Το ανατρεπτικό Nature Theater of Oklahoma στο NEWS 24/7 για έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο

Το ανατρεπτικό Nature Theater of Oklahoma στο NEWS 24/7 για έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο
Jessica Schäfer

H Kelly Copper και o Pavol Liška, το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma μιλούν στο NEWS 24/7 για τη νέα τους παράσταση "Μπερτ Τουρρίντο: Μια όπερα" που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στις 15 και 16 Ιουνίου.

Το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma (Kelly Copper και Pavol Liška) επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, με μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών, στην οποία συμμετέχει το Φεστιβάλ, τέσσερα χρόνια μετά “Το κυνήγι της ευτυχίας” (2018), με το οποίο τους ανακάλυψε το ελληνικό κοινό.

Το Μπερτ Τουρρίντο: Μια όπερα εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς. Δανειζόμενη αναφορές από εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, όπως Ο ιπτάμενος Ολλανδός, η καφκική, δυστοπική, όσο και ξεκαρδιστική ιλαροτραγωδία των Nature Theater of Oklahoma, που έκανε πρεμιέρα το 2021, παντρεύει αβίαστα το «υψηλό» με το «χαμηλό», αψηφώντας τις αυστηρές ταξινομήσεις των ειδών.

Jessica Schäfer

Αρχικά, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στο λιμπρέτο για τον Burt Turrido τον Νοέμβριο του 2019. Ξεκινήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συνέβαινε με το περιβάλλον, καθώς και για το τι έπαιζε τότε στις ειδήσεις σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ που ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία. Αλλά με το που ξεκινήσαμε, ο κόσμος γύρισε ανάποδα με την πανδημία του Covid. Ζούσαμε και γράφαμε τα πάντα σε lockdown, ήταν μια περίεργη εποχή, και το έργο τρεφόταν από όλα αυτά που συνέβαιναν στον κόσμο.

Όταν ξεκινήσαμε, μας ενδιέφερε απλώς η όπερα ως μορφή και το τι είδους ιστορίες πρέπει να αφηγηθεί. Ποια είναι δηλαδή τα τυπικά της θέματα, όπως ο καταδικασμένος έρωτας, τα φαντάσματα, το υπερφυσικό, οι καταιγίδες στη θάλασσα, κ.λπ. Τώρα, όμως συνέβαιναν τόσα πολλά στον δικό μας κόσμο. Και ακόμη περισσότερα. Και ο κόσμος γύρω μας συνέχιζε να πιέζει. Υπήρχε ο ιός, η οικονομική κρίση, η πολιτική κρίση στην Αμερική κατά τη διάρκεια της πανδημίας – είχαμε απαγόρευση κυκλοφορίας, αστυνομία… Άνθρωποι πέθαιναν τόσο από τον Covid όσο και από την αστυνομική και φυλετική βία – όλα αυτά τροφοδοτούνταν μέσα Burt Turrido. Ήταν μια πολύ περίεργη εποχή.

Επίσης, ήταν περίεργο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γιατί ήμασταν εντελώς αποκομμένοι από την παράσταση και τις περιοδείες στη δουλειά μας, από το θέατρο και από τον κοινό κοινωνικό χώρο. Υπήρχε μια ερώτηση ακόμη και για το τι είναι το θέατρο και για το αν θα μπορέσουμε ποτέ να το ξανακάνουμε… Ειδικά εδώ στη Νέα Υόρκη, όπου όλα τα θέατρα έκλεισαν τελείως για σχεδόν δύο χρόνια. Νομίζω ότι αυτή η επιθυμία και η λαχτάρα για το θέατρο -το να βρίσκομαι δηλαδή σε μια αίθουσα μαζί με ανθρώπους που παίζουν, είναι επίσης μέρος της έμπνευσης για το έργο. Και αναρωτιέμαι: γιατί λέμε ιστορίες και σε ποιον; Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Και τι είναι να κάνει; Πού είναι η ευχαρίστηση;” αναφέρει χαρακτηριστικά το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma

Foto: Jessica Schäfer


Ποιος είναι όμως ο Burt Turrido;

Ο Burt Turrido είναι ένας αουτσάιντερ – ένας άνθρωπος από το πουθενά χωρίς παρελθόν, κατατεθειμένος σε έναν παράξενο κόσμο όπου πρέπει να προσπαθήσει να επιβιώσει. Όποιος τον συναντά χρειάζεται κάτι από αυτόν – είναι δημιούργημα άλλων. Μια λευκή πλάκα στην οποία ο καθένας προβάλλει τις δικές του επιθυμίες – για αγάπη, για φιλία, για ηγεσία… για θυσίες και σωτηρία, επίσης.

Πώς συνδέεται αυτό το έργο με τη σύγχρονη πραγματικότητα και το κοινό;

Εκτός από την προφανή έμπνευση που αντλήσαμε από τα σύγχρονα παγκόσμια γεγονότα, νομίζω ότι αυτή η όπερα μιλά επίσης για τους τρόπους με τους οποίους, ακόμα και σε στιγμές που ο κόσμος καταρρέει, είναι πάντα οι δικές μας ιδιωτικές θλίψεις – η απώλεια μιας αγάπης, ηλικιωμένοι, καυγάδες με σύζυγο κλπ- αυτές που μας απασχολούν. Αυτά είναι τα πράγματα που “τρυπώνουν” τις καρδιές μας. Όταν ήμασταν κλεισμένοι στα διαμερίσματά μας για μήνες, πόσοι από εμάς νιώθαμε σαν να ζούσαμε τις δικές μας μικροσκοπικές όπερες; Κάπως έτσι το οικείο γίνεται επικό… Νιώθω ότι μετά από αυτό που περάσαμε όλοι αυτή την περίοδο, όλοι μπορούν να συσχετιστούν με το έργο μας.

Πώς νιώθετε που έρχεστε στην Ελλάδα και στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου;

Έχουμε πραγματικά τόσο μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, και αυτό το φεστιβάλ – από την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ με το ‘Κυνήγι της ευτυχίας” (2018) πριν από μερικά χρόνια, έμεινε στη μνήμη μας – είναι επίσης παράξενα στην Ελλάδα όταν αρχίσαμε να έχουμε μια ιδέα για μια όπερα. Όταν ήμασταν εδώ για το φεστιβάλ, μας κάλεσαν να παρακολουθήσουμε μια όπερα -νομίζω ότι ήταν ο Nabucco – στο Ωδείο του Ηρώδου. Δεν είχαμε δει ποτέ παράσταση παραδοσιακής όπερας, και το να καθίσουμε σε αυτόν τον χώρο ήταν απλώς… ουάου! Μας έδωσε ιδέες. Επομένως, είναι ξεχωριστό να επιστρέφω στο φεστιβάλ για αυτόν τον λόγο.

Info: 15/06 έως 16/06/2022 στις 21:00/Διάρκεια 3 ώρες 30 λεπτά (με διάλειμμα)/ Πειραιώς 260 (Η)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα