναν ξεχωριστό τρόπο την επέτειο των 100 χρόνων ελληνικής ζωγραφικής.

Αποφάσισε να διαθέσει σε δημόσια θέα την σπάνια συλλογή του, την οποία με κόπο και μεράκι εμπλουτίζει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για γνήσια έργα κυρίως, Ελλήνων ζωγράφων.

Που στέγασε τα κοσμήματα της τέχνης; Σε ένα διώροφο και πλήρως ανακαινισμένο κτίριο στη γειτονιά του. Στη Νέα Ιωνία. Μακριά από το κέντρο. Έτσι επισφραγίζεται η νέα πνοή που παίρνει η σχέση τέχνης και πολίτη.

Η συλλογή συγκεντρώνει διαφορετικές τάσεις και ρεύματα που συνέβαλαν στην ιστορία και την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής, τα οποία παρουσιάζονται χρονολογικά σε 5 ενότητες. Το τελάρο, οι πλαστικές αξίες της ζωγραφικής αποτελούν τη φυσιογνωμία της συλλογής που στο σύνολό της υμνεί τον άνθρωπο.

Η Πινακοθήκη “Σπάρτη” εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου και μάς καλεί να είμαστε όλοι εκεί.

“Στην εναρκτήρια έκθεση που καλύπτει την περίοδο από το 1870 έως το 1935 παρουσιάζεται με γνώση και πληρότητα ο κόσμος των ζωγράφων και καλείται ο θεατής να τον ανιχνεύσει με τους προσωπικούς του κώδικες, ώστε να σχηματίσει τη δική του γνώμη για το πώς αποτυπώθηκε η ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και πώς διαμορφώθηκε η φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής τέχνης”, αναφέρει η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στην έκθεση Βογιατζόγλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία και τη διάθεση του κ. Βογιατζόγλου να δημιουργήσει ένα χώρο φιλικό προς τους ανθρώπους. Ο κ. Γιώργος Βογιατζόγλου δείχνει τον κόπο του και τις επιλογές του δωρεάν. Σκεφτείτε ότι η Εθνική Πινακοθήκη έχει κλείσει και ο κόσμος δεν μπορεί να δει ελληνική ζωγραφική. Δεν μπορούν οι νέοι να δουν τι θα πει Μώραλης, τι θα πει Παρθένης, τι θα πει Φασιανός. Σκεφτείτε λοιπόν, ότι όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στη Νέα Ιωνία και μάλιστα δωρεάν”, είχε σχολιάσει σε παλιότερη συνέντευξή της στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Κυπραίου, ενώ αναφερόμενη στο ρόλο του κ. Βογιατζόγλου ως συλλέκτη έργων τέχνης, λέει χαρακτηριστικά:

“Οι συλλέκτες διαλέγουν πριν από εμάς, για εμάς και συνήθως διαλέγουν τολμηρά. Διαλέγουν όσα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου Πολιτισμού στερούν από τον κόσμο και τελικά, επαναπροσδιορίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Η έκθεση στεγάζεται εκτός κέντρου, σε μία ιστορική γειτονιά, κάτι που προσδίδει συμβολικό χαρακτήρα. “Σημαίνει ότι ο κ. Βογιατζόγλου δεν ξέχασε ούτε από πού είναι, ούτε ποιος είναι. Αν προσπαθούμε να αποξενώσουμε τον εαυτό μας από την μνήμη, είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί”, είχε υπογραμμίσει παλιότερα η κ. Κυπραίου.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο της Πινακοθήκης, εκτός από τα έργα Ελλήνων ζωγράφων, θα φιλοξενηθούν και μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου

Η Κάτια Γέρου διαβάζει Σαχτούρη και Καρούζο σε μία βραδιά γεμάτη μουσική και φίλους τεχνών, προς τιμή της Ελένης και του Θάνου Κωνσταντινίδη.

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου

Μελεντίνη. Μια avant garde, ποπ τραγουδίστρια που μας ταξιδεύει με τον δικό της αισθαντικό τρόπο στην Ιρλανδία, με παραδοσιακά τραγούδια μέσα από νανουρίσματα.

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

Τι μπορείτε να δείτε στην Έκθεση “Σπάρτη”:

 

(Γιάννης Τσαρούχης, 1910 – 1989, “Ο Ναύτης”)

(Kωνσταντίνος Μαλέας, “Τοπίο με Θάλασσα”)

(Γιάννης Γαΐτης, 1923-1984, “Κόκκινο ανθρωπάκι με μυρμήγκια”)

 

(Κώστας Τσόκλης, “Κουβάδες”)

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.vogiatzogloucollection.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα