Πομπηία: Στο φως έργα ερωτικής τέχνης χωρίς ταμπού στα ερείπια της αρχαίας πόλης

Πομπηία: Στο φως έργα ερωτικής τέχνης χωρίς ταμπού στα ερείπια της αρχαίας πόλης
Πομπηία ASSOCIATED PRESS

Οι ανασκαφές στην Πομπηία έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα ερωτικών έργων τέχνης και όχι μόνο μέσα στα πορνεία της εποχής, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά και στα σπίτια καθημερινών ανθρώπων.

Μια νέα ματιά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν την σεξουαλικότητα και την ερωτική ζωή οι άνθρωποι στην Πομπηία αποσκοπούν να δώσουν τα έργα τέχνης που βρέθηκαν μεταξύ των ερειπίων.

Περίπου 70 κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων δύο μεταλλίων διακοσμημένων με εικόνες σατύρων και νυμφών που εντοπίστηκαν σε ένα τελετουργικό άρμα, το οποίο ανακαλύφθηκε πέρυσι στην Πομπηία, αναμένεται να εκτεθούν στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας από τις 21 Απριλίου.

Στα σπίτια υπήρχαν νωπογραφίες ερωτικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης μιας που απεικονίζει τον θεό της γονιμότητας, Πρίαπο, να ζυγίζει τον ανδρισμό του σε μια ζυγαριά, η οποία βρέθηκε το 2018 ενώ στην έκθεση φιλοξενείται ακόμα μία σκηνή με τη φιγούρα της Λήδας να μένει έγκυος από τον Ρωμαίο θεό Δία, μεταμφιεσμένο σε κύκνο, η οποία ανακαλύφθηκε το 2019.

“Προφανώς στα σπίτια των πλουσίων υπήρχαν περισσότεροι πίνακες, όμως οι ερωτικές εικόνες ήταν πολύ συνηθισμένες στην Πομπηία” ανέφερε ο Gabriel Zuchtriegel διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. “Τα περισσότερα ερωτικά έργα τέχνης έχουν να κάνουν με το πως οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την ελληνική κουλτούρα ως πολιτιστικό κώδικα, καθώς πολλά από αυτά αφορούν την ελληνική μυθολογία καθώς και ιστορίες από την ελληνική παράδοση”.

Έργα τέχνης που απεικονίζουν ζευγάρια σε ερωτικές σκηνές έχουν βρεθεί σε σπίτια, ύστερα από ανασκαφές, αντίστοιχα έργα με αυτά που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σε κάποιο πορνείο της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης όπως το Λουπανάρ, που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου.

“Οι ερευνητές, έτειναν να ερμηνεύουν την ύπαρξη δωματίων, διακοσμημένα με τέτοιου είδους έργα τέχνης, ως πορνεία. Όμως η πραγματικότητα είναι πως υπήρχε χώρος για την ερωτική τέχνη και μέσα στα σπίτια”.

Η αρχαία καθημερινή ζωή ήταν το ίδιο πολύπλοκη με τη δική μας σήμερα. Και είναι ριψοκίνδυνο να προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει όσα συνέβαιναν σε αυτά τα μέρη κρίνοντας μόνο από μια εικόνα”, υπογράμμισε ο Zuchtrigel.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει επιπλέον ομοερωτικές σκηνές μεταξύ των οποίων ένα άγαλμα που βρέθηκε στην Casa del Bracciale d’oro ή αλλιώς “House of the Gold Bracelet, μια από τις πιο πλούσιες κατοικίες της Πομπηίας, το οποίο αναπαριστά έναν νεαρό άντρα που υπηρετεί τον αφέντη του τόσο κατά τη διάρκεια των συμποσίων όσο και στην ερωτική τους ζωή.

“Οι άνθρωποι κοιτούν τις ερωτικές εικόνες της Πομπηίας και βλέπουν απελευθέρωση αλλά και τότε υπήρχαν γραπτοί και άγραφοι κανόνες και δεν πρόκειται ακριβώς για έναν κόσμο σπουδαίας απελευθέρωσης. Για παράδειγμα όσον αφορά την ομοφυλοφιλία… Σίγουρα ήταν ανεκτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχαιρε το ποσοστό της συμμετοχής ή της αποδοχής, για το οποίο σήμερα μαχόμαστε”.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα