Σήμα κινδύνου από τους διοργανωτές θεατρικών και μουσικών παραστάσεων

Σήμα κινδύνου από τους διοργανωτές θεατρικών και μουσικών παραστάσεων
Ηρώδειο Eurokinissi

Με συνέντευξη Τύπου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών αιτούνται άμεση ρύθμιση για περισσότερους θεατές και έκτακτη οικονομική στήριξη.

«Δεν κάνουμε αντιπολίτευση,» τόνισε ο Γρηγόρης Βαλτινός, αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών (και πασίγνωστος ηθοποιός), λίγο πριν το τέλος της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΘΠ) προκειμένου να δημοσιοποιήσουν φλέγοντα αιτήματα του κλάδου. Τα οποία παραμένουν εκκρεμή παρά την ταρατατζούμ εξαγγελία της επανεκκίνησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στις 28 του μήνα.

Και για του λόγου το αληθές, η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του ΠΣΔΠΕ, έκανε μια σύντομη αναδρομή σε ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες που πήρε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και του εγκλεισμού. Ανάμεσά τους, η κατάρτιση του Μητρώου Καλλιτεχνών, η ψήφιση της ρύθμισης για τα βάουτσερ των ματαιωμένων συναυλιών (παρατάθηκε η ισχύς τους έως τις 30/09/2022), η μη καταβολή του παράβολου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, και η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% για το στρίμινγκ.

Μεταξύ, βέβαια, των περσινών θετικών μέτρων συγκαταλεγόταν και η επιδότηση κενών θέσεων σε θέατρα και πολιτιστικούς χώρους. Μέτρο το οποίο ψηφίστηκε μεν, αλλά τα προβλεπόμενα ποσά δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί… Ομοίως, κάποιες επιχορηγήσεις προς τις περιφέρειες, που εγκρίθηκαν με σκοπό να στηριχτεί η ελεύθερη πολιτιστική αγορά, επίσης δεν απορροφήθηκαν ποτέ.

Τα αιτήματα που καίνε

«Είμαστε λιτοί, φειδωλοί και συγκαταβατικοί σε ό,τι ζητάμε, προκειμένου να γίνουμε λειτουργικοί,» ανέφερε κάποια στιγμή ο κ. Βαλτινός. Οπότε, τι ζητάνε από την πολιτεία οι άνθρωποι που διοργανώνουν τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες που, τυπικά τουλάχιστον, επιστρέφουν σε μια κάποια κανονικότητα αυτό το καλοκαίρι; Το μείζον πρόβλημα, που χρήζει άμεσης επίλυσης, είναι πως η προ ημερών εξαγγελθείσα χωρητικότητα του 50% γι’ αυτές τις πολιτιστικές συναθροίσεις είναι απλά μη βιώσιμη για τον ήδη λαβωμένο κλάδο. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, βέβαια. Η κα Σταματάκη τα συνόψισε ως εξής:

  • Άμεση αύξηση χωρητικότητας στο 75%, ποσοστό, υπενθυμίζεται, που έχει ήδη εγκριθεί για την λειτουργία των θερινών κινηματογράφων.
  • Οικονομική ενίσχυση του κλάδου, κατ’ αναλογία με εκείνη που δόθηκε σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, αφού, ενόψει της επανέναρξης δραστηριοτήτων, προκύπτουν έκτακτες δαπάνες.
  • Ατελή (δωρεάν, δηλαδή) διάθεση των υπαίθριων θεάτρων και συναφών πολιτιστικών χώρων στους παραγωγούς, είτε πρόκειται για χώρους που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε για εκείνους που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ. Εναλλακτικά, καταβολή μέρους του ενοικίου του χώρου από το υπουργείο.
  • Μη καταβολή του παράβολου υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) στους χώρους που εποπτεύονται από αρχαιολογικές εφορείες (το μέτρο είχε ισχύσει πέρυσι).
  • Άμεση ανακοίνωση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα διέπει τις ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφού η καθυστέρηση καθιστά αδύνατο τον σχεδιασμό των παραγωγών.
  • Αποζημίωση των παραγωγών στις περιπτώσεις αιφνιδιαστικής ακύρωσης μιας εκδήλωσης με υπαιτιότητα τρίτου (συνήθως τοπικών αρχών).
  • Εξεύρεση μιας δημοσιονομικής λύσης, ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου να μπορούν να συμμετέχουν στις επιδοτούμενες δράσεις του ΥΠΠΟΑ («Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και συναφή προγράμματα) ισότιμα με τις διάφορες ΑΜΚΕ, οι οποίες επιδοτούνται κανονικότατα.
  • Έκδοση σαφών οδηγιών προς δήμους, αστυνομικές και περιφερειακές αρχές της επικράτειας, ώστε να μην συγχέονται οι οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις με μπιτς πάρτι, πανηγύρια, και γαμοβαφτίσια.
  • Επιδότηση των εταιρειών παραγωγής με το 40% επί των κενών θέσεων.
  • Οικονομική στήριξη των δήμων για αγορά πολιτιστικών θεαμάτων που περιοδεύουν ανά την επικράτεια

Βαλτινός, Σταματάκη, και ο θεατρικός παραγωγός, Διονύσης Παναγιωτάκης, που επίσης συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισαν με κάθε τρόπο πως οι επαγγελματίες του ζωντανού θεάματος, μετά από μήνες απραξίας, έχουν πληγεί ίσως ανεπανόρθωτα. Και πως όποια περαιτέρω καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων θα βάλει ξεκάθαρα ταφόπλακα στον κλάδο. «Είμαστε στην ΜΕΘ και περιμένουμε να ‘ρθει το φάρμακο,» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. «Αλλά μέχρι να έρθει, εμείς θα έχουμε πεθάνει.»

Πράγματι, η αναίτια κωλυσιεργία και η γνωστή τακτική από τον Άννα στον Καϊάφα φαίνεται πως βρίσκεται στη ρίζα του όλου ζητήματος. Διότι, όπως τονίστηκε πανταχόθεν στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, παρά την ρητή στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η ικανοποίησή τους προσκρούει σε… άλλα υπουργεία.

«Νομίζω,» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτινός, «ότι η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία που εμπλέκονται γίνεται ακριβώς για τον λόγο αυτής της καθυστέρησης. Όταν το ΥΠΠΟΑ σε παραπέμπει στο Εργασίας, το Εργασίας στο Ανάπτυξης, το Ανάπτυξης στο Οικονομικών και στο Υγείας, καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ ωραίες και βολικές οι δικαιολογίες αυτές, ώστε το αρμόδιο για μας υπουργείο να λέει “βεβαίως, είναι δίκαια όλα αυτά και θα τα υποστηρίξουμε”, αλλά επί της ουσίας [να μην γίνεται τίποτα]. Έχουν αποδεχτεί τα αιτήματά μας, απλώς μπορεί να εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια,» κατέληξε σκωπτικά ο κ. Βαλτινός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα