Η Επίδαυρος κάνει “στάση” στην Αθήνα – Πού θα δείτε τις 6 πολυσυζητημένες παραστάσεις της

Η Επίδαυρος κάνει “στάση” στην Αθήνα – Πού θα δείτε τις 6 πολυσυζητημένες παραστάσεις της
Η Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και πίσω ο Βασίλης Μπισμπίκης ως Κρέοντας Εβίτα Σκουρλέτη

Έξι ελληνικές παραγωγές κάνουν στάση στις θεατρικές πιάτσες της Αττικής μετά την παρουσίασή τους στο αργολικό θέατρο- Διαβάστε αναλυτικά ποιες και πού.

Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δει κάποιος όλες τις παραστάσεις της Επιδαύρου. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η ακρίβεια στις μετακινήσεις έχει χτυπήσει κόκκινο. Ως είθισται κάθε χρόνο, οι παραστάσεις του αργολικού θεάτρου κάνουν στάση στις αθηναϊκές θεατρικές πιάτσες και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού.

Αναλυτικότερα:

Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis

H πολυσυζητημένη "Αντιγόνη" με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Μπισμπίκη (στον ρόλο του Κρέοντα) και την Έλλη Τρίγγου (στον ρόλο της Αντιγόνης) τράβηξε σαν μαγνήτης το ελληνικό κοινό NDP photos

Μετά το ιστορικό ρεκόρ εισιτηρίων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τη sold out περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, η εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις έρχεται και στην Αθήνα για να παρουσιαστεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου και μόνο για 9 παραστάσεις.

Ο Λιθουανός σκηνοθέτηςΤσεζάρις Γκραουζίνις μάς συστήνει μία σύγχρονη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας, με έναν all star θίασο απαρτιζόμενο από ηθοποιούς που το κοινό γνώρισε και αγάπησε τα τελευταία χρόνια μέσα από την μικρή οθόνη.

Η εκδοχή του μπορεί να μην έπεισε μία πολύ μεγάλη μερίδα κριτικών και φανατικών θεατρόφιλων, όμως έχει κερδίσει την προτίμηση του κοινού.

Παίζουν: Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού), Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη)

Χορός: Τάσος Σωτηράκης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Περικλής Σιούντας

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική:
3/09 21:00, Θέατρο Πέτρας
08/09 21:00, Θέατρο Αλέξης Μινωτής
09/09 21:00, Βεάκειο Θέατρο
11/09 21:00, Θέατρο Βράχων
13/09 21:00, Κατράκειο Θέατρο
26/09 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Στην τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι, η κεντρική ηρωίδα πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Ελίνα Γιουνανλή

Ο Θέμης Μουμουλίδης επέστρεψε για τρίτη φορά στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, θέλοντας να επανατοποθετήσει τα όρια, αναδεικνύοντας την εφιαλτική σχέση της τραγωδίας με την δυστοπία της εποχής μας.

H Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα θυσιάζεται από τον ίδιο της τον πατέρα και πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο, αυτόν της Τροίας. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;

Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης – Αγγελιαφόρος), Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Μαρία Πετεβή (Ιφιγένεια), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας)

Χορός: Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική:
1 & 2/09 Βεάκειο Θέατρο
4/09 Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
7/09 Πετρούπολη – Θέατρο Πέτρας
10 & 11 /09 Κηποθέατρο Παπάγου
14/09 Κορυδαλλός
16 /09 Αιγάλεω
25 /09 Βριλήσσια
30/09 Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μήδεια του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

"Σε μια εποχή προχειρότητας, ελλιπούς εκπαίδευσης και κρίσης θεσμών και στόχων, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα από την ενασχόληση με το ακριβώς αντίθετο, που φέρει το σύμπαν του Μποστ" αναφέρει ο Γιάννης Καλαβριανός Elina Giounanli/nophoto.gr

Ήταν μία από τις πιο αδικημένες παραστάσεις του καλοκαιριού, καθώς η πρεμιέρα της στις 8 Ιουλίου ματαιώθηκε λόγω απεργίας. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας.

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν.

Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας (Τροφός), Θανάσης Δήμου (Οιδίποδας), Άνδρη Θεοδότου (Αντιγόνη), Στέλιος Ιακωβίδης (Ευριπίδης), Θανάσης Ισιδώρου (Ψαράς), Σύρμω Κεκέ (Καλόγρια), Μαρία Κοσκινά (Κορυφαία), Φανή Παναγιωτίδου (Εξάγγελος), Γιώργος Σαββίδης (Καλόγερος), Σταύρος Σβήγκος (Ιάσονας), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Μήδεια)

Χορός: Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική:
02/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
03/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
04/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
07/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
08/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
09/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
10/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
11/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
16/09 21:00, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
18/09 21:00, Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Αίας του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη

KAROL JAREK

Ένα σκηνικό λευκό. Παγωμένο. Απρόσιτο. Με μία γυμνή στρατιωτική σκηνή που μοιάζει με κατεστραμμένο θερμοκήπιο στο βάθος. Η Τέκμησσα θρηνεί μπροστά από ένα πτώμα τυλιγμένο σε νάιλον. Τριγύρω του αίματα. Ο Αίαντας είναι νεκρός. Και η δραματουργική συνθήκη έχει ανατραπεί, καθώς το έργο του Σοφοκλή έχει “αναποδογυρίσει” με τη σκηνοθετική “χείρα” του Αργύρη Ξάφη στο Επιδαύριο βάπτισμά του..

Ο Αργύρης Ξάφης επιλέγει να παρουσιάσει για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου τον “Αίαντα” του Σοφοκλή, ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα δράματα του Σοφοκλή που δραματοποιεί τον μύθο του διάσημου ομηρικού πολεμιστή Αίαντα του Σαλαμίνιου. Το έργο περιγράφει μία οριακή στιγμή για την ανθρώπινη ιστορία, αυτή που ένας νέος κόσμος αναδύεται πάνω στον παλιό: ο κόσμος της διπλωματίας, της διαλλακτικότητας και της πονηριάς αρχίζει σιγά σιγά να επισκιάζει τον γνήσιο ηρωισμό και τους παλιούς ήρωες.

Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος (Οδυσσέας), Δέσποινα Κούρτη (Αθηνά), Τάσος Μικέλης (Ευρυσάκης), Γιάννης Νταλιάνης (Μενέλαος), Εύη Σαουλίδου (Τέκμησσα), Στάθης Σταμουλακάτος (Αίας), Χρίστος Στυλιανού (Τεύκρος), Νίκος Χατζόπουλος (Αγαμέμνων)

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική:
01/09 21:00, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
04/09 21:00, Παλαιό Ελαιουργείο
20/09 21:00, Κηποθέατρο Παπάγου
23/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
24/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
25/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
27/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»
28/09 21:00, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά»

Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Stavros Habakis

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας οι «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο για δύο μόνο παραστάσεις στην Αθήνα.

Η πρόταση του σκηνοθέτη έχει οπτική, άποψη, μέτρο, ουσία και αισθητική. Θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία», τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, μέσα σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Χρησιμοποιεί τον Αισχύλειο λόγο σαν αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο για την ήττα και τους όρους συνύπαρξης του λαού και μίας απολυταρχικής εξουσίας.

Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Γιώργος Πούλιος, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πούλιος

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική:
9/09 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
10/09 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

Η Έμιλυ Κολιανδρή ως Ελένη ΚΘΒΕ

H πολυαναμενόμενη «Ελένη» του ΚΘΒΕ κάνει δύο στάσεις στην Αθήνα, με την Έμιλυ Κολιανδρή στο ομώνυμο ρόλο και έναν 25μελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, με έναν Χορό γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια σε κεντρικό ρόλο σε μία παράσταση συνόλου που ισορροπεί ανάμεσα στο λυρισμό και την ιλαρή διάθεση η οποία διατρέχει το έργο καθοδηγούμενη από την ευθύβολη αλλά και υπαινικτική οπτική του σκηνοθέτη και των συντελεστών της.

Μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης και ταυτόχρονα ένα γοητευτικό παιχνίδι αντίθεσης ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και στο «είναι» καταδεικνύει με συγκίνηση και χιούμορ τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βασίλης Παπαβασιλείου και τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας.

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Κολοβός, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος, φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ, Δάνης Κουμαρτζής κοντραμπάσο, Θωμάς Κωστούλας κρουστά, Παύλος Μέτσιος, τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα, Χάρης Παπαθανασίου βιολί, Μανώλης Σταματιάδης πιάνο, ακορντεόν

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Αττική:
9/09 21:00, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
11/09 21:00, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα