Στα χέρια του δήμου Αθηναίων τα ιστορικά Ολύμπια

Το δημοτικό μουσικό θέατρο Μαρία Κάλλας

Για δέκα χρόνια μισθώνεται η πάλαι ποτέ στέγη της Εθνική Λυρικής Σκηνής, προκειμένου τα μουσικά σχήματα του δήμου να έχουν τη δική τους στέγη.

Και το όνομα αυτού «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας». Το θρυλικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 59, που για περισσότερα από 70 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, περνάει στα χέρια του δήμου Αθηναίων, για μια δεκαετία, με μίσθωση από την ιδιοκτήτρια Εθνική Τράπεζα,  και ανοίγει ξανά τις πόρτες του τη Δευτέρα (3 Δεκεμβρίου) με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων και το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

Το αποκατεστημένο με μόλις 40.000 κτίριο θα λειτουργεί ως στέγη των μουσικών συνόλων του δήμου με ετήσιο προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

 «Στόχος μας είναι ο εμβληματικός αυτός χώρος να γίνει ξανά και να παραμείνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της πόλης» τόνισε  ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης . «Όσο παρέμενε κλειστός μετά τη μετακόμιση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν μία πληγή για την πόλη».

Στόχος του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, που αναλαμβάνουν την ιστορική σκηνή, είναι να «επαναπροσδιορίσει τη λυρική ταυτότητα του θεάτρου και να αποτελέσει έναν προορισμό με διεθνή προβολή ενώ κάλεσε όλους να επιλέξουν να επισκεφθούν το νέο δημοτικό μουσικό θέατρο περνώντας ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο μέσα από τις καλλιτεχνικές παραγωγές του».  

Ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του «Ολύμπια», παρουσίασε το πρόγραμμα του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου για τη φετινή περίοδο.  Η είσοδος για την παράσταση «Όνειρο θερινής νυκτός» , από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται την ίδια μέρα από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Γενικά, η τιμολογιακή πολιτική του θεάτρου θα είναι κοινωνική, με εισιτήρια ακόμη και 3 ευρώ και εκδηλώσεις δωρεάν (τουλάχιστον μια μεγάλη συναυλία δωρεάν του μήνα).

Λίγες μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η κωμική όπερα «Ορφέας στον Άδη» του Jacques Offenbach –η εμβληματικότερη ίσως της δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Με τη πρώτη παραγωγή λυρικού θεάτρου της σεζόν, γιορτάζουμε τόσο την επαναλειτουργία του θεάτρου, όσο και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Offenbach, πατέρα της γαλλικής οπερέτας.

Το δημοτικό μουσικό θέατρο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης «Χριστούγεννα στην Αθήνα» φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά.

SHARE: