Χιροσίμα Αγάπη Μου: Η απόλυτη συντριβή και ο απόλυτος έρωτας στο θεατρικό σανίδι

Χιροσίμα Αγάπη Μου: Η απόλυτη συντριβή και ο απόλυτος έρωτας στο θεατρικό σανίδι
Θέατρο Σημείο

Ο Όμηρος Πουλάκης μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την παράσταση «Χιροσίμα, αγάπη μου» που παρουσιάζεται στο θέατρο Σημείο.

Η κορυφαία γαλλο-ιαπωνικής ταινία «Χιροσίμα, αγάπη μου» (Hiroshima mon amour, 1959) της Μαργκερίτ Ντυράς παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο σε σκηνοθεσία του ιδρυτή του θέατρου Νίκου Διαμαντή με τους Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Ομηρο Πουλάκη και Βαγγέλη Ρόκκο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το «Χιροσίμα Αγάπη Μου» ξεκινά και τελειώνει ουσιαστικά με μια περιπλάνηση. Η Χιροσίμα είναι η ιστορία μιας καταστροφής, η ιστορία μιας τραγωδίας, η απόλυτη συντριβή και ο απόλυτος έρωτας.

Η παράσταση σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, εξερευνά την απόλυτη καταστροφή και τον απόλυτο έρωτα. Ποιές είναι, οι σημερινές καταστροφές που εξακολουθούν να διχάζουν την ανθρωπότητα; Ποιές προηγούμενες καταστροφές εξακολουθούν να μας χωρίζουν;

Θέατρο Σημείο

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Όμηρος Πουλάκης, σημειώνει στο NEWS 24/7 πως στη θεατρική αυτή μεταφορά του Νίκου Διαμαντή τον γοητεύει “η γενναιότητα την οποία αισθάνομαι πως απαιτεί τόσο ως προς την επιτέλεσή της όσο και ως προς την πρόσληψή της. Η βαθιά ερευνητική διαδικασία μέσω της οποίας διαμορφώθηκε. Οι ήρωες θα μπορούσα να πω πως πρόκειται ακριβώς για σκιαγραφήματα τα οποία αναζητούν την μορφική τους ολοκλήρωση, για σκιές, για φάσματα, που πασχίζουν να συναντηθούν με μιαν υλική τους εκδοχή. Για μένα η Χιροσίμα είναι ένα σημείο μέσα στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μια σπιθαμή χώρος για οτιδήποτε το συμβολικό”.

Πόλεμος που δεν κηρύχθηκε, απλώς συνεχίζεται… αυτή η φράση της ποιήτριας Ίνγκεμποργκ Μπάχμανς επαναλαμβάνεται στο το ποίημα της “Κάθε μέρα”…..

Ως ποιητική συμπύκνωση μιας θεώρησης, ενός βλέμματος, πάνω στην Ιστορία και στις ιστορίες. Ως νύξη για μιαν διαρκώς υφέρπουσα απειλή, την απειλή να γίνει η ανθρωπότητα – ακόμα μια φορά – ολετήρας του ίδιου της του εαυτού.

Ως γέφυρα με το απόσπασμα του Ηρακλείτου (“Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ, ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους”)” σημειώνει ο ηθοποιός.

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Νίκος Διαμαντής/Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος/Σκηνικά – κοστούμια: Αση Δημητρολοπούλου/Ηθοποιοί: Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Ομηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:30.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα