Οι 10+2 ξεκαρδιστικές κωμωδίες της νέας θεατρικής σεζόν που δεν πρέπει να χάσεις

Οι 10+2 ξεκαρδιστικές κωμωδίες της νέας θεατρικής σεζόν που δεν πρέπει να χάσεις

Τη θεατρική σεζόν 2021- 2022 πολλές είναι οι κωμωδίες που ανεβαίνουν στο σανίδι και υπόσχονται να μας χαρίσουν ανέμελες στιγμές. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε δώδεκα από αυτές.

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει αλλάξει άρδην τις ζωές και την καθημερινότητά μας, μπορεί να διάγουμε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με τις αυξήσεις να καλπάζουν και την πολιτικοκοινωνική κρίση να κρατά καλά, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουμε ανάγκη το γέλιο. Ίσως αυτό να είναι και το μόνο όπλο μας απέναντι στα όσα βιώνουμε. Τη θεατρική σεζόν 2021- 2022 πολλές είναι οι κωμωδίες που ανεβαίνουν στο σανίδι και υπόσχονται να μας χαρίσουν ανέμελες στιγμές.

Εμείς επιλέξαμε 12 από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε…

Μία μυαλωμένη συμφορά, ένα κουκλόσπιτο και ένα κωμικός Μακιαβέλι

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού Elina Giounanli/nophoto.gr

Οι πόρτες του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης ανοίγουν στις 3 Νοεμβρίου με το έργο-σταθμός της ρώσικης δραματουργίαςΣυμφορά από το πολύ μυαλό του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με μια καινούργια 13μελή ομάδα νέων και παλαιότερων ηθοποιών (Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Θέμης Θεοχάρογλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αθανασία Κουρκάκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Μάριος Κρητικόπουλος, Πάρις Λεόντιος, Νεφέλη Μαϊστράλη , Λίλλυ Μελεμέ, Ερρίκος Μηλιάρης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιλμάζ Χουσμέν) και σε νέα έμμετρη μετάφραση της Έλσας Ανδριανού. Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η νέα σύγχρονη προσέγγιση του Στάθη Λιβαθινού πάνω στην κλασική αυτή ρώσικη κωμωδία επιχειρεί να αναδείξει τις -σχεδόν σκανδαλώδεις- αναλογίες του με το δικό μας “σήμερα” και συνομιλεί με τη δηκτική ανατομία των αρχών του ρωσικού 19ου αιώνα που έχει φιλοτεχνήσει ο Γκριμπογέντοφ αξιοποιώντας τα μοτίβα της κλασικής ευρωπαϊκής κωμωδίας κάτω από τα οποία αναδύονται συνεχώς η ανελέητη κριτική και η πικρή επίγνωση.

«Το Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο» σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας στο θέατρο Άνεσις. Μarilena Αnastasiadou

Το «Κουκλόσπιτο» του Ibsen τελειώνει με τη Νόρα να εγκαταλείπει τον άντρα και τα παιδιά της και να φεύγει κλείνοντας πίσω της την πόρτα. Με το άνοιγμα της ίδιας πόρτας, αλλά δύο δεκαετίες μετά, ξεκινάει η καινούρια κωμωδία του Lucas Hnath «Το Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο», που σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας στο θέατρο Άνεσις. Η Νόρα επιστρέφει στο σπίτι μετά από 20 χρόνια. Tι έχει όμως αλλάξει για την ίδια αλλά και για τους άλλους χαρακτήρες του έργου στα χρόνια που έλειψε; Και το σημαντικότερο έχει άραγε αλλάξει κάτι για την κοινωνία-για το σημερινό κοινό της εποχής του #Metoo-142 χρόνια αφότου οι θεατές της πρεμιέρας έμειναν εμβρόντητοι με την απόφασή της να φύγει; Τους ρόλους του έργου, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ερμηνεύουν η Ναταλία Τσαλίκη, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, η Ντίνα Μιχαηλίδου και η Δήμητρα Βήττα.

Με ένα πολύ σημαντικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας εγκαινιάζεται το εκ νέου άνοιγμα του Θεάτρου Αθηναϊς σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ: τον πολύσημο και ελάχιστα παιγμένο στην Ελλάδα “Μανδραγόρα”, του Νικολό Μακιαβέλι. Το έργο γράφτηκε το 1518, πέντε χρόνια μετά τον “Ηγεμόνα”, όταν ο Μακιαβέλι ζούσε εξόριστος και την σκέψη του επηρέαζαν οι συζητήσεις με μια ομάδα ουμανιστών. Ανάμεσα στον “Ηγεμόνα” και την “Τέχνη του Πολέμου”, φαίνεται παράξενο για αυτόν τον δραστήριο σε θέματα εξουσίας άνδρα το να συγγράψει μια θεατρική κωμωδία. Με παντοδύναμα όπλα του το χιούμορ και την σάτιρα, ο Μακιαβέλι θέλησε με τον “Μανδραγόρα” να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα και τα κακώς επόμενα της εποχής του, εκθέτοντας στην δημόσια κριτική τον «σκοπό που αγιάζει τα μέσα». Στο έργο πρωταγωνιστούν οι :Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Νικορέστης Χανιωτάκης, Λουκία Πιστιόλα, Φιόνα Γεωργιάδη, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος και Ευάγγελος Σαμιώτης.

Σεσουάρ δολοφόνοι, γυναίκες των… σπηλαίων και λουλούδια!

Φέτος η παράσταση "Σεσουάρ για Δολοφόνους" γίνεται φουλ «διαδραστική», επικοινωνεί περισσότερο με τον κόσμο, συνομιλεί μαζί του, αμφισβητεί τα άλλοθι και ανταλλάσει απόψεις και υποψίες με τους θεατές και για τους τέσσερις ύποπτους.

Η πανέξυπνη κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς “Σεσουάρ για δολοφόνους” επιστρέφει με τη νέα σκηνοθετική ματιά του Νικορέστη Χανιωτάκη πάνω στην κλασική πια διασκευή του Θοδωρή Πετρόπουλου και τους Ιωάννη Απέργη, Τζένη Θεωνά, Δημήτρη Μακαλιά, Δανάη Μιχαλάκη, Ζήση Ρούμπο, Χάρη Χιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το “Hair Studio Antony” μετακομίζει στις 13 Οκτωβρίου από το θέατρο Αποθήκη (όπου παρουσιαζόταν επί σειρά ετών) στο Θέατρο Λαμπέτη, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ στο δελτίο Τύπου της παράστασης διαβάζουμε πως το έργο θα είναι πιο διαδραστικό από ποτέ.

Στον ρόλο της Cavewoman, η Κατερίνα Ζαρίφη.  

Ο ξεκαρδιστικός μονόλογος «Cavewoman» της Έμμα Πίρσον παρουσιάζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από τις 25 Οκτωβρίου 2021 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου. Στον ρόλο της Cavewoman, η Κατερίνα Ζαρίφη. Πώς γίνεται ένας άντρας και μία γυναίκα, δύο εντελώς διαφορετικά όντα, να επιβιώνουν μαζί στο ίδιο σύμπαν, στο ίδιο ηλιακό σύστημα, στον ίδιο πλανήτη, στο ίδιο ημισφαίριο, στην ίδια χώρα, στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο σπίτι και να μοιράζονται ΤΟ ΙΔΙΟ μπάνιο; Δέκα χρόνια γάμου, δύο παιδιά, δουλειά, νοικοκυριό, ένα σκυλί, το σώμα της που αλλάζει, το σώμα του που αλλάζει, οι διαρκώς αποτυχημένες δίαιτες, το σεξ στον έγγαμο βίο. Αυτά κι άλλα πολλά από τα μεγάλα-μικρά προβλήματα μιας συνηθισμένης καθημερινότητας έρχεται να μας εξομολογηθεί η ηρωίδα του έργου και να καταθέσει επί σκηνής τη δική της σαρωτική εκδοχή για τη θεότρελη και ταυτόχρονα αδιάκοπη εις τους αιώνες πάλη των δύο φύλων στην οποία όμως ταυτόχρονα εμπεριέχεται το μεγαλείο της αγάπης.

Στα "Λουλούδια στην Κυρία” πρωταγωνιστούν τρεις άντρες με όλες τις παθογένειες που κουβαλάνε, GIORGOS KRIKOS


Η θεατρική ομάδα Νοκ- Άουτ επέστρεψε στο θέατρο Eliart, μετά τη «Ληστεία» (2019), με τη σύγχρονη και φρέσκια κωμωδία ενός από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες συγγραφείς, του Άκη Δήμου “Τα Λουλούδια στην Κυρία”. Τρεις άντρες με όλες τις παθογένειες που κουβαλάνε, προσκολλημένοι μεταξύ τους, σε μια εκούσια καραντίνα με ευτράπελα, συγκρούσεις, συγκίνηση και πολύ χιούμορ. Α! Και η κοπέλα απέναντι. Στο απέναντι μπαλκόνι. Το κορίτσι στο απέναντι μπαλκόνι. Πάντα υπάρχει το κορίτσι, έστω και στο απέναντι μπαλκόνι. Παίζουν (αλφαβητικά): Γρηγόρης Γιαννόπουλος, Γιάννης Ντάσιος, Ηλίας Τσατσαρώνης

Ξυπνήστε, χωρίστε… κληρονομήστε!

Το καστ του Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά Patroklos_Skafidas

Μετά από δύο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η παράσταση-επιτυχία που έδωσε νέα πνοή στην αγαπημένη διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, προστίθεται – με κάποιες αλλαγές στη διανομή ( Μαντώ Γιαννίκου, Άνδρη Θεοδότου, Θανάση Ισιδώρου, Γιάννη Λατουσάκη, Λαέρτη Μαλκότση, Ηλία Μουλά, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Λυδία Τζανουδάκη)- στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται στο Θέατρο Ιλίσια. Γνωστός για τη σύγχρονη ευρηματική ματιά του, τη σύζευξη σύγχρονων μουσικών τάσεων και οπτικής τεχνολογίας, και την ψυχαναλυτική και υπαρξιακή ανάγνωση των κειμένων, ο Άρης Μπινιάρης καταθέτει εδώ μια ατμοσφαιρική παράσταση σε 60’s διάθεση που αναδεικνύει και απογειώνει τις αρετές του έργου, αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με τον προβληματισμό και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα.

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του!», συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!», συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του αναδεικνύοντας προβληματισμούς και κοινωνικά ζητήματα μέσα από έρωτες, απιστίες, ανατροπές, αποκαλύψεις και πολύ γέλιο. Πρωταγωνιστούν η Μαριλού Κατσαφάδου, ο Γιάννης Κουκουράκης, ο Πάνος Νάτσης, η Ανθή Σαββάκη, ο Γιώργος Σαββίδης, η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη και ο Αποστόλης Ψαρρός, μαζί με την πάντα διαχρονική Κατιάνα Μπαλανίκα. «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!»

«Η Κληρονομιά», η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη επανέρχεται στο «Από Μηχανής» @PATROKLOS_SKAFIDAS

«Η Κληρονομιά», η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη επανέρχεται στο «Από Μηχανής» Θέατρο από το Σάββατο 30 Οκτωβρίου με την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, τον Νίκο Νίκα, τον Παρή Τρίκκα, την Μπίλιω Μαρνέλη και τον Γιώργο Κορομπίλη. Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης «η παράσταση καθώς επιστρέφει στον εσωτερικό χώρο, θα εξελιχθεί αναδεικνύοντας μια ατμόσφαιρα μηχανορραφίας και εσωτερικών συγκρούσεων, παράλληλα με τις κωμικές ανατροπές και τους απολαυστικούς συνδυασμούς των “ερωτευμένων κληρονόμων” του έργου…»

Μία παγίδα και ένα βουβό… ξεκατίνιασμα

Στην Παγίδα ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου. 

Στο θέατρο ΖΙΝΑ ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί την «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου. Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το “είναι” και το “φαίνεσθαι”, την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστήριου.Πρωταγωνιστούν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Συμμετέχει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η θεατρική ομάδα Splish-Splash καταπιάνεται με το θέμα της πάλης των τάξεων σε μια αμείλικτη σάτιρα, που αποθεώθηκε στο bob theater festival.

Οι Splish-Splash, 18 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους με το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφουν και μας παρουσιάζουν την ανατρεπτική κωμωδία «Ο mπάτλερ» στην υπαίθρια θεατρική σκηνή στο Χυτήριο, από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η θεατρική ομάδα Splish-Splash καταπιάνεται με το θέμα της πάλης των τάξεων σε μια αμείλικτη σάτιρα, που αποθεώθηκε στο bob theater festival. Έχοντας αφαιρέσει το λόγο απ’ τα εκφραστικά τους μέσα καταφέρνουν να αποδώσουν με εκπληκτική ακρίβεια τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνουν οι ρόλοι, σε μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη απ’ την αισθητική του βωβού κινηματογράφου.

Με στοιχεία από το Δωδεκάθεο και τον Όμηρο -και ατού τον έμμετρο λόγο- η συγγραφέας ΑβγίΠαπ γράφει μια ξέφρενη κωμωδία που “πατάει” με το ένα πόδι στο... “κάποτε” και το άλλο στο “σήμερα”,


Το “Ξεκατίνιασμα του Ολύμπου” είναι μια σουρεαλιστική σάτιρα εμπνευσμένη από τη μυθολογία και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Με στοιχεία από το Δωδεκάθεο και τον Όμηρο -και ατού τον έμμετρο λόγο- η συγγραφέας ΑβγίΠαπ γράφει μια ξέφρενη κωμωδία που “πατάει” με το ένα πόδι στο… “κάποτε” και το άλλο στο “σήμερα”, γεφυρώνοντας έτσι την ιστορία ενός τόπου, όπου το προσωπικό συμφέρον ήταν πάντα πάνω από όλους και όλα… Στο θέατρο Olvio σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου με τους Χάρης Αγγέλου, Αντώνης Αντωνάκος, Έλενα Αρβανίτη, Ειρήνη Ιωάννου, Λίνα Καμπούρογλου, Χοβίκ Καραμπετιάν, Μαριάννα Λαγουρού, Βασίλης Πουλάκος, Τάκης Σακελλαρίου, Χαρά Τσιτομενέα, Κωνσταντίνος Φερεντούρος. Λήδα Χατζή

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα