Τα Μουσεία γιορτάζουν με τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον κόσμο

Τα Μουσεία γιορτάζουν με τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον κόσμο
Τα μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τα πάντα γύρω τους. Pixabay

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι της Αθήνας προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις!

Να ξεχυθούμε στις γειτονιές και στα Μουσεία τιμώντας και γιορτάζοντας τη δύναμη και τον ρόλο τους. Αυτό μας καλεί να κάνουμε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τέταρτη 18 Μαΐου.

Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τα πάντα γύρω τους. Απαράμιλλα μέρη ανακάλυψης, μας διδάσκουν το παρελθόν και ανοίγουν το μυαλό μας σε νέες ιδέες – δυο βασικά βήματα για “χτίσουμε” ένα καλύτερο μέλλον. Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη στη “Δύναμη των Μουσείων”. Μετά από μία επιβεβλημένη “σιωπή” λόγω κορονοϊού οι χώροι τέχνης, απάγκιο κι απανέμι των φιλότεχνων, επανέρχονται δυναμικά για να προσφέρουν μεταξύ άλλων νέες ευκαιρίες για ενδοσκόπηση.

Η είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, είναι ελεύθερη.

Οι φετινές διοργανώσεις μας στέλνουν από το Μουσείο Ακρόπολης, στο ΕΜΣΤ και τις δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ και από το Ίδρυμα Γουλανδρή στην Τεχνόπολη και στο Μουσείο Μπενάκη.

Η δύναμη των μουσείων είναι εδώ – Τα μουσεία είναι η δύναμή τους!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων ICOM

Η φετινή γιορτή των Μουσείων όλου του κόσμου εξερευνά τη δυναμική τους ως φορείς κοινωνικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης. Τρεις είναι οι πυλώνες της φετινής θεματικής. Ο πρώτος είναι η βιωσιμότητα, με τα μουσεία να εξελίσσονται σε στρατηγικούς παίκτες στις τοπικές κοινότητες για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Δεύτερος πυλώνας είναι η δύναμη της καινοτομίας σε θέματα ψηφιοποίησης και προσβασιμότητας. Και τέλος, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινοτήτων μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των μουσείων.

Το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης –MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο. Δείτε το πρόγραμμα του MOMus, εδώ!

Μουσείο Ακρόπολης

Η Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης στο Μουσείο Ακρόπολης Giorgos Vitsaropoulos

Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Με αυτή την ευκαιρία, το Μουσείο θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα “Κρυφές ιστορίες διασποράς” και “Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές”, ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο “Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού”.

  • “Κρυφές ιστορίες διασποράς”

Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιές ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοί πρωταγωνίστησαν σε αυτές; Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και σας καλούν να ανακαλύψετε μαζί τους τις, όχι και τόσο γνωστές, ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.

Info: Ημέρα: 18/5, Αγγλικά: 12:00 & 14:00, Ελληνικά: 17:00 & 18:00, Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η παρουσίαση θα συνεχιστεί κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12, στις 11:00 στα αγγλικά και στις 13:00 στα ελληνικά.

Η αφαίρεση της νότιας μετόπης 27 του Παρθενώνα από τα συνεργεία του Elgin. Ανυπόγραφη υδατογραφία του 1805, βασισμένη σε σχέδιο του E. Dodwell του 1801. Μουσείο Ακρόπολης


  • Οικογενειακό έντυπο / “Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού”

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση του εντύπου “Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού” για παιδιά και οικογένειες, στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου.

Οι μικροί μας επισκέπτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του Μουσείου, στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Εκεί τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου! Όμως όχι όλα… Ένα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο. Στο τέλος τα παιδιά περιγράφουν με ζωγραφιές και λέξεις τα αισθήματα που τους γεννά ο χωρισμός των γλυπτών στις ειδικές σελίδες του εντύπου και τις αφήνουν στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησής τους.

  • Παρουσίαση “Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές”

Στο πλαίσιο του έργου “Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης” το Μουσείο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά διαδραστικών εφαρμογών εγκατεστημένων σε οθόνες αφής, που ωστόσο παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Όμως, στις 18 Μαΐου οι οθόνες ανοίγουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι μας θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του Μουσείου, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους εκθεσιακούς του χώρους και δημιουργούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Info: Ημέρα: 18/5, Ώρες: 11:00 – 14:00.

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή με διευρυμένο ωράριο

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και υποδέχεται όλους τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 20:00. Επισκεφθείτε τη μόνιμη Συλλογή του Ιδρύματος, μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Στη Συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή περιλαμβάνονται σπάνια έργα καλλιτεχνών που σημάδεψαν τον 19ο και 20ο αιώνα, όπως Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Klee, Giacometti, Bacon, Pollock, Lichtenstein, Chagall, Botero, καθώς και έργα σημαντικών νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης, Στάμος, Takis, Chryssa κ.ά.

Παράλληλα, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση “Το Βήμα: 100 χρόνια γράφουμε ιστορία”, ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια της ιστορικής εφημερίδας που προσφέρει ένα σπάνιο, συναρπαστικό ταξίδι στην ελληνική και παγκόσμια Ιστορία όπως την κατέγραψαν οι έγκριτες δημοσιογραφικές υπογραφές της εφημερίδας στα 100 χρόνια ζωής της μέσα από περισσότερα από διακόσια δημοσιεύματα.

Μουσείο Μπενάκη και Τάξη σε ζωντανή σύνδεση!

Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει με ένα διαδραστικό online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για απομακρυσμένα σχολεία Μουσείο Μπενάκη

Εκτός από την ελεύθερη είσοδο στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Πινακοθήκη Γκίκα) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, το μουσείο γιορτάζει με ένα διαδραστικό online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για απομακρυσμένα σχολεία

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη θα προσφέρει για πρώτη φορά σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ζωντανή σύνδεση.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές μιας σχολικής τάξης θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στη Νεοελληνική Συλλογή. Ακολουθώντας μία επιλεγμένη διαδρομή, τα παιδιά θα γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των περασμένων αιώνων σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, θα παρατηρήσουν τα αντικείμενα, θα εκφράσουν απορίες, θα μοιραστούν με τους ανθρώπους του Μουσείου εντυπώσεις και συναισθήματα.

ΕΜΣΤ με προβολές και συναυλίες

Δέκα περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα Γρέγου, παραχώρησε στο ασφυκτικά γεμάτο από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και ανθρώπους του Πολιτισμού αμφιθέατρο του μουσείου, στο Φιξ της Λεωφόρου Συγγρού, μια χειμαρρώδη συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε για όλα και ουσιαστικά επανακαθόρισε το στίγμα του οργανισμού. Eurokinissi

Ανοίγοντας τις πόρτες του δωρεάν στο κοινό, αλλά και με μια ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, προβολές, συναυλίες και εργαστήρια, θα συμμετάσχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Συντασσόμενο απόλυτα με την την επιλογή ου Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) “να αναδείξει, μέσα από τον φετινό εορτασμό, τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης”, έχει προγραμματίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, από τις 16 έως τις 21 Μαΐου.

Πρόγραμμα δράσεων

  • Τετάρτη 18.05, 11.00-22.00 / Η είσοδος θα είναι δωρεάν όλη την ημέρα και του Μουσείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22.00. Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση της συλλογής από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη. Ώρες ξεναγήσεων: 12.00,14.00,16.00. Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας (έως 20 άτομα/ξενάγηση). Κάθε ξενάγηση διαρκεί περίπου 60’. DJ set στο καφέ από το πρωί

Η μουσική θα συνομιλήσει θεματικά με τα εκθέματα του ΕΜΣΤ και η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο του Μουσείου θα εμπλουτιστεί με ένα DJ set διάρκειας 12 ωρών αφιερωμένο ειδικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Aπό ambient, new wave, electro ήχους έως leftfield, experimental και παραδοσιακή μουσική θα εναλλάσσονται σε ένα απρόβλεπτο ηχητικό κολάζ μουσικών εκπλήξεων από διαφορετικούς DJ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Eurokinissi

Πρόγραμμα προβολών

Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα / Αίθουσα Ομιλιών & Προβολών. Ώρες προβολών: 14.00,18.00 και 20.00. Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

Το πρόγραμμα προβολών Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικές -και ίσως και ασύμβατες- πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατά τη διάρκεια της γεμάτης αντιθέσεις δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα, μέσα από την παρουσίαση δύο οπτικοακουστικών έργων:

Το φιλμ «Griekenland alles inbegrepen» (Greece all inclusive), 1982, του σημαντικού Βέλγου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Τζεφ Κορνέλις, μεταφέρει την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής στην Ελλάδα, μέσα από μία καταγραφή του πεδίου και των πρωταγωνιστών του. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο βίντεο είναι οι Μανώλης Αναγνωστάκης, Θανάσης Τότσικας, Ίωνας Βορρές, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Τσαρούχης, Μαριλένα Λιακοπούλου, Νίκος Χουλιαράς και Αλέξανδρος Ιόλας. (διάρκεια: 65΄)

Το δεύτερο φιλμ, με τίτλο «Το κτίριο των καλλιτεχνών: η εμπειρία της κατάληψης της Γ’ Σεπτεμβρίου 43, 1991», του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη, αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατάληψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου από φοιτητές της ΑΣΚΤ. Στο φιλμ εναλλάσσονται αποσπάσματα της παράστασης της Ομάδας Εδάφους Το τραγούδι του Νάρκισσου και της Ηχούς, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην κατάληψη, με συνεντεύξεις των ενοίκων του κτιρίου. (διάρκεια: 30΄). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 70 άτομα/ προβολή). Συνολική διάρκεια προβολής: 100΄.

  • Σάββατο 21.05, 11.30-13.00

Εργαστήριο Ψηφιακοί θησαυροί. Ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το ΕΜΣΤ συμβάλλει ενεργά στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και, σε συνεργασία με τον Οργανισμό The Happy Act, πραγματοποιεί το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο Ψηφιακοί θησαυροί, βασισμένο στη χρήση ψηφιακών μέσων, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12-22 ετών) που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν, θα έρθουν σε επαφή με έργα της συλλογής του Μουσείου και θα δημιουργήσουν δικά τους.

Συντελεστές: Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια ΕΜΣΤ. Μαρία Καρακασίδου, Ειδική Παιδαγωγός TheHappyAct. Ειρήνη Ράπτη, Μουσειοπαιδαγωγός-Ειδική Παιδαγωγός TheHappyAct. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε e-mail στο [email protected] (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε κάθε εργαστήριο θα συμμετέχουν 12 άτομα. Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα συνοδεύεται από έναν μόνο συνοδό.

Το ΠΙΟΠ συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Χάρτης με το δίκτυο εννέα Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ΠΙΟΠ Δίκτυο Μουσείων

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», και οργανώνει πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στο Δίκτυο Μουσείων του και στο Ιστορικό Αρχείο του.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος στα εννέα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Πρόκειται για τα: Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. &Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Επιπλέον, τα αντικείμενα και οι εκδόσεις του Ιδρύματος θα προσφέρονται με έκπτωση 10% στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας (Στοά Σπυρομήλιου) και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 9Α και Δημοσθένους). Πληροφορίες στο piop.gr.

“Κυριακές στην Αθήνα” από τον Δήμο Αθηναίων: Τα μουσεία γιορτάζουν!

Κυριακές στην Αθήνα από τον Δήμο Αθηναίων και τα μουσεία γιορτάζουν! Nikolas Kominis - Studio Kominis

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 με ελεύθερη συμμετοχή.

Η αγαπημένη δράση «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Την Κυριακή 22 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες με παιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Την Κυριακή 22 Μαΐου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα. Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

Οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις την Κυριακή 22 Μαΐου Vangelis Patsialos

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου / Η δύναμη του ανθρώπου /Για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών

Πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ ένα μουσείο; Τι σχέση είχε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία; Με οδηγό έναν πρωτότυπο χάρτη, περιηγήσου και εξερεύνησε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδινε φως και ενέργεια σ’ ολόκληρη την Αθήνα για περισσότερο από 120 χρόνια! Άκου πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ αυτό και ανακάλυψε μέσα από μοναδικά παιχνίδια ποια είναι η «κρυφή» του δύναμη…

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην έκθεση προφορικών μαρτυριών «Θυμάμαι το ‘22» που πραγματοποιείται για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Info: Ώρες: 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, Διάρκεια: 60’, Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα. Απαραίτητη η κράτηση: 2130109325 (Δε-Πα 11.00-16.00).

'Η δύναμη του ανθρώπου' στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Vangelis Patsialos


  • Κεντρική Βιβλιοθήκη / Η Δύναμη της Βιβλιοθήκης / Για παιδιά 9-11 ετών

Άκουσα να λένε πως η βιβλιοθήκη κρύβει πολλά μυστικά… Πως δεν είναι απλώς βιβλιοθήκη αλλά και μουσείο! Πως όσοι την επισκέπτονται, ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο! Ποια είναι άραγε η μυστηριώδης μαγική δύναμη των μουσείων που έχει και η βιβλιοθήκη; Ελάτε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και ανακαλύψτε την! Info: Ώρα: 11.00, Διάρκεια: 70’, Πληροφορίες Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης, 10440, Απαραίτητη η κράτηση: 2108846011, 2108236635 (Δε-Πα 11.00-16.00).

  • Κέντρο Τεχνών / Αναδρομή /Για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών

Το Κέντρο Τεχνών, μέσα από μια σύντομη αναδρομή σε έργα καλλιτεχνών από παλαιότερες περιοδικές εκθέσεις που φιλοξένησε (Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη “Soil”, Αριστοτέλης Ρουφάνης “Alone Together XII”, Δημήτρης Κοιλαλούς “Heterotopia”, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος “Landscapes”, Γ. Γαΐτης «Λαθραναγνώστες» κ.ά.), προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους, καλλιεργώντας την έννοια της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνοχής.

Κέντρο Τεχνών - Αναδρομή, για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών George Spanos

Στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος, η ομάδα καλείται να αναλάβει με βιωματικό τρόπο τον ρόλο του «επιμελητή» και, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, να δημιουργήσει μια εικονική έκθεση στον «χάρτινο» εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών. Info: Ώρα:10.30, Διάρκεια: 60’, Πληροφορίες Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521, Απαραίτητη η κράτηση: 210724815 & 210 7232604 (Δε-Πα 10.00-14.00). *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  • Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος / Ελάτε στη γιορτή των Μουσείων! / Για παιδιά από 10 ετών

Παιδιά και γονείς καλούνται να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου «Ελευθέριος Βενιζέλος», να δουν τον τρόπο φύλαξης και αποθήκευσης των φωτογραφιών και των εγγράφων και να γίνουν για λίγο… ιστορικοί! Info: Ώρα: 12.00, Διάρκεια: 60’, Πληροφορίες Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521. Απαραίτητη η κράτηση: 2107232604 (Δε-Πα 11.00-14.00).

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

H δύναμη των μουσείων. Η δύναμη της παράδοσης. Το έθιμο της περπερούνας. Για παιδιά 5-8 ετών. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» προσκαλεί τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τη δύναμη της λαϊκής παράδοσης μέσα από μουσειακά αντικείμενα, παραμύθια και τραγούδια για το νερό… συμμετέχοντας στο έθιμο της περπερούνας! Info: Ώρα: 11.00, Διάρκεια: 60’, Πληροφορίες Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 10558. Απαραίτητη η κράτηση: 2103243987 (Δε-Πα 10.00-15.00).

  • Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων / Γίνε κι εσύ μέρος της γιορτής! /Για παιδιά 6-12 ετών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αυτή τη φορά, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μοναδικά! Είσαι κι εσύ άλλωστε μέρος της δύναμης των μουσείων! Info: Ώρα: 12.00, Διάρκεια: 60’, Πληροφορίες Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 104 36. Απαραίτητη η κράτηση: 2105202420 (Δε-Πα 10.00-13.00).

Το δωμάτιο των θαυμάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών Vangelis Patsialos


  • Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα / Το δωμάτιο των θαυμάτων / Για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών

Στην αναγεννησιακή Ευρώπη, οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να συλλέγουν αξιοπερίεργα και εξωτικά αντικείμενα και στη συνέχεια να τα εκθέτουν όλα μαζί, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ταξινόμηση. Αυτές οι συλλογές παράταιρων αντικειμένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτίθεντο σε ντουλάπια ή σε «δωμάτια των θαυμάτων» (les cabinets de curiosités) τα οποία αποτελούν τον πρόδρομο των σημερινών μουσείων.

Το δημιουργικό εργαστήρι Πιλ Πουλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν ένα «δωμάτιο θαυμάτων» με έμπνευση τα αντικείμενα της συλλογής Ε.Λ.Ι.Α. της έκθεσης «Οδοιπορικό στην Αθήνα» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Info: Ώρα: 11.00, Διάρκεια: 60’, Πληροφορίες Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο, 11851. Απαραίτητη η κράτηση: 2103452150 (Δε-Πα 10.00-14.00).

  • Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα / Ο Πλάτωνας και οι κυνηγοί των λέξεων /Για παιδιά 8-13 χρονών

Ελάτε να ψάξουμε τις λέξεις φιλία, δίκαιο, ψυχή και δύναμη που κρύβονταν στο Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα και να φτιάξουμε τους ορισμούς τους με τη βοήθεια του αρχαίου φιλοσόφου! Info: Ώρα 11.00, Διάρκεια: 60’, Πληροφορίες Αλκμέωνος 1, Αθήνα, 10442, Απαραίτητη η κράτηση: 2105142138 (Δε-Πα 10.00-14.00).

*Στις εκδηλώσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα