Στο μουσείο του “μάγου” Uri Geller: Λυγισμένα κουτάλια, αβγά εξωγήινων και μπάλες του Da Vinci

Στο μουσείο του “μάγου” Uri Geller: Λυγισμένα κουτάλια, αβγά εξωγήινων και μπάλες του Da Vinci
O Uri Geller AP Photo

Ο Ισραηλινός μάστερ της τηλεπάθειας Γιούρι Γκέλερ εγκαινίασε το μουσείο του στο Ισραήλ με τα πιο απίθανα εκθέματα που διηγούνται τη ζωή του.

Είναι ταχυδακτυλουργός, μέντιουμ και οι παλαιότεροι σίγουρα τον θυμόμαστε σε αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές των 90ς να λυγίζει κουτάλια με τις εντυπωσιακές… ψυχοκινητικές του ικανότητες(!). Από τότε ο Ισραηλινός μάστερ της τηλεπάθειας Γιούρι Γκέλερ (Uri Geller), σόου του οποίου βλέπαμε και στον ΑΝΤ1 για ένα φεγγάρι, έχει ζήσει – όπως ο ίδιος περιγράφει – μια ζωή πραγματικό παραμύθι.

Ταξίδια σε όλο τον κόσμο, γνωριμίες με celebrities και αρχηγούς κρατών, φιλίες με πασίγνωστα ονόματα από τον χώρο της τέχνης και της πολιτικής και κάποιες επαφές… τρίτου τύπου με εξωγήινους (γιατί ναι υπάρχουν και σύντομα θα μας επισκεφθούν και επίσημα, όπως ισχυρίζεται).

Σήμερα είναι πλέον 75 ετών, ισχυρίζεται ότι έχει λυγίσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κουτάλια με το μυαλό του και θεωρεί την περπατησιά του στον πλανήτη ένα θαύμα άξιο να μπει σε… μουσείο.

“Σε ηλικία 5 ετών λύγισα το πρώτο μου κουτάλι”

O Uri Geller στο σόου "The next Uri Geller", Γερμανία, 2008. Hermann J. Knippertz/AP Photo

Ο Γιούρι Γκέλερ γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1946, σε φτωχή οικογένεια στο Τελ Αβίβ και ισχυρίζεται ότι είναι μακρινός συγγενής του Σίγκμουντ Φρόυντ από την πλευρά της μητέρας του. Σε ηλικία 5 ετών, όπως δηλώνει, λύγισε το πρώτο του κουτάλι, όταν ανέμελα ένα μεσημέρι έτρωγε τη σούπα του. Κατόπιν, τρόμαζε – όπως ισχυρίζεται – τους συμμαθητές του με τις δυνάμεις του στα διαλείμματα!

Σε ηλικία 11 ετών, χώρισαν οι γονείς του και μετακόμισε στη Λευκωσία. Στην ηλικία των 18 ετών, προσχώρησε στην Ταξιαρχία του Ισραηλινού Στρατού, με την οποία υπηρέτησε στον Πόλεμο των Έξι ημερών του 1967 και τραυματίστηκε.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον χώρο του… μόντελινγκ, το 1968 και το 1969, αποφάσισε να γίνει ένας “psychic superstar”. Πολύ γρήγορα έγινε γνωστός για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, όπου με “μαγικό” τρόπο λύγιζε κουτάλια και έκανε διάφορα ταχυδακτυλουργικά κόλπα (αν και ο Γκέλερ πάντα υποστήριζε ότι οι δυνάμεις του είναι πραγματικές).

Το όραμα για το μουσείο

O Uri Geller λυγίζει και κλειδιά - Δίπλα του ο καθηγητής John Hasted του Berkbeck College και ο John Taylor του King's College/1974 John Glanvill/AP Photo

Μετά από μία 50χρονη πορεία γεμάτη συγκινήσεις, το 2015 ο Geller αποφάσισε να εγκαταλείψει τα μαρμάρινα πατώματα του υπερπολυτελούς αρχοντικού του στο Μπερκσάιρ της Αγγλίας και να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη του Ισραήλ. Αγόρασε, πληρώνοντας 6 εκατομμύρια δολάρια, ένα εντυπωσιακό κτίριο στην Jaffa, το οποίο εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι “έκρυβε” στα θεμέλιά του ένα ιστορικό εργοστάσιο σαπουνιού, του 19ου αιώνα.

Πέντε χρόνια αργότερα και αφού πήρε τις κατάλληλες άδειες, συγκέντρωσε κατέγραψε και οργάνωσε εκατοντάδες αντικείμενα της ζωής του, έφτιαξε ένα μουσείο αφιερωμένο στον… τρισμέγιστο εαυτό του! Ο ίδιος δηλώνει σε όλες του τις συνεντεύξεις ότι όταν πρωτογνώρισε την … επιτυχία έγινε εγωκεντρικός και επιδειξιομανής.

Επιζητούσε με επιμονή να βρίσκεται στο πλευρό διάσημων και να δημιουργεί μαζί τους ένα κομμάτι… ιστορίας. Αργότερα όμως κατάλαβε ότι τίποτα δεν διαρκεί για μία ζωή, εκτός ίσως από ένα… μουσείο για τη ζωή του!

Ο πολύς κόσμος τον γνωρίζει σαν έναν τηλεοπτικό ταχυδακτυλουργό που λυγίζει κουταλάκια του γλυκού. Στο δρόμο τον σταματούν για μία φωτογραφία. Σηκώνει το μανίκι και τους δείχνει το τατουάζ του. Ένα κουτάλι στη μέσα πλευρά του αγκώνα που όταν λυγίζει το χέρι του, φαίνεται να λυγίζει και αυτό! Έξυπνο και πιασάρικο. Όμως ο Γιούρι θέλει να ξέρει ο κόσμος ότι οι εμπειρίες του ήταν πολύ παραπάνω από μερικά στραβωμένα κουτάλια. NASA και CIA έχουν μελετήσει τις δεξιότητές του. Είναι δυνατόν όλα αυτά να χαθούν;

Από το σόου "The next Uri Geller" / 2008 Hermann J. Knippertz/AP Photo

“Όχι”, απαντάει ο Γιούρι και παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι ακόμα και σήμερα νιώθει να τον εκπλήσσει ο ίδιος του ο… εαυτός! Έχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ ως τραγουδιστής, έχει γράψει 14 βιβλία και θεωρεί τον εαυτό του ταλαντούχο ζωγράφο με έργα επηρεασμένα από τον μέντορά του… τον Dali. Επόμενη στάση, το μουσείο του.

Κάθε έκθεμα έχει τη δική του ιστορία

Πέντε χρόνια ασχολήθηκε αγόγγυστα με την ανακαίνιση του παλιού εργοστασίου, το οποίο μεταμόρφωσε σε ναό λατρείας. Στην είσοδο του μουσείου, τον επισκέπτη υποδέχεται το μεγαλύτερο σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες κουτάλι του κόσμου, μεγέθους 16 μέτρων. Τα εκθέματα παρουσιάζονται… γραμμικά με χρονολογική εξέλιξη, αφού ο Γκέλερ διηγείται την ιστορία του μέσα από τα τιμαλφή του.

Σημαντική θέση στο μουσείο έχει η μεγάλη συλλογή του από φωτογραφίες με celebrities, η κάθε μία με μια ιστορία. Οι αίθουσες δεν έχουν ούτε ένα εκατοστό ανεκμετάλλευτο! Αντικείμενα που του χάρισαν οι διάσημοι, αλλά και πολύτιμα μεμοραμπίλια μεγάλων προσωπικοτήτων βρίσκονται σε περίοπτη θέση.

Ποζάρει με τον Μάικλ Τζάκσον και τον Νταλί, αλλά και με τους Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον, Νέλσον Μαντέλα… και τον δικτάτορα Καντάφι. Ένα αγαλματίδιο από τον Μαχάτμα Γκάντι, γάντια του μποξ από τον Μοχάμεντ Άλι, το μπουφάν του τραγουδιστή του “Thriller”, που μάλιστα είχε παντρέψει τον Γκέλερ.

Ανάμεσα στα εκθέματα – όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ που αφορούν στο μουσείο – υπάρχουν: ένας κρύσταλλος ηλικίας 55 εκατομμυρίων χρόνων και ένα βαδιστικό μπαστούνι καλυμμένο με αληθινά διαμάντια, δώρο του βασιλιά της Νιγηρίας. Παντού στον χώρο διάσπαρτα λυγισμένα κουτάλια θυμίζουν στον επισκέπτη τις δυνατότητες του … νου! Κάπου εκεί και μια κρυστάλλινη μπάλα που του έδωσε ο θρυλικός καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί και ανήκε – όπως ισχυρίζεται- στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Πάταγο στους επισκέπτες σίγουρα κάνει το μικρό επιχρυσωμένο αβγό με το οποίο λέγεται ότι ο Τζον Λένον επικοινωνούσε με τους εξωγήινους. Εντυπωσιακή η Cadillac του ‘76 καλυμμένη με 2.600 κουτάλια (που προέρχονται από γνωστά ονόματα όπως ο Τσώρτσιλ, ο Κένεντι, ο Τζέιμς Ντιν, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Sting, ο Σαντάμ Χουσεΐν κ.αλ.).

O Uri Geller ψάχνει το συγκεκριμένο κουτάλι που του έδωσε ο φίλος και κουμπάρος του Michael Jackson, το οποίο έχει λυγίσει και "κολλήσει" πάνω στην περίφημη Cadillac που τώρα βρίσκεται στο μουσείο του. Lefteris Pitarakis/AP Photo

Ένα τεράστιο πορτρέτο του Ιησού και μία κρυστάλλινη σφαίρα, που ίσως ανήκε στον Τσάρο Νικόλαο ΙΙ, γίνονται θέμα συζήτησης στην περιήγηση των επισκεπτών.

“Ο Τζον Λένον μου έδωσε το αβγό, λέγοντας ότι είναι από κάποιον εξωγήινο. Του είπα “Τι κάπνιζες;” αλλά μου ορκίστηκε ότι λέει αλήθεια.

Ο Geller “τρέχει” το μουσείο ακούραστα και με πάθος, κάνοντας ο ίδιος κάποιες ξεναγήσεις, αλλά επιμένει ότι τίποτα δεν γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους. Όλα τα έσοδα πάνε σε οργανώσεις για παιδιά με προβλήματα καρδιάς.

Είναι ένα ασυνήθιστο μουσείο που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού και εγώ είμαι ένας ξεναγός που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο” λέει ο Γιούρι και μας θυμίζει ξανά το αγαπημένο του ρητό από τον Όσκαρ Ουάιλντ: “Μόνο ένα πράγμα στη ζωή είναι χειρότερο από το να σε συζητάνε και αυτό είναι το να μη σε συζητάνε καθόλου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα