Ο Ανδρέας Στάικος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ερμιόνη και ο λόγος είναι σοβαρός

Ο Ανδρέας Στάικος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ερμιόνη και ο λόγος είναι σοβαρός
Patroklos_Skafidas

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ανδρέας Στάικος μιλά στο NEWS 24/7 για το νέο του θεατρικό έργο με τίτλο "Ερμιόνη" που θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 17 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο).

Το καινούργιο θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου, «Ερμιόνη» θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο) από την Εταιρία Θεάτρου Σπίτι της, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Στάικου και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 17 Οκτωβρίου.

Η Ερμιόνη στο έργο αυτό βρίσκεται για πρώτη φορά στη θέση του κεντρικού προσώπου μια και την γνωρίζαμε έως σήμερα στον μύθο του Τρωικού πολέμου σαν δευτερεύουσα ηρωίδα.

Ο Ανδρέας Στάικος

Γιατί όμως ο Ανδρέας Στάικος επέλεξε να δώσει στην Ερμιόνη πρωταγωνιστικό ρόλο; Η Ερμιόνη, δευτερεύουσα ηρωίδα των μύθων, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης, εκφράζει την αέναη μάχη της γυναίκας για ελευθερία και χειραφέτηση, όμως προσκρούει στα ανυπέρβλητα εμπόδια της αντίπαλης πλευράς που παρουσιάζονται με τη μορφή της πατρικής εξουσίας και προστασίας, της ερωτικής εξουσίας και των εφήμερων γυναικείων συμφερόντων” απαντά στο NEWS 24/7.

Και συνεχίζει σκιαγραφώντας τους υπόλοιπους ήρωες: “Οι μυθικοί ήρωες (Μενέλαος, Ερμιόνη, Χρυσόθεμις), αντιμετωπίζοντας απρόσμενες ή και αναμενόμενες καταστάσεις της καθημερινότητας, καταστάσεις συνήθεις κυρίως στους κοινούς θνητούς, βαθμιαία χάνουν τα αρχετυπικά μυθικά χαρακτηριστικά τους και αποκτούν τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των κοινών θνητών σε μια διαδρομή που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Μενέλαος γίνεται Τάκης, η Ερμιόνη και η Χρυσόθεμις ικανοποιούν τις πρόσκαιρες αναζητήσεις και επιθυμίες τους σε παραλιακά μπαρ. Την τετράδα των ηρώων συμπληρώνει η Κλεόνη, που έχει ξεκινήσει ως τροφός και παιδαγωγός της Ωραίας Ελένης και της Ερμιόνης, συντηρητική και δαιμόνια ταυτόχρονα, ιδιοτελής και ανιδιοτελής, κατευθύνει και σκηνοθετεί τις ζωές των κυρίων της. Μια διαχρονική ματιά στον μύθο της συνέχειας του ελληνισμού.

Patroklos_Skafidas


Πώς επικοινωνεί το έργο αυτό με το σήμερα; Ποια νήματα συνδέουν το τότε και το τώρα;

Μέσα από το θέατρο και την τέχνη της μεταμόρφωσης, οι ήρωες σταδιακά μετατρέπονται σε κοινούς θνητούς, το ένδοξο παρελθόν μεταβάλλεται σε μιζέρια και παρακμή. Αλλά και η παρακμή, η νεοελληνική μας παρακμή, έχει κι αυτή το μεγαλείο της! Το συνδετικό νήμα του τότε με το τώρα είναι η αναλλοίωτη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Πρωτότυπη μουσική για την παράσταση έχει γράψει ο Νίκος Ξυδάκης. Ποιος ο ρόλος της;

Ο ρόλος της μουσικής του Νίκου Ξυδάκη δεν είναι διακοσμητικός ή συνοδευτικός. Είναι ρόλος δρών, δραστικός που αναδύεται φυσιολογικά μέσα από την ίδια τη θεατρική πράξη. Επέλεξα τον Ξυδάκη, αφενός γιατί είναι παλαιός φίλος, αλλά κυρίως γιατί η μουσική του θυμίζει την απεραντοσύνη της θάλασσας και της νύχτας, θεμελιακά στοιχεία στην «Ερμιόνη».

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος/Σκηνικά: Λίλη Πεζανού/Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος /Μουσική: Νίκος Ξυδάκης/Κίνηση: Κάτια Σαβράμη/Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου/Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας/Trailer: Φοίβος Σαμαρτζής/Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σαράντης/Παίζουν: Νίκος Νίκας, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μηλιού

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30/ Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/ermioni-mcf/Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα