Έκτορας Λυγίζος: “Η αγάπη μπορεί να μας σώσει σαν αυταπάτη. Στην πραγματικότητα, πολύ αμφιβάλλω”

Έκτορας Λυγίζος: “Η αγάπη μπορεί να μας σώσει σαν αυταπάτη. Στην πραγματικότητα, πολύ αμφιβάλλω”
Ο Έκτορας Λυγίζος Αnastasia Giannaki

Ο Έκτορας Λυγίζος μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την παράσταση "Η Νύχτα της Κουκουβάγιας" που παρουσιάζεται στο Bios.

Μια παράσταση-αλληγορία για τη ζωή και τον θάνατο, σκληρή και σαρκαστική, για την αναπόφευκτη στιγμή που κάθε άνθρωπος αντικρίζει το σκοτάδι του παρελθόντος του· για την κάθαρση που το σκοτάδι φέρνει στο παρόν του.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το σπουδαίο έργο “Η Νύχτα της Κουκουβάγιας” του Γιώργου Διαλεγμένου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δραματουργούς που ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της Άνοιξης, στο Bios σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη & Δέσποινας Αναστάσογλου| Elephas tiliensis.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Ίωνα που εργάζεται στο τμήμα απολεσθέντων οστών ενός νεκροτομείου. Εκατοντάδες ονόματα και κόκκαλα ανθρώπων που έχουμε πια ξεχάσει, σαν να μην υπήρξαν, περνούν καθημερινά μπροστά στα μάτια του. Σήμερα είναι η δική του στιγμή. Ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα θα είναι η αφορμή για να περάσει κι αυτός στον Κάτω Κόσμο. Εκεί τον περιμένει η Πελαγία, πρώην ερωμένη του, η οποία αυτοκτόνησε εξαιτίας του. Η Πελαγία λατρεύει τις κουκουβάγιες. Ως άλλη Λώρα του Γυάλινου Κόσμου συλλέγει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Όταν έρχεται η ώρα της κατάβασης του πρώην εραστή της στον Κάτω Κόσμο, ακόμα και στο βαθύτερο σκοτάδι, το μυθικό νυχτοπού́λι θα δει τα πάντα. Τώρα ο Ίων πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του.

Αnastasia Giannaki

Με γοητεύουν πολλά στη Νύχτα της Κουκουβάγιας. Το ότι καταφέρνει να διαχειριστεί ένα τόσο βαρύ θέμα, όπως ο θάνατος, με χιούμορ και τρυφερότητα. Ο τρόπος που συνδυάζει το ρεαλισμό με τη μεταφυσική. Και κυρίως, η σπάνια γλώσσα του, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα προφορικού λόγου στο νεοελληνικό θέατρο” αναφέρει στο NEWS 24/7 o Έκτορας Λυγίζος και συνεχίζει σκιαγραφώντας τους τους ήρωές του έργου “είναι μέλη μιας τυπικής οικογένειας μεσοαστών του προηγούμενου αιώνα, που βρίσκονται όλες και όλοι στο κυκλώνα ενός ερωτικού σκανδάλου. Με ένα τρόπο, είναι σαν να έχουν μεταφερθεί ήρωες του ιψενικού θεάτρου στην Αθήνα και τον Πειραιά του 1940”.

Πώς συνδέεται το έργο αυτό με το σήμερα; Νομίζω πως δεν είναι ένα έργο που προσπαθεί να είναι επίκαιρο, αλλά να μιλήσει με απολύτως προσωπικό τρόπο για πράγματα βαθιά και ανείπωτα. Κυρίως για το πώς αντιμετωπίζουμε το τέλος και τις ενοχές μας.

Τι συμβολίζει στο έργο η κουκουβάγια; Ευτυχώς ο Διαλεγμένος επιλέγει να μην εξηγήσει μέσα στο έργο τον τίτλο και να διατηρήσει την αινιγματικότητά του. Στο μυαλό μου τουλάχιστον, η κουκουβάγια, ως σοφό νυχτοπούλι, συνδέεται με μια βασανιστική νύχτα αγρύπνιας κατά την οποία παλεύεις να βρεις το χαμένο νόημα.

Το έργο εστιάζει στην Παύση μέσα στον χρόνο, στη στιγμή που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις ενοχές του: Πιστεύεις πως αυτό το κάνουμε; Εσύ το κάνετε; Και πόσο δύσκολο είναι τελικά να επουλωθούν τραύματα παρελθοντικά; Φυσικά το κάνουμε, ή το προσπαθούμε έστω. Έτσι κι αλλιώς συμβαίνει ασυνείδητα. Ίσως το πιο δύσκολο σε αυτή τη διαδικασία είναι να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα έχουν συντελεστεί και πια δεν αλλάζουν.

Μπορούμε αλήθεια να φέρουμε οι ίδιοι την κάθαρση στις ζωές μας; Και πόσο πολύτιμα είναι τα σκοτάδια μας; Ενδεχομένως η κάθαρση να είναι κάτι που απαιτείται στα θεατρικά έργα, αλλά η ζωή δεν ξέρω αν λειτουργεί έτσι. Νομίζω ότι, είτε με βοήθεια είτε χωρίς, η επίλυση όλων των υποθέσεων που βασανίζουν έναν άνθρωπο είναι μάταιη. Και τα σκοτάδια μας πάντα θα μας πονάνε και θα μας φοβίζουν. Εγώ τουλάχιστον προσπαθώ, αραιά και που, να τους παραδίνομαι, προσπαθώντας να θυμάμαι ότι μετά τον πόνο έρχεται η ανακούφιση.

Η αγάπη μπορεί να μας “σώσει”; Να μας βγάλει από τα αδιέξοδά μας; Ως αυταπάτη, ναι. Στην πραγματικότητα, πολύ αμφιβάλλω. Είναι μια πολύ σύνθετη έννοια η αγάπη που ενώ, φαινομενικά, απλοποιεί τα πράγματα, στην ουσία τα περιπλέκει.

Τι θα αλλάζατε γύρω σας αν μπορούσατε; Δεν είμαι και ειδικός επί του θέματος, αλλά θεωρώ ότι το οικονομικό σύστημα που έχει επικρατήσει παραείναι άδικο και μας ωθεί σε αχρείαστα υπερβολικό ανταγωνισμό. Ε, θα το άλλαζα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου/Εικαστική εγκατάσταση, Κοστούμια: Λυδία Ανδριώτη/Μουσική: Θωμάς Μπέλτσιος/Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου/Φωτογραφίες & trailer: Θωμάς Μπέλτσιος, Αναστασία Γιαννάκη/Βοηθός σκηνοθετών: Μαρία Γκιώνη/Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρία Γκιώνη, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Έκτορας Λυγίζος, Βίκυ Κατσίκα/Μουσικός επί σκηνής: Θωμάς Μπέλτσιος/Η παράσταση περιέχει γυμνό και είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Μέρες & ώρες παραστάσεων: Aπό Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως και Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00/Τιμές εισιτηρίων: 18€ κανονικό, 14€ φοιτητικό, άνω των 65, ΑμΕΑ, 65+/ΒIOS, Πειραιώς 84, ΑΘΗΝΑ/Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/h-nyxta-tis-koukoubagias/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version