Οι 10+5 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Δεκέμβριο και αξίζει να δείτε

Οι 10+5 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Δεκέμβριο και αξίζει να δείτε
Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας Elina Giounanli/nophoto.gr

Με τα θέατρα να λειτουργούν πλέον μόνο για τους εμβολιασμένους θεατές, εμείς συγκεντρώσαμε 15 παραστάσεις όλων των ειδών που σηκώνουν αυλαία και μαγνήτισαν το ενδιαφέρον μας!

Ο Δεκέμβριος μπήκε, μαζί του επίσημα πια μπήκε και ο χειμώνας, αλλά οι θεατρικές πρεμιέρες καλά κρατούν παρά το δυστοπικό τοπίο που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη με την πανδημία του κορωνοϊού να σημειώνει κάθε μέρα και μεγαλύτερα ρεκόρ κρουσμάτων.

Με τα θέατρα να λειτουργούν πλέον μόνο για τους εμβολιασμένους θεατές, εμείς συγκεντρώσαμε 15 παραστάσεις όλων των ειδών που σηκώνουν αυλαία και μαγνήτισαν το ενδιαφέρον μας!

«8 γυναίκες»- θέατρο Αλίκη

Πρεμιέρα: 1η Δεκεμβρίου

Οι «8 γυναίκες» έχουν χαρακτηριστεί ως ένα κωμικό, αστυνομικό έργο, στην πραγματικότητα όμως ξεπερνάει αυτή την απλή ετικέτα και αποδεικνύει τελικά ότι εμπεριέχει όλες τις μορφές θεάτρου. Nikolas Kominis - Studio Kominis

Το διάσημο θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια από την 1η Δεκεμβρίου, στο θέατρο Αλίκη, με ένα ισχυρό θίασο γυναικών.

Η δράση εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό και ο συγγραφέας συνδυάζει με αριστοτεχνική δεξιότητα το θρίλερ, το μελόδραμα, το μυστήριο και τη φάρσα. Οι «8 γυναίκες» έχουν χαρακτηριστεί ως ένα κωμικό, αστυνομικό έργο, στην πραγματικότητα όμως ξεπερνάει αυτή την απλή ετικέτα και αποδεικνύει τελικά ότι εμπεριέχει όλες τις μορφές θεάτρου. Με διάθεση σάτιρας των παγιωμένων αστικών προτύπων, με τάση διακωμώδησης των στερεότυπων της κοινωνίας και με μία διαρκή έμφαση στην αριστοκρατική, πλην όμως τόσο επικίνδυνη λατρεία της μεγαλοαστικής τάξης για το χρήμα, το έργο μετουσιώνεται σε ένα σαρκαστικό κοινωνικό σχόλιο.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):u0009Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κάτια Γκουλιώνη, u0009Ναταλία Δραγούμη, Γεωργία Καλλέργη, Νικολέττα Κοτσαηλίδου, Άννα Κωνσταντίνου, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Μαρίνα Ψάλτη

Λάθος Χώρα- Θέατρο Πόρτα

Πρεμιέρα: 2 Δεκεμβρίου

Nastasia Arapoglou

Ο Παντελής Φλατσούσης, μετά τη θερμή υποδοχή της παράστασης «Εθνικό Ντεφιλέ» που παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021, συνεχίζει να διερευνά τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και θεάτρου ντοκιμαντέρ, σκηνοθετώντας αυτήν τη φορά μία παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Λάθος Χώρα του Gazmend Kapllani.

Στο Λάθος Χώρα (2018) του Gazmend Kapllani ο Καρλ και ο Φρεντερίκ, δύο αδέλφια από το Τερς της Αλβανίας, μια φανταστική κωμόπολη που κουβαλάει τα έντονα χνάρια της Βαλκανικής ιστορίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι τις ημέρες μας, επανενώνονται έπειτα από χρόνια στα πάτρια εδάφη, καθώς ο πρώτος έχει ακολουθήσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης που γέννησε η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Κι ενώ ετοιμάζονται να θάψουν τον νεκρό πατέρα τους, «ξεθάβουν» ανομολόγητα απωθημένα και εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές του παρελθόντος.

Ηθοποιοί: Έλιο Φοίβος Μπέικο, Ντέμπορα Οντόγκ, Θωμάς Σιέκας

Μαθήματα κωμωδίας- Μικρό Παλλάς

Πρεμιέρα: 3 Δεκεμβρίου

Ο Θοδωρής Αθερίδης επιστρέφει τη νέα αυτή και πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θεατρική σεζόν με μία ολοκαίνουρια δική του κωμωδία (πρόκειται για το ένατο θεατρικό του έργο), τα «Μαθήματα κωμωδίας».

Έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή» και εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς με αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση», παρουσιάζει μια κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς (από τις 3 Δεκεμβρίου) με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Θοδωρή Αθερίδη, τη Δήμητρα Ματσούκα, τον Αντώνη Κρόμπα, τον Δημήτρη Σαμόλη και την Αναστασία Τσιλιμπίου.

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου – Θέατρο Πορεία

Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου

@PATROKLOS_SKAFIDAS

Μετά τις δύο διαδικτυακές παραστάσεις live streaming στο Εθνικό Θέατρο και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή για το θέατρο του Θανάση Τριαρίδη, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία, με ένα καστ 18 ηθοποιών και μουσικών!

Η καταπληκτική τριλογία του Καραγάτση για τον αγώνα του ’21, με έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας μιας και αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο, πραγματικό πρόσωπο της επανάστασης, ζωντανεύει επί σκηνής και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο τις αρετές αλλά και τα σκοτεινά σημεία του Αγώνα. Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο Μίχαλος Ρούσης, ο ήρωας, ο προδότης κι εξωμότης, ο εραστής και ο ηττημένος μιας ολόκληρης μυθιστορηματικής ζωής και εποχής.

Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Χρήστος Μαλάκης, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης,u0009 Ξανθή Γεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρός, Γιώργος Μπινιάρης, Αρετή Πασχάλη, Δημήτρης Καπουράνης, Μελισσάνθη Ρεγκούκουu0009u0009

Sexy Laundry- Θέατρο Κάππα

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου

PannosGiannakopoulos

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ενώνονται με τα «δεσμά του γάμου» και συναντιούνται πρώτη φορά επί σκηνής, με αφορμή την τρυφερή κωμωδία της Michele Riml, «Sexy Laundry», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το “Sexy Laundry” είναι μια ξεκαρδιστική, όσο και συγκινητική κωμωδία, που έχουν παρακολουθήσει ήδη εκατομμύρια θεατές σε πάνω από 20 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς

Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος- Δάφνη Λαμπρόγιαννη

Λάμινγκτον – Σκηνή Ω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου

Το έργο του Βαγγέλη Δουκουτσέλη που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη, είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, για ένα κορίτσι από τη Ρουμανία, που έχει μεταναστεύσει με τους γονείς του στην Ελλάδα και για ένα αγόρι από την Ελλάδα, του οποίου οι γονείς έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Ο «Φώτης» και η «Λουμινίτσα» (Φωτεινή στα ρουμάνικα) μοιράζονται το ίδιο «σκοτάδι» καθώς γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να νιώθεις μόνος, ξένος, διαφορετικός. Όπως γνωρίζουν ότι για να αντέξεις τη ζωή πρέπει να ονειρεύεσαι αλλά και να μοιράζεσαι τα όνειρα και τα μυστικά σου.

Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς

Ντον Ζουάν- Θέατρο Σημείο

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου

Stavros Habakis

Ο Ντον Ζουάν, το κορυφαίο έργο του Μολιέρου, επιστρέφει σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Διαμαντή με τρεις βιρτουόζους ηθοποιούς, τον Όμηρο Πουλάκη, τη Μάνια Παπαδημητρίου και τη Δανάη Παπουτσή να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του κειμένου, το οποίο ακούγεται στην ιστορική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη.

Παίζουν: Όμηρος Πουλάκης, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή

Τρομεροί Γονείς- θέατρο RADAR

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου

Το έργο του Ζαν Κοκτώ «Τρομεροί Γονείς» ανεβάζει η Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο RADAR σε μια καινούργια προσέγγιση όπου η δράση του έργου μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 (χρονιά που γράφτηκε το έργο) στην Αθήνα του σήμερα. Ένα έργο για τις οικογενειακές σχέσεις, για την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία.

Παίζουν οι: Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Αναστασία Παπαστάθη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ευδοκία Ασπρομάλλη

Αιολική γη του Ηλία Βενέζη – Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Πρεμιέρα: 11 Δεκεμβρίου

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει αυλαία στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» με το έργο του Ηλία Βενέζη, Αιολική γη, ένα μωσαϊκό από μνήμες, συναρπαστικές ιστορίες και παραμύθια από την Ανατολή. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη, με συνεργάτη στη διασκευή τον Δημήτρη Χαλιώτη, και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Στη Σκηνή θα ζωντανέψουν με την τεχνική της sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.

Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Μαρία Δελετζέ, Κωστής Καλλιβρετάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Έλενα Μαρσίδου, Δημήτρης Μαύρος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Ντάσκας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου,Θανάσης Ραφτόπουλος, Τάσος Ροδοβίτης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Βικτώρια Φώτα, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας- Κάτω Χώρος Θέατρο του Νέου Κόσμου

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας Elina Giounanli/nophoto.gr

Ο Χάρης Κρεμμύδας και ο Θανάσης Ζερίτης σκηνοθετούν το έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας».

Η παράσταση αφηγείται τις ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα – επιμελώς αποσιωπημένες – που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις. Από τα μαθήματα οικιακής οικονομίας και τη λαϊκή κουλτούρα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στο συλλογικό ασυνείδητο, μέχρι την Καλλιρρόη Παρρέν και την Αύρα Θεοδωροπούλου που έθεσαν τις βάσεις του φεμινισμού στη χώρα μας.

Τρεις γυναίκες από σκηνής, μας αφηγούνται και αναρωτιούνται μαζί μας: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους;

Παίζουν: Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη

Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα-Θέατρο Τέχνης

Πρεμιέρα: 13 Δεκεμβρίου

Κεντρικό θέμα του νέου αυτού έργου του Γιάννη Καλαβριανού είναι η ιστορία ενός αδικημένου ανθρώπου, η τρομακτική δύναμη που μπορεί να αποκτήσει η φωνή του ενός, αλλά και τα άκρα στα οποία μπορεί να φτάσει μία λογική απαίτηση.

Έμπνευση για το νέο έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

Παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργος Σαββίδης

Μουσικός επί σκηνής: Σταύρος Διαμαντόπουλος

THE SHOW- Πόσο θ’αντέξουν; Μία προσέγγιση στο έργο του HORACE MCCOY “ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ’ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ” – Μπάγκειον

Πρεμιέρα: 13 Δεκεμβρίου

Domniki Mitropoulou

The Show! Ένας live μαραθώνιος διαγωνισμός χορού, μέχρι τελικής πτώσης. Ανάμεσά στα 142 ζευγάρια που διαγωνίζονται για 2 μήνες, βρίσκονται η Γκλόρια κι ο Ρόμπερτ, ο Μάριο και η Τζάκυ, ο Τζο και η Ρούμπυ, η Άλις κι ο Τζούλιαν. Προσπαθούν λυσσαλέα για να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχικά τους όρια, να αντέξουν την εξουθένωση από τις ατελείωτες και συνεχόμενες ώρες χορού, υπομένοντας την κακοποιητική και εξευτελιστική πρακτική του Παρουσιαστή. Κίνητρό τους το έπαθλο των 12.000 ευρώ, τα δώρα των χορηγών ή απλώς τα 7 δωρεάν γεύματα την ημέρα.

Κείμενο: Κατερίνα Παπαναστασάτου/Σκηνοθεσία:Παντελής Δεντάκης

Παίζουν: Λεωνίδας Αργυρόπουλος ,Ελένη Δαφνή, Στέλιος Δημόπουλος, Μάνθος Καλαντζής, Δημήτρης Κολλιός, Βάσια Λακουμέντα, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Γιώργος Μπουφίδης, Μαργαρίτα Σάββα

H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)- Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Πρεμιέρα: 17 Δεκεμβρίου 2021

Τρεις γυναίκες που τις λένε «Αλεχάνδρα» συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990). Με χιούμορ και δραματική μαεστρία, ο Χιλιανός συγγραφέας Guillermo Calderón, δημιουργεί τρεις σύγχρονους χαρακτήρες, που ανυποψίαστοι μπαίνουν σε ένα παιχνίδι ανάκτησης της προσωπικής τους ιστορίας. Θα πρέπει η Βίλα να γίνει ένα μνημείο για τις κτηνωδίες που συνέβησαν εκεί; Να παραμείνει ένα ερείπιο, να ξεχαστεί; Να γίνει χώρος τέχνης; Κάθε μια επιλογή εκφράζει μια διαφορετική σχέση με την Ιστορία, αλλά και μια διαφορετική ανάγκη των θυμάτων της.

Η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου σε συνεργασία με ένα ξεχωριστό θίασο ηθοποιών, την Νατάσα Εξηνταβελώνη, την Λίλα Μπακλέση και την Αγγελική Πασπαλιάρη, εξετάζουν τον απόηχο ενός τέτοιου τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά μας, καθώς και την παράδοση της συστημικής βίας πάνω στο γυναικείο σώμα. Η κληρονομιά μιας δικτατορίας που βαραίνει τους ήρωες του έργου δεν είναι άγνωστη σε εμάς. Μήπως είμαστε όλοι, τελικά, παιδιά μιας δικτατορίας κι έμμεσα ή άμεσα απόγονοι ενός τραύματος;

«Μια υπέροχη ζωή – a live radio play»- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου

«Μια υπέροχη ζωή – a live radio play». Η αιώνια Χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα έρχεται από τις 23 Δεκεμβρίου και μόνο για 9 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη.

Σε ένα ραδιοφωνιό στο στούντιο της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά τη λήξη του Πολέμου, έξι ηθοποιοί κάνουν τη ραδιοφωνική μετάδοση της ταινίας και παίζουν όλους τους ρόλους της. Παράλληλα, δημιουργούν επί σκηνής όλους τους ήχους της ταινίας, με τον τρόπο που δημιουργούνταν τα ηχητικά εφέ της εποχής, χρησιμοποιώντας καθημερινά και αναπάντεχα αντικείμενα, όπως τους δίδαξε ένας “foley”, ένας επαγγελματίας δηλαδή δημιουργίας ηχητικών εφέ ταινιών. Την ίδια στιγμή, η ζωντανή τζαζ ορχήστρα παρακολουθεί τη δράση, παρεμβαίνει και σχολιάζει. Όλοι μαζί δημιουργούν τη ραδιοφωνική μεταφορά του κόσμου της ταινίας και της συγκινητικής ιστορίας του Τζωρτζ Μπέηλι. Μια παράσταση στην οποία θριαμβεύει η παιγνιώδης εναλλαγή των ρόλων, η δημιουργία φανταστικών κόσμων και η πίστη καλλιτεχνών και θεατών πως η ζωή μπορεί να είναι πραγματικά υπέροχη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα