Θερινά σινεμά: Έτσι ανοίγουν από σήμερα – Το News 24/7 στο θρυλικό “Ηλέκτρα”

Θερινά σινεμά: Έτσι ανοίγουν από σήμερα – Το News 24/7 στο θρυλικό “Ηλέκτρα”
Το News 24/7 στο θερινό σινεμά "Ηλέκτρα" News 24/7

Πώς θα λειτουργούν από σήμερα 1 Ιουνίου τα θερινά σινεμά. Τι ισχύει για εισιτήρια και κυλικεία. Ο Κώστας Γούναρης από το "Ηλέκτρα" στην Πατησίων μιλά στο News 24/7 για τη νέα εποχή στους κινηματογράφους.

“Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι ,μες στα θερινά τα σινεμά / νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά”. Οι στίχοι του Λουκιανού Κηλαηδόνη ζωντανεύουν ξανά από σήμερα, Δευτέρα, 1η Ιουνίου, με το άνοιγμα των θερινών σινεμά σε όλη την Ελλάδα, που είναι έτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο τους στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων.

Τα θερινά σινεμά, που συνήθως ξεκινούσαν την λειτουργία τους στα μέσα Μαΐου, παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η αγαπημένη καλοκαιρινή έξοδος των Ελλήνων παίρνει ξανά πνοή, ωστόσο, η επαναλειτουργία των θερινών σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα στον τρόπο διασκέδασης του φετινού καλοκαιριού, αφού το άνοιγμά τους θα γίνει υπό προϋποθέσεις και με κανόνες ασφαλείας, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί προ ημερών για τον τρόπο επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά ήταν αρκετά αυστηρές και έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων, ωστόσο, αυτές ανετράπησαν μόλις μερικές μέρες πριν το άνοιγμά τους, μετά από τηλεδιάσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με εκπροσώπους των ιδιοκτητών θερινών κινηματογράφων.

Οι νέες αναλυτικές οδηγίες, βάσει των οποίων ανοίγουν τελικά τα θερινά σινεμά, αφήνουν περισσότερο χώρο και περιθώρια ελευθερίας στους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων, που ανυπομονούν για την έναρξη της σεζόν, αφού οι τρεις μήνες του καλοκαιριού αποτελούν τη μόνη περίοδο, στην ουσία, που μπορούν να δουλέψουν, αλλά και ένα παράθυρο ελπίδας για ελάφρυνση του οικονομικού πλήγματος που έχουν δεχτεί.

Θερινό σινεμά "Ηλέκτρα" News 24/7

Έτσι ανοίγουν από σήμερα τα θερινά σινεμά

Τα μέτρα ασφαλείας που δόθηκαν εν τέλει για το άνοιγμα των θερινών σινεμά ορίζουν πληρότητα των θερινών σινεμά στο 75%, ύπαρξη κενού χώρου ανά δύο θεατές στα καθίσματα, μονοδρόμηση των διαδρόμων και τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την είσοδο και την έξοδό των θεατών, η οποία θα γίνεται σταδιακά.

Σημαντικό στοιχείο των οδηγιών είναι η κανονική λειτουργία των μπαρ και των κυλικείων εντός των θερινών σινεμά, που θα παραμένουν ανοιχτά πριν, μετά αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής των ταινιών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Επίσης, σημειώνεται πως πλέον οι προβολές θα πραγματοποιούνται χωρίς διάλειμμα, ενώ στα ταμεία και στα γκισέ έχουν τοποθετηθεί ειδικά διαχωριστικά για λόγους ασφαλείας.

Όσον αφορά στα εισιτήρια, δεν θα υπάρξει μείωση στην τιμή τους. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουν οι προσφορές στα εισιτήρια που υπήρχαν πάντα μέσα στη βδομάδα, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής προαγοράς εισιτηρίου. Επίσης, συστήνεται η χρήση ανέπαφων συναλλαγών στους θεατές.

Τέλος, σχετικά με τη χρήση μάσκας, αυτή είναι προαιρετική για τους θεατές, ενώ υποχρεωτική για τους εργαζόμενους των θερινών σινεμά, όπως και η χρήση γαντιών. Αντισηπτικά διαλύματα θα υπάρχουν στον χώρο των κινηματογράφων και οι χώροι θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά από κάθε προβολή, όπως επίσης τα τραπέζια, οι καρέκλες και οι λοιπές επιφάνειες.

Το News 24/7 στο θρυλικό σινεμά “Ηλέκτρα”

Ο κινηματογράφος “Ηλέκτρα” στην Πατησίων 292 αποτελεί ένα από πιο γνωστά θερινά σινεμά της Αθήνας, το οποίο διαμόρφωσε το κινηματογραφικό σκηνικό της πρωτεύουσας κατά τη δεκαετία του ’60 . Το “Ηλέκτρα” παρέμεινε κλειστό για 10 χρόνια, μέχρι που η διαχείρισή του πέρασε στα χέρια της οικογένειας Γούναρη, που διαθέτει, μαζί με τη νέα προσθήκη, 6 θερινά σινεμά στην Αθήνα και που δραστηριοποιείται στον χώρο εδώ και 4 γενιές. Το “Ηλέκτρα” μπήκε στην παρέα των υπόλοιπων θερινών σινεμά της οικογενειακής επιχείρησης, ανακαινίστηκε, φρεσκαρίστηκε και από πέρυσι άνοιξε ξανά τις πόρτες του, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης.

Ο Κώστας Γούναρης, από την τελευταία γενιά της οικογένειας και παππούς του Κώστα Γούναρη που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον χώρο των θερινών σινεμά, μιλά στο News 24/7 για το θρυλικό “Ηλέκτρα”, για τις νέες συνθήκες υπό τις οποίες ανοίγουν τα θερινά σινεμά, αλλά και για το τι καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος οι αιθουσάρχες και οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων, σε αυτό το αλλιώτικο καλοκαίρι.

Τα θερινά σινεμά αποτελούν για εσάς οικογενειακή υπόθεση, αφού δραστηριοποιείστε σε αυτά εδώ και 4 γενιές, ενώ διαθέτετε 6 θερινά στην πόλη. Μίλησε μου για την οικογενειακή επιχείρηση και την ιστορία σας.

Ο ιδανικότερος για να μιλήσει για την οικογενειακή επιχείρηση και την ιστορία της είναι σίγουρα ο παππούς μου. Εκείνος που τα ξεκίνησε όλα, έχοντας πάρει το βάπτισμα βέβαια από τον δικό του πατέρα, τον προπάππου μου. Εκείνος ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους της δουλειάς στην χρυσή εποχή του σινεμά που βλέπουμε σήμερα στις ελληνικές ταινίες. Ήταν παραγωγός και αργότερα διανομέας ταινιών κι εκεί ξεκίνησε να δουλεύει και ο παππούς μου σε νεαρή ηλικία. Αργότερα εργάστηκε σε πολύ γνωστές κινηματογραφικές εταιρείες και κατέληξε να δημιουργήσει μαζί με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες την πιο cult εταιρεία διανομής των 90s με ταινίες όπως το Usual Suspects, το Fifth Element, το Before Sunriseκαι πολλές πολλές ακόμα. Παράλληλα με τη διανομή λειτουργούσε και κάποιους κινηματογράφους. Εγώ 12 χρονών προσπαθούσα να βοηθήσω κ να φτιάξω ποπ-κορν στο θερινό που είχαμε στη Γλυφάδα, το ΡΙΟ με το ιστορικό hot dog που τη κόκκινη σάλτσα την μαγείρευε η γιαγιά μου. Σήμερα μετά από 60 και χρόνια ιστορία, έχουμε μπει στη δουλειά, ο πατέρας μου, ο θείος μου κ εγώ. Έχουμε κάνει πλέον focus στα θερινά σινεμά και στη διανομή επιλεγμένων επανεκδόσεων. Κυρίως κλασικών. Φέτος θα μας βρείτε στην Ηλέκτρα (στη Πατησίων), στο Εκράν (στα Εξάρχεια), στο Αμικο (στο Χαλάνδρι), στην Άνοιξη (στο Ν.Ηράκλειο), στο Κήπο (στο Μοσχάτο) και στη Νέα Μασκώτ (στο Ταύρο).

Πες μου μερικά λόγια για το Ηλέκτρα στην Πατησίων, που αποτελεί την τελευταία σας προσθήκη και που επαναλειτούργησε πέρυσι μετά από 10 χρόνια που ήταν κλειστό.

Η Ηλέκτρα είναι ένα διατηρητέο θερινό σινεμά με μεγάλη κληρονομιά και έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες στο παρελθόν. Κάποια στιγμή έκλεισε και ρήμαξε. Κάθε φορά που πέρναγα με το αυτοκίνητο και το έβλεπα να καταρρέει ένιωθα μια έλξη. Σαν να με φώναζε. Τελικά ήρθαμε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου που είχαν και εκείνοι το όραμα να λειτουργήσει ξανά το σινεμά, πήραμε τα κλειδιά και μπήκαμε σε μία ζούγκλα από φυτά, και μεγάλες κεραμιδόγατες. Φαινόταν απίθανο να ξαναφτιαχτεί από την αρχή κρατώντας παράλληλα την αρχική του μορφή. Μας πήρε σχεδόν ένα χρόνο και κάτι μήνες να το φέρουμε σε κατάσταση λειτουργίας αλλά εισπράξαμε τελικά μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Όλη η γειτονιά το αγκάλιασε και η Πατησίων βρήκε ξανά ένα κομμάτι από την παλιά της μαγεία.

Φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά για εσάς, αφού λόγω της πανδημίας καλείστε να λειτουργήσετε υπό προϋποθέσεις. Πώς διαμορφώσατε τον χώρο σας βάσει των αποστάσεων ασφαλείας;

Ανεξάρτητα από την πανδημία, ο στόχος μας πάντα ήταν οι θεατές να αισθάνονται μέσα στο σινεμά οικεία, χαλαρά και ασφαλείς. Πάντα τηρούσαμε αυστηρές προδιαγραφές και πρωτόκολλα στα κυλικεία, στην υγιεινή, την πυρασφάλεια κτλ. Φέτος απλώς θυσιάσαμε το διάλειμμα, προστέθηκαν τα γάντια, οι μάσκες, τα πλέξιγκλας στο ταμείο και αραιώσαμε τα καθίσματα. Οι οδηγίες μας προτείνουν 75% πληρότητα, αλλά εμείς θα λειτουργήσουμε προς το παρόν με πολύ λιγότερες θέσεις, περίπου στο 50% για να αισθάνεται ο θεατής ασφαλής. Μερικοί λένε “στο αεροπλάνο οι άλλοι κάθονται δίπλα δίπλα και στο σινεμά σε δυο μέτρα απόσταση”. Το σκεπτικό αυτό είναι λάθος. Στο σινεμά κάποιος έρχεται για να χαλαρώσει να διασκεδάσει, να αποδράσει από την καθημερινότητα και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα του. Δεν μπορεί να έχει το άγχος ποιος κάθεται δίπλα του. Εμείς είμαστε εκεί για να νιώσει ασφαλής και ξέγνοιαστος. Ο χώρος έχεις διαμορφωθεί κατάλληλα και έχουν προβλεφθεί διαδικασίες για να μην σχηματίζονται ουρές και συνωστισμός. Έχουμε ρίξει βάρος μεταξύ των άλλων στην ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων μέσω ίντερνετ.

Θα επηρεάσει η μειωμένη πληρότητα την επιχείρηση; Ποιο το μέγεθος της ζημιάς;

Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα υπάρχει ή όχι ζημιά. Ελπίζουμε όχι. Μην ξεχνάμε ότι τα multiplex και οι χειμερινές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστές για το καλοκαίρι κάτι το οποίο σημαίνει ότι όλα τα εισιτήρια του καλοκαιριού θα γίνουν στα θερινά σινεμά. Αν βοηθήσει ο καιρός και οι ταινίες ίσως έχουμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Θα δείξει.

Ποιες αλλαγές θα γίνουν τελικά στα εισιτήρια; Σε ποιες τιμές θα κυμαίνονται;

Φέτος με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% επιτέλους διορθώθηκε μια αδικία και ένας φορολογικός παραλογισμός πολλών ετών. Το εισιτήριο του σινεμά στην προ ευρώ εποχή κόστιζε 2.000 δραχμές. Περίπου δηλαδή 6 ευρώ. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, οι τιμές στα εισιτήρια για τα δικά μας σινεμά ξεκινούν από 4 και 5 ευρώ στις μέρες των προσφορών και έχουν μια μέση τιμή κάτω από 7 ευρώ. Το σινεμά εξακολουθεί να είναι μακράν το οικονομικότερο μέσο διασκέδασης.

Το News 24/7 στο θερινό σινεμά "Ηλέκτρα" News 24/7

Απ ό,τι είδαμε τα drive in επανέρχονται φέτος δυναμικά, καθώς αποτελούν μια λύση για την αποφυγή του συνωστισμού και την τήρηση αποστάσεων. Πιστεύετε θα υπάρξει κόσμος που θα τα προτιμήσει έναντι των θερινών;

Εγώ προσωπικά χάρηκα που άνοιξαν ξανά τα drive in κ μακάρι να ανοίξουν και περισσότερα και να λειτουργούν κ το χειμώνα. Θα πήγαινα σίγουρα να ζήσω αυτή την εμπειρία. Τα θερινά σινεμά όμως δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι ως προς αυτό, γιατί πολύ απλά είναι ένα τελείως concept. Καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες όπως για παράδειγμα μια καφετέρια κι ένα night club. Δεν είναι ανταγωνιστικά. Τα θερινά σινεμά έχουν ορισμένα ακαταμάχητα πλεονεκτήματα και είναι πολλά περισσότερα από μία ταινία.

Ποιο το πρόγραμμα των προβολών σας στα θερινά σας σινεμά φέτος; Τι ταινίες θα δούμε;

Φέτος το καλοκαίρι θα βγουν περισσότερες από 100 νέες ταινίες στα θερινά σινεμά. Τεράστιος αριθμός αναλογικά με την αγορά. Οι περισσότερες από αυτές είναι μέτριες ταινίες που οι εταιρίες διανομής προσπαθούν να ξεφορτωθούν για να μην τους μείνουν στο ράφι. Παράλληλα είναι αβέβαιο το αν και πότε θα κυκλοφορήσουν τα μεγάλα blockbuster. Θα έλεγα ότι το σίγουρο χαρτί της φετινής σεζόν είναι οι επανεκδόσεις. Θα ζήσουμε ένα πολύ πιο ρομαντικό και όμορφο καλοκαίρι, με ταινίες σταθμούς στην ιστορία του σινεμά να ζωντανεύουν πάλι στην μεγάλη οθόνη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version